Connect with us

Sektörden

RES ve GES yatırımlarına yeni teşvik

Yayın tarihi:

-

Rüzgar ve güneş enerjisinde yatırımları hızlandıracak yeni teşvik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlarda; işletmelerin kendi tüketimleri için yapacakları lisanssız enerji yatırımlarına en az 4. Bölge teşviki sağlanacak.

Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlara yeni teşvik geldi. İşletmelerin kendi tüketimleri için yapacakları lisanssız enerji yatırımlarına, en az 4. Bölge teşviki sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu destek paketiyle firmaların yenilenebilir enerjiyi tercih etmelerini hedeflediklerini söyledi. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çerçevesinde bu kararı aldıklarını vurgulayan Bakan Varank, “Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece, yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak” dedi. Kararı değerlendiren Varank, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların halihazırda genel teşvik sistemi çerçevesinde desteklendiğini belirterek “Bu yatırımlara KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti desteği sağlamaktaydık” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda mevzuatta değişikliğe gittiklerini kaydeden Bakan Varank, “Bu değişiklikle lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların faiz/kâr payı desteği hariç olmak üzere en az 4’üncü bölgedeki desteklerden yararlanmasının önünü açıyoruz. Yatırımcılar, yatırımın bulunduğu yere bağlı olarak 5 ve 6’ncı bölge teşviklerinden de faydalanabilecek” ifadelerini kullandı. Varank, bu yeni düzenleme ile birlikte yatırımcıların KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetine ilave olarak vergi indirimi getirdiklerini vurgulayarak “Ayrıca, yatırımcılar sigorta primi işveren hissesi desteğinden de faydalanabilecek” diye konuştu.

“Rekabet güçleri artacak”

Yapılan revizyon ile firmaların kendileri için ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etmelerinin daha cazip hale geldiğini vurgulayan Bakan Varank, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çerçevesinde bu kararı aldık. Desteklerimizle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmasına ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlamış olacağız” açıklamasında bulundu.

Elektrikli ve hibrit ticari araç üretimine ilave teşvik

Belirli bir kapasitede otomobil üretimi yapan tesislere tanınan gümrük vergisiz otomobil ithal etme hakkı, elektrikli ve hibrit ticari araç üreticilerinin yapacakları ilave yatırımlar için de genişletilecek. Böylece yeni nesil elektrikli ve hibrit araç üretimlerine dönük yatırımlar hız kazanacak.

Ayrıca demir-çelik sektörünün önemli girdilerinden olan ferro-krom üretimine dönük yatırımların 1, 2 ve 3’üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4’üncü bölge desteklerinden yararlanması sağlanacak. Böylece, bu bölgelerdeki madenlerin ekonomiye kazandırılmasının önü açılacak.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Rapor

Rüzgar enerjisi sektörü 243 binden fazla yeni teknisyen arıyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

GWO ve GWEC’in paylaştığı Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü Raporu, rüzgar endüstrisinin karşı karşıya olduğu işgücü sorununu gözler önüne seriyor. Rapora göre, sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği için 2027’ye kadar 600 bin teknisyenin istihdam edilmesi gerekirken, bunların 243 binden fazlasını sektöre yeni katılacak teknisyenler oluşturuyor.

Küresel Rüzgar Örgütü (GWO) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2027 yılına kadar küresel rüzgar enerjisi sektörünün ihtiyacı olan teknisyenlerin sayısını tahmin ettiği Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023 -2027 Raporu’nu yayınladı. Küresel rüzgar enerjisi sektörünün 2027 yılına kadar işletme ve bakım için 574 binden fazla teknisyene ihtiyaç duyacağını ortaya koyan rapor, büyümeye ayak uydurmak için bu teknisyenlerin neredeyse %43’ünün sektöre yeni katılanlardan oluşacağını açıkladı. 

2022’de 78 GW olan yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 2027’de 155 GW’a çıkarak ikiye katlanacağının ve dünya çapındaki toplam rüzgar kapasitesinin sadece 5 yıl içinde 1.500 GW’ın üzerine çıkacağının tahmin edildiği raporda, teknolojideki yenilikler ve hızla büyüyen deniz üstü rüzgâr sektörünün etkisiyle, 5 yıllık tahmin dönemi boyunca gereken rüzgâr teknisyeni sayısında %17’lik bir artışın öngörüldüğü açıklandı.

Raporda gerekli yeni teknisyenlerle ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Bu büyüme, rüzgar enerjisinin genişlemesini desteklemek için fazladan 84.600 teknisyen gerektirecektir. Bununla birlikte rüzgar sektörü, tipik bir %6 yıpranma oranı ile 2023-2027 yılları arasında rüzgar endüstrisinden doğal olarak çıkması beklenen teknisyenlerin yerini doldurmak için ek 159.200 kişiyi işe alması gerekecektir. Önümüzdeki 5 yıl içinde ilave 243.800 yeni teknisyenin işe alınması ihtiyacı, tam zamanlı eğitimden ve konvansiyonel sektör de dahil olmak üzere diğer sektörlerden geçiş yapacak yeni yetenekler için bir dizi fırsat olduğunu göstermektedir. Bu da rüzgar sektörünün fosil yakıtlardan adil ve eşitlikçi bir enerji geçişini desteklemedeki rolünü vurgulamaktadır. Sonuç olarak, Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023-2027, beklenen tedarik zinciri boşluklarını karşılamak için güvenlik ve teknik eğitim kapasitesinde daha hızlı bir büyümeye acil ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.”

Devamını oku

Sektörden

Eksim Enerji, çevreye saygılı yatırımlarla geleceği şekillendiriyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Eksim Enerji, yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyüyle temiz enerjinin ülkemizde yaygınlaşmasına katkı sunmaya devam ediyor.

Tüm üretim portföyü yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan Eksim Enerji, yatırımlarıyla öncü çalışmalara imza atıyor. Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Hidroelektrik Enerji Santrali’nin (HES) yanı sıra Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarıyla portföyünü çeşitlendiren Eksim Enerji, geçtiğimiz yıl Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 4’ünü üretti. Eksim Enerji, yatırımlarında yüzde 100’e yakın emre amadelikle rüzgâr ve hidrolik kaynaklarını en verimli şekilde elektrik enerjisine dönüştürmek için çalışmalarını hızlandırdı. 

Toplamda 626 MW kurulu güce ulaştı

Şirketin yatırım ajandasına ilişkin detaylar aktaran Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “İçinde bulunduğumuz 2023’ün son çeyreğinden itibaren mevcut tesislerimizde kapasite artışlarımızı devreye alarak kurulu yenilenebilir gücümüzü artırıyoruz. Bu doğrultuda, üretim kaynaklarımızın verimini ve kapasite kullanımını artırmak amacıyla 10 yılda 15 milyon Euro’ya yakın Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdik. Türkiye’de toplam kurulu gücü 464 MW olan 8 adet rüzgar enerjisi santralimiz bulunuyor. Ayrıca ülkemizde 1 adet 63 MW ve Gürcistan’da 2 adet toplamda 99 MW olmak üzere toplam 162 MW kurulu güce sahip hidroelektrik santrallerimiz ile yenilenebilir enerji yelpazemizi genişletmeye devam ediyoruz. Bununla beraber YEKA projelerimizin izin süreçlerini hızla tamamlıyoruz” dedi.  

Akbay, alternatif yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında biyokütleden sürdürülebilir biyo-yakıt üretimine yönelik projelere odaklandıklarını, ayrıca 1.2 MW elektrik üretebilen motor ve alternatörden oluşan güç grubunu ise işletmeye aldıklarını belirtti. Eksim Enerji’nin iş süreçlerinin sürekli verimlilik yönünde güncellendiğini de belirten Akbay, akıllı verilerle ekipmanların emre amadeliğini, kurulu güçlerini ve kapasite kullanımlarını daha da artırdıklarının ifade etti. 

1 yılda 1.3 milyon ton salınımı engellendi

Eksim Enerji’nin çevresel sürdürülebilirliğe olan katkılarını somut verilerle ortaya koyan Akbay, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek 1,3 milyon ton karbon eşleniği salımının önüne geçtik. 2025 yılı sonuna kadar, izin aşamasındaki projelerimizin ve inşa halindeki tesislerimizin devreye girmesiyle birlikte yıllık 4 milyon ton karbon eşleniği salımını engellemeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımızla ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı sağlamaya devam ediyoruz” açıklamalarını yaptı.

