Uygun alan azlığı ve uzayan lisanslama, Yunanistan’daki yeni kurulumları zayıflatıyor

Editör
Uygun alan azlığı ve uzayan lisanslama, Yunanistan’daki yeni kurulumları zayıflatıyor

Yunanistan’da rüzgar santrallerinin inşası için uygun alanların azalması ve lisanslama sürecinde devam eden darboğazlar nedeniyle yeni kurulum hacmi azalıyor. 2030 yılına kadar 7 GW hedefleyen Yunanistan, balkanenergynews.com’un aktardığı verilere göre; 2022’de kurulu gücüne 230 MW’lık bir kapasite ekledi ve toplam kurulu gücünü 4,68 GW’a ulaştırdı. Haberde, hükümetin halkın tepkisini göz önüne alarak ve doğal güzelliği korumak amacıyla son zamanlarda bazı dağlık bölgeleri rüzgar türbinlerinin kurulumundan hariç tutmak için adımlar attığı da belirtildi.

Rüzgar santralleri önümüzdeki 3 yıl içinde 6 GW’a ulaşacak

Yunanistan Rüzgar Enerjisi Derneği’nden (HWEA veya ELLETAEN) elde edilen verilerin de aktarıldığı habere göre, geçen yıl 230 milyon euroluk yatırıma karşılık gelen 68 yeni rüzgar türbini kuruldu. Rüzgar üretimi, geçen yıl 2.138 saat ile nominal kapasitenin %30’unu aşarken, 22 Kasım’da %83,4 ile zirve yaptı. 2022’nin sonunda, toplam kapasitesi 840 MW’ın üzerinde olan rüzgar santralleri yapım aşamasındaydı ve 18 ay içinde bağlanmaları bekleniyor. 450 MW’lık bir alan daha sözleşme aşamasında.

Terna Enerji yatırımcılar arasında lider konumda, Vestas ise en büyük üretici

Yunanistan pazarının en büyük oyuncuları arasında 713,6 MW ve %15,2 pay ile Terna Enerji liderliğini koruyor. Motor Oil %15,1’e denk gelen 706 MW ile ikinciyken, Iberdrola Rokas 375 MW (%8) ile takip ediyor. Ardından 368 MW (%7,9) ile Enel Green Power ve 250 MW (%5,3) ile EREN geliyor. Öne çıkan diğer şirketler ise EDF, Mytilineos, PPC Renewables, Jasper Energy, Cubico ve HELLENiQ Energy’nin iştiraki HELPE Renewables.

Yunanistan pazarındaki en büyük ekipman tedarikçisi %46,1 ile Vestas olurken listeyi Enercon, Siemens Gamesa, Nordex ve GE Yenilenebilir Enerji oluşturuyor.

2030 ve sonrası için düşük rüzgar hedefi

Yatırımcıların dikkatlerini güneş enerjisi ve enerji depolamaya çevirmeleri nedeniyle, “fotovoltaiklerin yeni ve toplam kurulumlarda rüzgar enerjisini geride bıraktığı unutulmamalıdır” değerlendirmesinin yer aldığı haberde, Enerji Düzenleme Kurumu’nun (RAE) başvuru bekleyen listesinde, 2021’den itibaren 17 GW’a ek olarak, sadece 2022’de PV için 13,2 GW ve ayrıca çeşitli aşamalarda şimdiye kadar 19,5 GW enerji depolama projesinin yer aldığı aktarıldı.

Yakın zamanda duyurusu yapılan yeni Ulusal Enerji ve İklim Planı (NECP) hakkında da paylaşımların yapıldığı haberde, 2030 yılına kadar yeni kara rüzgar kapasitesi için 2 GW ve offshore rüzgarı için 2,7 GW hedefinin belirlenmeye hazırlanıldığı bilgisi paylaşıldı. Bu, rüzgar enerjisinin yeni yenilenebilir enerji kapasitesi açısından kademeli olarak ikincil hale geldiği anlamına geliyor. 2030’dan sonra, kara segmenti çoğunlukla güçlendirme ve yeni proje miktarı azalacak. 2030’dan 2050’ye kadar kara rüzgarında sadece 3,4 GW yeni kapasite bekleniyor.

Şimdiye kadar ihalelere katılan projelerin sadece %30’u bağlanırken, HWEA önümüzdeki üç yıl içinde 6 GW toplam kurulu güce ulaşılmasını bekliyor.

Dernek, ruhsatlandırma gecikmelerinin ve halkın tepkilerinin, Yunanistan’ın enerji dönüşümü için çok önemli olan yeni tesislerde azalmaya yol açtığını kaydediyor. HWEA Başkanı Panagiotis Ladakakos, yıllık %5,2’lik artışın önceki yıllara göre daha düşük ve ülkenin ihtiyaç duyduğundan az olduğunu vurguluyor.

Kaynak: balkanenergynews.com

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap