Connect with us

Türbin Komponantleri

Büyük projelerin güvenilir tedarikçisi: Kaleliler Bağlantı Elemanları

Yayın tarihi:

-

İzmir SOCAR Aliağa Petrol Rafinerisi, İstanbul Havalimanı, Kuveyt Havalimanı ve 
Nordex Enerji gibi pek çok firmaya ve havalimanı, petrol rafinerileri ve rüzgâr santralleri gibi birçok sektöre tedarik desteği sunan Kaleliler Bağlantı Elemanları’nın Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Kaleliler Bağlantı Elemanları Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu

Firmanız ve ürün gruplarınız hakkına bilgi alabilir miyiz?

Firmamız 1995 yılında, Ankara’da Sayın Kazım Kaleli tarafından kurulmuştur. Öncelikle hırdavat ve bağlantı elemanları satışı yapmak amacıyla 30 metrekarelik bir satış mağazası ve 5 personel ile kurulmuş olan firmamız bugün Ankara Saray mevkiinde toplam 14 bin metrekarelik alandaki fabrikasında çelik bağlantı elemanları üretimi ve ihracatı yapan bir sanayi kuruluşudur ve 134 personeli vardır.

Firmamız, soğuk ve sıcak dövme ve talaşlı imalat hatlarında; M 12-M 72 ölçülerinde cıvata, M 8-M 220 çaplarında saplamalar ve gijonlar, U Boltlar, J Boltlar, M 20-M 72 ölçülerinde somunlar, çelik plakalar, teknik çizim ile özel yapım cıvata, saplama ve diğer bağlantı elemanlarının üretimini gerçekleştirmektedir.

Özellikle yüksek dayanımlı çelik cıvata grubu, EN 14399-1 HV cıvata takımları ve EN 15048-1 HR cıvata takımları başta olmak üzere standart ve özel değişik kalite sınıflarında üretim yapmaktadır. Bu ürün gruplarında CE belgesi sahibidir. Çelik yapı sektörünün yanı sıra, yenilenebilir enerji sektöründe Yerli Üretim Belgesi ile özellikle rüzgâr sektörüne de hizmet vermektedir.

Kalite standartlarınız hakkına bilgi verebilir misiniz?

ASTM Standartlarına göre ASTM A 325M, ASTM A 490M, SAE 429 vb. kalitelerde standart cıvatalar ve özel çizim ve şartnamelere göre özel cıvatalar, saplamalar ve Ankraj cıvatalarında ISO 898-1’e göre 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.6, 6.8, 8.8, 10.9, 12.9. kalitelerde, ASTM Standartlarına göre Gr 5, 8, B7, B7M, L7, L7M, B8, B8M, B16, ASTM A30, ASTM F1554 Gr.36, Gr.55, Gr.105 vb. kalitelerde üretilmektedir.

Kaplama olarak da standartlara uygun ve özel kalınlıklarda Cr +3 galvanizin yanı sıra Geomet; sıcak daldırma galvaniz; fosfat kaplama ve diğer kaplama çeşitleri sunulmaktadır.

Başlıca hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz?

Hizmet vermekte olduğumuz başlıca sektörleri şöyle sıralayabiliriz: Enerji sektörü, yenilenebilir enerji, rüzgâr enerjisi santralleri, termik santraller, hidroelektrik santraller, petrokimya tesisleri ve rafineriler, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel tesisler, çelik yapılar, havaalanı yapıları, ağır makine sanayii, prefabrik yapılar, basınçlı kaplar, pompa vana üretimi ve çatı sistemleri.

Özellikle havalimanı, petrol rafinerileri ve rüzgâr santrallerinde oldukça büyük projelerde tedarikçi olarak hizmet vermekteyiz. İzmir SOCAR Aliağa Petrol Rafinerisi; İstanbul Havalimanı; Kuveyt Havalimanı; Nordex Enerji ve birçok rüzgâr santralleri bunlardan bazılarıdır.

İhracat oranlarınız hakkına bilgi alabilir miyiz? 

2019 yılı itibariyle ihracat oranımız yüzde 58 oranında gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz yılı ve bu yılı nasıl değerlendiriyorsunuz firmanız açısından? 

2019 yılı inşaat sektörünün yaşamakta olduğu durgunluk nedeniyle iç pazarda oldukça dramatik bir düşüş yaşadı. Bu süreci firma olarak daha çok iç pazarda yenilenebilir enerji sektörüne ve ihracata ağırlık vererek geçirdik. Firmamızın kısa ve orta vadeli hedefleri arasında zaten ihracatın payını artırmak vardı ve bu süreçte gerek ciro gerek müşteri sayısı bağlamında hedeflerimize ulaştık diyebiliriz.

Üretimde karşılaştığımız en önemli sorun hammadde alımlarının euro bazında ve kısa vadeli olup iç pazarda yaşanan durgunluk ve nakit akışının düzenli olmaması ve kaynak yaratmada yaşadığımız zorluklar. Maliyetlerin sürekli artıyor olmasına karşılık; rekabetten kaynaklı maiyetleri satış fiyatlarına yansıtmadaki zorluklarımız olarak belirtebiliriz. 2020 yılında halihazırda mevcut siparişlerimiz var üretimlerini planladığımız; bunların yanı sıra yine rüzgâr endüstrisinde yoğun bir talep olacağını ve o sektöre hizmet vereceğimizi öngörüyoruz. Katılım sağlayacağımız fuarlar ve yeni ülkeler olacak; iç pazardaki daralmanın bir süre daha devam edeceğinden ve dövizdeki dalgalanma ihtimalinden yola çıkarak ihracatın ve pazar ve müşteri çeşitliliğinin artırılmasının 2020’de de önemini koruyacağını düşünüyoruz.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Ülkemizin ekonomik ve siyasi olarak bağımsız olabilmesinin tek yolunun verimli çalışan ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak; özellikle katma değerli üretim yapan firmaların sayılarının artması olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda karar vericilerin ve yöneticilerin de üreticiye daha geniş olanaklar sağlamasının; destek vermesinin faydalı olacağı kanısındayız.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Türbin Komponantleri

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Rüzgar enerjisi, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynuyor. Megawatt sınıfı rüzgar türbinlerinin (250 kW ile 3.000 kW arasında değişen) tasarımı, kurulumu ve bakımı konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan LEITWIND, Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve geniş ürün yelpazesi sayesinde en uygun çözümleri sunarak, her ihtiyaca göre en yüksek kalite ve güvenilirliği sağlıyor.

Bu taahhüdün açık bir örneğini, 1500 kW nominal güce sahip LTW90 konfigürasyonunun geliştirilmesi oluşturuyor. Büyük rotor çapı ile bu türbin, düşük rüzgar koşullarında bile önemli ölçüde enerji üretimi sağlayarak aynı pazar segmentindeki rakiplerinden ayrılıyor.

Bu rüzgar türbininin Türkiye’deki  kurulumu, Marmara Bölgesi’nin Kırklareli ilinde bulunan Lüleburgaz İlçesi’nde 2023’ün bahar aylarında başarıyla tamamlandı. Bu rüzgar türbininin yıllık ortalama enerji üretimi 1.100’den fazla Türk hanesinin yıllık tüketimini karşılayabiliyor. Rüzgar türbini ayrıca; elektrik enerjisi kontrolü, frenlerin verimli kullanımı, şebeke kurallarına uyum ve azaltılmış gürültü emisyonlarında önemli avantajlar sunan en gelişmiş jeneratör modeli D4.1 ile donatılıyor.

Türkiye Satış Müdürü Can Güven, “LEITWIND’i Türkiye pazarında bu kadar rekabetçi kılan çeşitli faktörler var: En ileri teknoloji, Avrupa standartlarına uygun yatırım yaklaşımı ve son olarak da güçlü bir yerel varlık. Aslında LEITWIND’in Türkiye’deki iştiraki kapılarını 2012’nin Mayıs ayında teleferik sektörüne yönelik açılışı yapılan LEITNER TURKEY’den sonra, Bursa’da açıyor. LEITWIND; kurulum sürecinde sunulan geniş hizmet yelpazesine, ürünlerin kalitesi ve güvenilirliğinden yatırımın hızlı geri dönüşüne ve ait olduğu HTI grubu ile paylaştığı bilgi birikime kadar projenin her aşamasında rakiplerinden ayrılıyor. Bu sayede Türkiye’de, 10 adet LEITWIND rüzgar türbininin kurulumunu başarıyla gerçekleştirdik ve giderek artan sayıda yerel yatırımcı ile çalışabiliyoruz” diyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya’da ikinci fabrika planlıyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya'da ikinci fabrika planlıyor

Avrupa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin inşasını destekleyerek deniz üstü rüzgarda lider olmak isteyen Vestas, Polonya’nın Szczecin kentinde yeni bir kanat fabrikası kurmayı planlıyor. Vestas’ın amiral gemisi olan V236-15.0 MW deniz üstü rüzgar türbini için kanat üretmesi planlanan fabrikanın, 2026 yılında faaliyete geçerek 1.000’den fazla kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Daha önce de Szczecin’de offshore naselleri için bir montaj fabrikası kurma planlarını duyuran Vestas’ın, bu fabrikalarla üretim hacmini 2026 yılına kadar 1.700’den fazla doğrudan istihdamla artırması planlanıyor.

