Connect with us

Enerji Depolama

Pomega’dan enerji depolamada kritik hamle: Türkiye’nin özel sektördeki ilk enerji depolama fabrikası üretime başladı

Yayın tarihi:

-

KONTROLMATİK-GİGA FABRİKA-SAMİ ASLANHAN

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, yenilenebilir enerji sektörünün önünü açacak önemli bir atılımı hayata geçirdi. Türkiye’nin enerji depolama alanındaki ilk özel sektör sermayeli yatırımı olma özelliği taşıyan ‘Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası’nı resmi açılışla birlikte devreye alan Pomega, toplam 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen fabrikasında 3.000 MWh/yıl kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Enerji depolamada benzeri bir fabrikayı daha Amerika’da hayata geçirmeye hazırlanan Pomega’nın bu yatırımı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından “oyun değiştirici” olarak nitelendiriliyor.

Enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi olan Kontrolmatik’in iştiraklerinden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, yaklaşık 100.000 metrekare alana sahip Türkiye’nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik tip Lityum-Demir Fosfat pil hücresi giga fabrikasını açtı. Ankara Polatlı OSB’de inşa edilen ve 29 Ağustos 2023 tarihinde yapılan resmi açılışla birlikte devreye alınan Lityum-Demir Fosfat (‘LiFePO4’) bazlı prizmatik pil hücresi ile batarya tipi enerji depolama ürün ve sistemlerinin üretileceği giga fabrika, Türkiye’nin enerji depolama alanındaki ilk özel sektör sermayeli yatırımı olma özelliği taşıyor. İlk fazı Ağustos 2023’te hizmete başlayan ve tüm fazlarının tamamlanmasının ardından toplam 600 kişiye istihdam sağlayacak olan fabrikanın tüm fazlarının 2024 yılı içerisinde devreye alınması planlanıyor.

Türkiye’nin önde gelen enerji, mühendislik ve teknoloji şirketlerinden biri olan ve büyüme planlarını istikralı bir biçimde devam ettiren Kontrolmatik Teknoloji, enerji alanındaki en önemli yatırımlarından biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’ne ait Lityum-İyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temelini 2022 yılı başında atmıştı. 2023 yılında ilk fazının devreye alınmasının ardından 2024 yılında 3.000 MWh/yıl kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji sektörünün önünü açacak yatırım

Toplam 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yapımı yaklaşık bir buçuk yıl gibi bir sürede tamamlanan Giga Fabrika, enerji depolama ürün ve çözümleri sayesinde, özellikle rüzgar ve güneş gibi öngörülemeyen yenilenebilir kaynaklara sahip enerji santrallerinin daha güvenilir ve öngörülebilir ‘baz santralleri’ gibi üretim yapmasına yardımcı olacak. Enerji depolama konusu, yenilenebilir enerji sektörün büyümesinin önünü açarak fosil yakıtlardan çıkış planının başarıya ulaşmasında en kritik unsurlardan biri olarak kabul ediliyor.

Enerji arz güvenliğine çevre dostu katkı

Özellikle Covid-19 ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizler sonrasında önemi kat kat artan ‘enerji arz güvenliği’ni sağlamak için ülkeler bir yandan öz kaynaklarını kullanırken bir yandan da ulusal emisyon taahhütlerine uygun biçimde enerji üretimi yapmanın yollarını arıyor. Enerji depolama ürünleri bu alandaki ihtiyaca da en hızlı biçimde cevap verecek çözümler olarak ön plana çıkıyor. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, tüm fazlarının hızla tamamlanmasının ardından başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin kendi enerji arz güvenliğini sağlamasını kolaylaştıran ve emisyon hedeflerine daha kısa sürede ulaşmalarını mümkün kılan önemli bir rol oynayacak.

Ağır sanayiden hane içi kullanıma kadar geniş ürün portföyü

Giga fabrikada üretilecek Lityum-Demir-Fosfat prizmatik pil hücreleri ve batarya tipi enerji depolama çözümleri enerji santrallerinden ulusal şebekelere, enerjiye çok büyük ölçüde ihtiyaç duyan ağır sanayi üretim tesislerinden hane içi uygulamalara, elektrikli kara taşıtlarından deniz taşıtlarına kadar oldukça geniş bir alanda kullanılabilecek. Enerji santrallerinin ve sanayinin yanı sıra son kullanıcı olarak bireylerin de kendi evleri için faydalanabileceği bu ürün ve çözümler, kullanıcılara ‘yenilenebilir enerji kaynaklarından’ üretilmiş enerjiyi seçme ve ‘iklim hedeflerine bireysel sorumlulukla katkıda bulunma’ imkanı da verecek.

ABD’de de dört gözle bekleniyor

Pomega sadece Türkiye’de değil Amerika kıtasında bu alandaki ihtiyacı görerek Amerika Birleşik Devletleri’nde de benzer bir yatırımını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Güney Carolina’da halen yapım aşamasında olan fabrika ABD enerji yönetimi ve sektörü tarafından da yakından takip ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın yakın zamanda yaptığı bir konuşmada “oyun değiştirici” olarak nitelediği yatırım, ABD’den önce Türkiye’de faaliyete geçiyor.

 

 

Enerji Depolama

Kontrolmatik, Pomega ve Siemens’ten ‘mühendislik ittifakı’

Yayın tarihi:

-

Yazar

Batarya ve sürdürülebilir enerji çözümleri pazarı hızla büyüyor. Ulaşım ve enerji sistemlerinde karbonsuzlaşmayı sağlayacak bataryalar için en üst seviyede sürdürülebilir bir değer zincirine duyulan ihtiyaç da aynı paralelde artıyor. Siemens bu amaçla, sistem entegrasyonu, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı alanlarında küresel bir EPC lideri olan Kontrolmatik Technology ve Kontrolmatik iştiraklerinden Pomega Energy Storage Technologies ile yeni bir iş birliğine imza atıyor. Üç şirket arasında kurulan bu iş birliği, daha sürdürülebilir bir enerji sistemine geçişi sağlamak için sürdürülebilir bir küresel batarya ekosistemi oluşturmaya odaklanacak. Bu iş birliğiyle, Pomega Energy Storage Technologies Amerika ve Kontrolmatik Amerika, Kuzey Amerika’daki enerji depolama operasyonlarını hızlandırmış olacak.

Konuyla ilgili olarak konuşan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Saim Hacıağaoğlu şunları kaydetti: “Siemens ile yaptığımız iş birliği, Kontrolmatik’e Siemens ile mühendislik, entegratör ve yazılım ortağı olarak kendini kanıtlama fırsatı sağlayacak. Bunun karşılığında biz de Kontrolmatik/Pomega olarak Siemens otomasyon ekipmanı ve yazılım çözümlerinin standartlaştırılmasına yardımcı olacağız. Kontrolmatik ve Pomega olarak bizi her zaman en son teknolojinin en ön saflarında tutacak fırsatlar arıyoruz ve Siemens ile çalışmak da bu yöndeki başarımızın devamını sağlayacak.”

Söz konusu iş birliği, her üç şirketin de küresel erişimini genişletirken sürdürülebilir enerji depolama alanındaki çabalarına da önemli katkılar sağlayacak. Siemens, tedarik zincirinden geri dönüşüme ve yeniden kullanıma kadar uçtan uca teknolojisiyle ABD’de pil üretimini artırmaya yardımcı olmaya devam ederken, bu amaçla çalışacağı güçlü endüstri ortaklarıyla iş birliği yapmayı arzu ediyor. Kontrolmatik ve Pomega, özellikle Pomega’nın Türkiye’deki ilk LFP batarya fabrikasında Siemens çözümlerinin kullanımını tam ve sürekli destekle optimize ederek standartlaştıracak.

İş birliği hakkında bir açıklama yapan Siemens’ten Jefi Bardavit de şunları kaydetti: “Siemens, Kontrolmatik ve Pomega arasındaki bu heyecan verici iş birliğinden duyduğum coşku ve iyimserliği ifade etmek istiyorum. Bu alanda küresel bir ittifak kurma ihtimali gerçekten ilham verici ve bu aynı zamanda ortaklığımızda yenilikçilik, verimlilik ve en son teknolojiye olan bağlılığı simgeleyen önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. Siemens, Kontrolmatik ve Pomega arasındaki sinerji, endüstri standartlarını yeniden tanımlamaya ve dönüştürücü çözümler yaratmaya hazırlanıyor. Hizmet verdiğimiz alanlarda çığır açan gelişmelerin önünü birlikte açıyoruz. Ortak değerlerimiz ve hedeflerimizle uyumlu olan bu ittifak, dünya çapındaki tüm müşterilerimize benzersiz bir değer sunma konusundaki kararlılığımızı da pekiştiriyor. Birlikte yaratacağımız olumlu etkiye tanık olmak için sabırsızlanıyor ve başarı ve büyümenin devam edeceği bir geleceği dört gözle bekliyorum.”

Buna ek olarak eğitim, işgücü ve araştırmaya da birlikte odaklanmaya karar veren üç şirket, Güney Carolina Üniversitesi (USC) ile de ortak bir iş birliği tesis etti. Pomega halen, Güney Carolina Üniversitesi’ne Siemens otomasyon ve yazılım çözümlerini kullandığı ve 2024 sonunda tamamlanması planlanan bir pilot batarya üretim hattı kuruyor. Siemens’in akademi ile iş birliği sayesinde burada kullanılan yazılımların büyük bir kısmı da üniversiteye bağışlandı.

Güney Carolina Üniversitesi’nden Doktor William E. Mustain konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “USC, bataryalara yapılan 30 yıllık yatırım ve araştırma üzerine inşa edilen batarya pilot üretim ve test kabiliyetlerinde önemli bir genişlemenin ortasında yer alıyor. Tasarladığımız bu tesisi hayata geçirmek için bizimle aynı vizyonu paylaşan ve projeye benzersiz becerilerini katacak ortaklar gerekiyor. Siemens, Kontrolmatik ve Pomega ile başarı için doğru ortakları bulduğumuza inanıyoruz. Bu ekibin birleşik iş, bilim ve teknoloji deneyimi, bütünün parçaların toplamından daha büyük olduğu bir şey yaratıyor ve eyaletimiz adına sürdürülebilir bir eğitim, inovasyon ve iş modeli sağlamak için güçlü bir temel oluşturuyor. Siemens, üniversitemizdeki öğrencileri güçlü bir şekilde desteklemekte ve eğitime olan bağlılığını ortaya koymaktadır. Dijital tasarım ve işletimle ilgili sağladıkları kaynaklar, öğrencilerimizin mezun olur olmaz enerji dünyasına katkıda bulunmaya hazır olmalarını sağlayacak.”

Siemens ve Kontrolmatik, ABD’de üretilen özelleştirilmiş uçtan uca çözümlerle ABD batarya enerji depolama endüstrisini genişletmek için yakın iş birliği içinde çalışacak. Pomega’nın Güney Carolina’daki PΩCenter’ı, ABD’de yalnızca şebeke ve konut batarya depolamasına yönelik LFP çözümlerine adanmış ilk tesislerden biri olacak.

Devamını oku

Enerji Depolama

Depolamalı Res Mega Projelerinde Enerjisa Üretim Ve Kontrolmatik Teknoloji Arasında İş Birliği

Yayın tarihi:

-

Yazar

  • Türkiye’nin özel sektör lider elektrik üreticisi Enerjisa Üretim ve dünyanın önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden biri olma yolunda ilerleyen Kontrolmatik Teknoloji, her iki şirketin öne çıkan kabiliyetlerini karşılıklı olarak kullanmayı hedefledikleri bir Mutabakat Sözleşmesi’ne imza attı.
  • Konuyla ilgili olarak Enerjisa Üretim Genel Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve ilgili şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.
  • Mutabakat Sözleşmesi kapsamında; farklı teknolojilerdeki yenilenebilir enerji yatırımları ile sektörün öncüsü olarak konumlanan Enerjisa Üretim’in, Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Progresiva Enerji Yatırımları’nın Tekirdağ’da kurulacak 250 MW’lık Rüzgar Enerji Santrali ve 1.000 MWh’lık Enerji Depolama Tesisi projelerinde çözüm ortağı olması planlandı. Kontrolmatik Teknoloji’nin ise başta 500 MW kapasiteli enerji depolama tesisi olmak üzere Enerjisa Üretim portföyünde yer alan ve gelecekte yer alması muhtemel tüm depolamalı rüzgar santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezlerinin anahtar teslim kurulumları ile, bu projelerin enerji depolama sistemleri tedarikinde yine Kontrolmatik iştiraklerinden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin çözüm ortağı olması planlanıyor. Enerjisa Üretim’in dijital oluşumu Hollanda merkezli Senkron Energy Digital Services ise projenin dijital çözüm ortağı olarak konumlanıyor.

İş birliği kapsamında Enerjisa Üretim’in rüzgâr projelerindeki bilgi ve deneyimlerini Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Progresiva Enerji Yatırımları’nın 250 MW’lık Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulumu ve işletilmesi süreçlerinde; Kontrolmatik Teknoloji’nin ise Depolamalı RES projelerindeki mühendislik, teknoloji ve kurulumu konularındaki bilgi ve tecrübelerini Enerjisa Üretim’in 500 MW Depolamalı RES projesinde değerlenmesi hedefleniyor.

Enerjisa Üretim’in Santral İşletme Tecrübesi

Türkiye’de çeyrek asırdan fazladır sektöre yön veren ve yaklaşık 5.000 MW kurulu güce sahip (4.000 MW işletme, 1.000 MW inşaat halinde) Enerjisa Üretim, iş birliği kapsamında Kontrolmatik’e ait 250 MW’lık Rüzgâr Enerji Santrali’nde proje geliştirme/yönetim, kurulum, işletme ve bakım süreçlerini üstlenecek. Ayrıca Progresiva Enerji Yatırımları’nın inşa edeceği 1 GW kapasiteye sahip enerji depolama tesisinin ise tüm piyasa operasyonları yine Enerjisa Üretim tarafından sağlanacak.

Kontrolmatik Teknoloji’nin Enerji Santrali ve Depolama Tesisi Kurulum Tecrübesi

İmzalanan sözleşme kapsamında Kontrolmatik Teknoloji’nin, mühendislik ve proje yönetimindeki uzun yıllara dayanan deneyimleri ile, Enerjisa Üretim portföyünde yer alan tüm depolamalı rüzgâr enerjisi santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezleri kurulumlarını anahtar teslim gerçekleştirecek.

Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin de yine sözleşme çerçevesinde Ankara Polatlı’daki Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası’nda ürettiği yerli üretim enerji depolama sistemlerini Enerjisa Üretim’e tedarik edecek. Pomega Giga Fabrikası, Türkiye’nin yerli üretim yapan ilk enerji depolama sistemleri tesisi olarak ön plana çıkıyor.

Teknoloji Ortağı Senkron Energy

Mutabakat Sözleşmesi’nde Enerjisa Üretim’in dijital oluşumu Hollanda merkezli Senkron Energy Digital Services ise projenin dijital çözüm ortağı olarak konumlanıyor. Türkiye ve yurt dışı santrallere hizmet veren Senkron Energy, başta hibrit enerji yatırımları olmak üzere, yenilenebilir enerji yatırımlarında karar destek sistemleri ile yapay zekanın gücünü enerji varlıklarının potansiyelini maksimum düzeye çıkarmak için kullanıyor. Yapılacak olan rüzgâr ve batarya yatırımlarının, varlık yönetimi ve market operasyonu süreçlerinde Senkron Energy’nin sunmuş olduğu dijital çözümler kullanılması da hedefler arasında yer alıyor.

