Kaleliler Bağlantı Elemanları Firması Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Firmalarının ürün grupları hakkında açıklamalarda bulunan Demet Hanım, rüzgâr enerjisi sektörüne yönelik çözümleri hakkında da ayrıntılı bilgiler sundu.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Demet Mumcu, Kaleliler Bağlantı Elemanları Firması Genel Müdür Yardımcısıyım. 13 yıldır Kaleliler’de çalışıyorum.
Okurlarımız için firmanızı kısaca anlatır mısınız?
Firmamız 1995 yılında, Ankara’da Sayın Kazım Kaleli tarafından kurulmuştur. Öncelikle hırdavat ve bağlantı elemanları satışı yapmak amacıyla 30 metrekarelik bir satış mağazası ve 5 personel ile kurulmuş olan firmamız bugün Ankara Saray mevkiinde toplam 14 bin metrekarelik alandaki fabrikasında çelik bağlantı elemanları üretimi ve ihracatı yapan bir sanayi kuruluşudur.
Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Firmamız, M 12-M 72 ölçülerinde cıvata vb. ürünler, M 8-M 220 ölçülerinde saplamalar ve gijonlar, U Boltlar, J Boltlar, M 20-M 72 ölçülerinde somunlar, çelik plakalar, teknik çizim ile özel yapım cıvata, saplama ve diğer bağlantı elemanlarının üretimini gerçekleştirmektedir.
Özellikle yüksek dayanımlı çelik cıvata grubu, EN 14399-1 HV cıvata takımları ve EN 15048-1 HR cıvata takımları başta olmak üzere standart ve özel değişik kalite sınıflarında üretim yapmaktadır. Bu ürün grupların CE belgesi sahibidir
Rüzgâr enerjisi sektörüne sunduğunuz çözümler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamız Ankara Ostim Yenilenebilir Enerji Kümesi üyesidir. Rüzgâr sektöründe hizmet veren başlıca firmaların onaylı tedarikçisi konumundadır. Bu sektör için çok uzun sayılmayacak bir sürede çeşitli denetlemelerden geçerek, başarı örneği göstermiş ve global olarak onaylı tedarikçi konumuna gelmiştir.
Temel Ankraj Sepetleri, Kule-Kule ve Kule-Nasel Cıvataları konusunda hizmet vermekteyiz. Halen süregelen çeşitli projelere üretim ve sevkiyatlarımız devam ediyor.
Üretim hattınızda kimi yenilikler gerçekleştiğini biliyoruz. Bu hususta bilgi verebilir misiniz?
Üretim hattımızdaki başlıca yenilik, bu yıl içerisinde devreye alınmış aylık 300 ton kapasiteli ısıl işlem hattımız. Bizim üretim gamına uygun olarak üretilmiş olan Isıl İşlem hattımızın otomatik kontrol sistemi ve deneyimli teknik kadrosu sayesinde, üretim hattımızın en önemli konusu olan ısıl işlem konusunda artık daha verimli çalışabiliyoruz.
Ayrıca, üretim gamımızı ve kapasitemizi artıran bir diğer yenilik ise yine bu yıl içerisinde devreye alınmış olan soğuk dövme hattımız. Aylık 100 ton kapasite ile çalışmaya başlamıştır. M 12–M 20 gamında üretim gerçekleştirilmektedir.
Kaleliler firmasının kalite politikası ve kalite kontrol süreçleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kalite politikamız müşteri ihtiyaç ve beklentileri, standartların ve yasal şartların gereklilikleri doğrultusunda üretim yapmak ve sürekli kendimizi geliştirmektir.
Üretim ve kalite kontrol süreçlerimiz tamamıyla ERP programı ile takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Hammadde tedariği özel hazırlanmış şartnameler ile yapılmakta ve malzeme girişten itibaren başlayan kalite kontrol süreci, proses kontroller ve son üründen sevkiyata kadar devam etmektedir. Standartların gerektirdiği test ve ölçümleri yapabilecek akredite kuruluşlar tarafından kalibrasyonları yapılmakta olan cihaz ve ekipmanlar ile donatılmış Kalite Kontrol Laboratuvarımızda her parti test edilmekte ve kalite sertifikaları yine ERP programı üzerinden otomatik olarak hazırlanmaktadır. ERP programı ile tüm kayıtlar saklanabilmekte ve 100% izlenebilirlik sağlanmaktadır.
Türkiye’de türbin üretimi yapan büyük firmalarla iş ortaklığı yapıyor musunuz?
Tabii ki, halihazırda Siemens ve Nordex firmalarının onaylı global tedarikçisiyiz.
Nordex firması ile devam eden birçok projede çalışıyoruz. Akça Bergama, Tatlıpınar, Ayvalık, Yahselli, Bafa ve Vize sahalarını örnek olarak verebiliriz.
Ürünleriniz için Yerli Üretim Sertifikası süreçlerinin de tamamlandığını biliyoruz. Bu konuda bilgi alabilir miyiz?
Ürünlerimiz için yerli üretim ile ilgili denetimlerimiz tamamlanmış olup, hizmet vermekte olduğumuz tüm türbin tipleri, temel sepetleri ve kule ve nasel cıvataları için Yerli Malı Belgelerimiz tamamlamış durumdayız.
Türk piyasasındaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizin ve piyasanın ancak ve ancak yapıcı bir rekabetle ilerleyebileceğini düşünüyorum. Özellikle belli bir kalite standardında üretim yapan firmaların fiyat politikalarını değiştirerek değil; daha kaliteli üretim, daha iyi hizmet ve kendilerini sürekli geliştirerek hem kendi firmalarına hem de ülke ekonomisine katkı verecekleri düşüncesindeyim. O nedenle biz rakiplerimizi rakip olarak görmektense, kendimize koymuş olduğumuz hedefleri hep daha ileriye taşıyacak unsurlar olarak görmekten yanayız. Geçmişten bugüne dek istisnalar olsa da genellikle rakiplerimizle bile belli projelerde ortak çalışmalar ve bilgi tecrübe paylaşımları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bunu bir dezavantaj değil, bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Birlikten kuvvet doğar düşüncesindeyiz.
Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz yeni projeler var mı?
Ülkenin ekonomik koşulları açısından düşündüğümüzde kısa vadede olamasa da orta vadede yatırım düşüncelerimiz var tabii. Özellikle kapasiteyi artırmakla ilgili birtakım planlarımız var. Araştırmalarımız devam ediyor.
Pazarlama faaliyetleri açısından önümüzdeki yıl katılmayı planladığımız fuarlar var. Hamburg Rüzgar Enerjisi Fuarı ve İtalya Milano Bağlantı Elemanları Fuarlarında olacağız.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Üretimin ülkemizin ekonomisi için ne denli değerli olduğunu her geçen gün daha iyi anlamaktayız. O nedenle özgür ve güçlü olabilmek için daha çok üretmeye, daha nitelikli üretim yapmaya ihtiyacımız var. Yerli üretimin devlet tarafından desteklenmesinin ne denli önemli olduğunu rüzgâr ve savunma sanayii sektöründeki değişimlerle görüyoruz. Bu gibi çalışmaların ve devletin desteklerinin artmasını diliyorum. Özellikle de bu sektörlere hizmet vermeye çalışan bizim gibi orta ölçekli ama kaliteli üretim yapmak için var gücüyle ama kısıtlı imkânlarıyla çalışan üreticilere daha fazla destek, devlet desteği ve teşvik sistemlerinin olmasını temenni ediyorum.
Bize söz hakkı verdiğiniz için de çok teşekkür ederim.