Planlanan yeni fabrikayla ilgili konuşan Vestas COO’su Tommy Rahbek Nielsen, “Vestas, Avrupa’da açık deniz rüzgarına yönelik talepte beklenen büyümeyi karşılamak için gereken ölçeği sağlayabilecek sürdürülebilir bir tedarik zincirinin geliştirilmesine öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Polonya’daki iki yeni offshore fabrikası için planlarımız, Avrupa’nın offshore rüzgar projeleri için doğru uzun vadeli politika taahhütleri ile rüzgar endüstrisi yatırımlarını ve yeşil istihdamı teşvik edebileceğinin altını çiziyor” açıklamasında bulunuyor. 

Konuyla ilgili konuşan Vestas Kuzey ve Orta Avrupa Başkanı Nils de Baar ise, “Polonya enerji sistemini dönüştürüyor ve hem karada hem de açık denizde iyi rüzgar koşullarına sahip gelecek vadeden bir rüzgar enerjisi pazarı. Polonya, Baltık Bölgesi ve Avrupa’nın geri kalanı için bir açık deniz merkezi haline gelebilecek yüksek vasıflı bir iş gücüne ve büyüyen bir rüzgar endüstrisine sahip. Polonya’da 20 yılı aşkın bir süredir pazar lideriyiz ve Szczecin’deki bir sonraki yatırım planlarımızı açıklamaktan onur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.

Montaj fabrikasının 2025’te faaliyete geçmesi hedefleniyor

Yeni offshore kanat fabrikasının, Vestas’ın 2023 yılının Şubat ayında satın aldığı Szczecin’in kuzeyindeki bir sahada yer alması planlanıyor. Saha, Vestas’ın planlanan nasel montaj fabrikasının yer alacağı Szczecin’deki Ostrów Brdowski Adası’na yakın bir konumda yer alıyor. Montaj fabrikasının 2025 yılında faaliyete geçmesi ve doğrudan 700 kişilik istihdam yaratması bekleniyor.

Yeni fabrikaların Avrupa ve belirli ölçüde küresel talebi desteklemesi hedeflenirken, Polonya ve Avrupa deniz üstü rüzgar pazarını ve endüstrisini desteklemede önemli bir rol oynaması planlanıyor. Vestas’ın halihazırda mevcut olan üretim hacmi ve Szczecin’deki iki yeni fabrika ile birlikte yakın zamanda Polonya’da 2.500’den fazla kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW’lık siparişe ulaştı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW'lık siparişe ulaştı

2022 yılında 1.235 rüzgar türbini ile 6,3 GW’lık sipariş alan Nordex Group, 2023 yılı için sipariş alımını yüzde 16 oranında artırarak 1.270 rüzgar türbini ile toplam 7,4 GW’lık sipariş aldı. Avrupa, 19 ülke ile Nordex Group’un toplam sipariş alımının yüzde 86’sını oluştururken, bireysel Avrupa pazarlarında Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç ilk sıralarda yer aldı.

Nordex Group, 2023 yılında 23 ülkeden megavat kapasite başına euro cinsinden ortalama satış fiyatı (ASP) 0,84 milyon Euro/MW sipariş aldı. 2023’te 19 ülke ile toplam sipariş alımının yüzde 86’sını Avrupa’da gerçekleştiren Nordex Group’un, en büyük bireysel Avrupa pazarları ise Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç oldu. Brezilya ve Şili’nin de dahil olduğu Latin Amerika bölgesi, Nordex Group sipariş hacminin yüzde 8’ini oluştururken, Kuzey Amerika bölgesi Kanada ile birlikte siparişlerin yüzde 4’ünü, dünyanın geri kalanı ise Güney Afrika ile birlikte yüzde 2’sini oluşturdu.

2023’ün 4. çeyreğinde toplam 2,5 GW’lık 420 rüzgar türbini sipariş alan Nordex Group, 2022’nin 4. çeyreğinde 386 rüzgar türbini ile 1,9 GW olan siparişlerinde ortalama yüzde 30’luk bir artış sağladı.

Nordex Group’un 2023’ün son çeyreğinde MW cinsinden siparişlerinin en büyük kısmını yüzde 92’lik pay ile Avrupa oluştururken, 2023’ün son çeyreğinde 12 ülke arasında en büyük bireysel pazarları Almanya, İsveç ve İspanya oluşturdu.

Konuyla ilgili konuşan Nordex Group CEO’su José Luis Blanco, “Beklediğimiz gibi, yılın sonuna doğru yüksek miktarda sipariş aldık. Dördüncü çeyrekte yaklaşık 2,5 GW ile zaten iyi olan üçüncü çeyreğe kıyasla bir artış daha elde edebildiğimiz için çok memnunum. Ürün portföyümüz istikrarlı fiyatlarla rekabetçi olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Almanya’da yüksek oranlı çıktılara sahip çok sayıda küçük proje kendini açıkça hissettirdi” açıklamasında bulundu.

Devamını oku

Trendler