Devamını oku

Sektörden

Türk Loydu, klaslamanın en önemli kuruluşu IACS’ın 12. üyesi oldu

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türk Loydu, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün danışmanı statüsünde uluslararası bir kuruluş olan IACS’ın 12. üyesi olarak kabul edildi. Uluslararası Klaslama Kuruluşları Birliği (IACS) üyeliği, uluslararası deniz emniyeti, çevre koruma ve sürdürülebilirlik gibi kritik alanlarda Türk Loydu’nun etkisini artırarak, Türk denizcilik sektörünün uluslararası düzeyde daha fazla söz sahibi olmasına katkı sağlayacak.

1930’lara dayanan çalışmalarıyla resmi olarak 11 Eylül 1968 yılında kurulan, güvenli gemilere ve temiz denizlere adanmış olmanın yanı sıra, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün danışmanı statüsünde uluslararası bir kuruluş olan IACS; teknik destek, uyumluluk doğrulaması, araştırma ve geliştirme yoluyla deniz güvenliği ve düzenlemelerine benzersiz bir katkı sağlıyor. Dünyanın kargo taşıma tonajının %90’ından fazlası, IACS üyelerinin belirlediği sınıflandırma, inşaat ve ömür boyu uyumluluk kuralları ve standartları kapsamında yer alıyor. 2001 yılında SWEDAC’tan ISO 17021 standardına göre akreditasyon alarak bu kapsamda akredite edilen ilk ulusal kuruluş olan Türk Loydu Vakfı, 2006’ya gelindiğinde Paris Mou Yüksek Performans Listesi’nde ilk kez yer alan ve Avrupa Birliği’nden onaylanmış kuruluş olarak tescil ediliyor. 2011 yılında da küresel klaslama pazarının en önemli kuruluşu olan IACS tarafından klas kuruluşu statüsü ile tescil edilen Türk Loydu, günümüzde resmi olarak IACS üyeliğine hak kazanarak, birliğin 12. üyesi oluyor.

Konuyla ilgili olarak Türk Loydu tarafından, “Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük onur!” başlığıyla servis edilen açıklamada, şu ifadeler kullanılıyor: “Günümüzde Türk Loydu, denizcilik sektörü başta olmak üzere enerjiden imalata, savunma sanayiinden lojistiğe kadar tüm sektörlerde; klaslama, denetim, kalite yönetim ve ileri mühendislik gibi birçok alanda hizmet veriyor. Çok sayıda bilimsel ve teknik konferanslarda yer almanın yanı sıra aynı zamanda eğitimler veriyor, çok sayıda öğrenciye burs desteği sağlıyor. 1962 yılında Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulan Türk Loydu bugüne kadar yaklaşık 3000 adet geminin klaslama hizmetinin yanı sıra, Türkiye ekonomisinin can damarı olan dünyaya mal olmuş projelere de imza atıyor. 61 yıllık tarihinde altmış biri aşkın dev proje, Türk Loydu’nun da imzası ve çalışmalarıyla hayata geçti. İstanbul Havalimanı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yüksek Hızlı Tren, TCG Anadolu Gemisi, Nene Hatun Sondaj Gemisi, Rize-Artvin Havalimanı, birçok futbol stadyumu bunlardan sadece birkaçıdır. Klaslama, yasal sertifikasyon, test, muayene, belgelendirme ve onaylanmış kuruluş hizmetlerini 2017 yılından itibaren Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri A.Ş. bünyesinde yerine getiren Türk Loydu Vakfı, fiziki alanlarının yeterliliği ve gelişmeye açık oluşu ile büyüme yolunda hızla ilerliyor. Türk Loydu, Türkiye’nin milli kuruluşudur. Yetkisi olan alanlar hemen hemen Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayan sektörlerin tamamını içermektedir ve IACS üyeliğimiz ile büyümenin, gelişmenin ve ülkemize katkı sağlamanın faydası ve gururu 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nindir.”

Devamını oku

Trendler