Senkron Energy’nin geliştirdiği yazılımların, mevcut proje ile sınırlı kalmayarak Kontrolmatik’in enerji depolama sistemlerinde de kullanılması imza altına alınan bir diğer hedef oldu. Bu yazılımlar, yatırımcılara depolama projelerinde maksimum verim, uzun ömür, siber güvenlik, yüksek karlılık gibi konu başlıklarında dijital çözümler sağlıyor. 

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, stratejik iş birliği kapsamında yaptığı açıklamada, “Gerçekleştireceğimiz yatırımlarla önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’de dikilen her üç rüzgar türbininden birisi Enerjisa Üretim imzasını taşıyacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarında üretimin stabilitesini sağlamak ve santrallerden sürekli enerji üretmek ise depolamalı sistemler sayesinde mümkün hale gelecek. Bu nedenle bu yatırımlar, ülkemiz açısından kritik önem taşımaktadır. Yenilenebilir enerji tarafında en büyük yatırımcılardan biri olarak Türkiye’nin enerji ekosistemine büyük güç sağlayacak depolamalı santral yatırımlarında da yine çok önemli bir öncülüğe imza atıyoruz. Kontrolmatik ile yaptığımız bu kıymetli iş birliğiyle alanlarında uzman iki büyük organizasyon olarak ülkemizin depolamalı RES kategorisindeki en yüksek kurulu güç projelerini birlikte gerçekleştireceğiz. Sektör tecrübesini dijital mahareti ile birleştiren Senkron Energy şirketimizin ise projede teknoloji ortağı olarak yer alması bizim için ayrıca önem arz ediyor. Yenilenebilir enerjinin, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına önemli rol oynadığının bilinciyle, iş birliğinin hem ülkemizin yararına olmasını hem de sektörümüzün ilerlemesine değerli katkılar sağlamasını diliyoruz. Tüm paydaşlar için hayırlı olsun’’ dedi.

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, geçtiğimiz hafta dış finansman kullandıkları Progresiva Enerji Yatırımları’nın Tekirdağ RES ve Enerji Depolama Tesisi yatırımı için Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden biri olan Enerjisa Üretim’le çalışacak olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Dünyanın önde gelen teknoloji, mühendislik ve enerji şirketleri arasında güçlü bir Türk markası olarak yer alma hedefiyle ilerlediklerini kaydeden Aslanhan, ‘’Türkiye, özellikle yenilenebilir enerji alanında çok büyük bir bilgi birikimine ve tecrübeye sahip. Türk şirketleri bu alanda dünya standartlarında hizmet sağlıyor. Biz de küresel bir marka olmanın gerekliliklerinden biri olarak kendi ülkemizde en iyilerle iş birliği yapmayı önemsiyoruz. Hem rüzgâr santralimizin kurulum ve işletme süreçlerinde hem de ülkemize kazandırmaktan gurur duyduğumuz GWh saat kapasitesindeki enerji depolama tesisimizin piyasa faaliyetlerinde Enerjisa Üretim’le çalışma arzusu içerisindeyiz. Biz de hem Kontrolmatik Teknoloji hem de iştiraklerimizden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri olarak mühendislik, uçtan uca proje yönetimi ve enerji depolamada alanlarında uluslararası standartlardaki bilgi ve becerilerimizi Enerjisa Üretim’in depolamalı rüzgâr enerji projelerinde kullanma fırsatı yakalamayı hedefliyoruz. Ülkemizin teknoloji, mühendislik ve enerji alanlarında yarattığı farkı uluslararası arenada daha da görünür kılmak için çalışmaya ve Enerjisa Üretim’le farklı alanlarda iş birliği fırsatları aramaya devam edeceğiz” dedi.

Devamını oku

Enerji Depolama

Solar+Storage NX kapılarını açtı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC projeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Devamını oku

Trendler