Rüzgâr enerjisi yatırımlarında Türkiye’ye özel pürüzlülük atlası

Editör
Rüzgâr enerjisi yatırımlarında Türkiye’ye özel pürüzlülük atlası
Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Bingöl
ferhatbingol@iyte.edu.tr
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

“Yeni haritalar, Türkiye’nin ve Danimarka’nın yüksek çözünürlüklü verilerinden üretilmiş özellikle orman ve şehir yapılarında en gerçekçi, noktaya özel sınıflandırma yapabilen verileri sunuyor.”

Rüzgâr yatırımlarında ilk aşama bir arazinin rüzgâr potansiyelini sayısal bir değer ile ifade edebilme ihtiyacıdır. Sayılara dökülmüş bir kapasite, maliyeti hesaplanabilir ya da tahmin edilebilir bir rüzgâr tarlası planını doğurur. Buradan da yola çıkarak ticari bir yatırımın yapılıp yapılmayacağı anlaşılır. Rüzgâr Enerjisi Dergisi’nin okurları için aşikâr olan ve muhtemelen bu adımların bir ya da birkaç yerinde görev alan uzmanlar bilirler ki, bu bir paragrafa sıkıştırılmış işlemler bazen tahmin edilenden de daha başarması zor hedefler olabilirler.

Temelde ölçüm, analiz ve fizibilite hedefli modelleme adımları bir olası tesisin problemlerini de içinde barındırır. Sahanın yapısına bağlı olarak ölçüm direğini koymak için seçilecek nokta sahayı temsil eder olmalı ve gerekirse birden fazla ölçüm direği kullanılmalıdır. Kullanılabilir noktaları anlamak için ön-analiz yapmak zorunda kalırız ve henüz çok bilmediğimiz bu sahaya yaklaşımın elimizdeki dijital haritalara göre olur. Veriler analiz edilirken sahanın o anki yapısı, topografı ya da pürüzlülük bilgileri açısından gerçeği yansıtmalı ve bir o kadar da analiz yazılımı içinde yer alan model ile uyumlu olmalıdır. Biz bu bilgileri yine dijital haritalar sayesinde modellerin kullanımına sunarız ve haritaların düzenlemesi için oldukça hatırı sayılır bir süre harcarız.

Analiz işleminden sonra fizibilite adımına gelindiğinde ise yine aynı haritaları bu sefer de türbin konumlandırma, türbin tipi seçme gibi konularda değerlendirme yapmak için ele alırız.

Yukarıdaki tek bir paragrafa sığdırmaya çalıştığım ve bizim neredeyse 1 ila 2 yılımızı alan işlem adımlarında fark ettiyseniz ilk adımdan son adıma kadar en büyük dayanaklarımızdan biri dijital haritalar olmaktadır. Öncelikle doğru yere ölçüm direği kurmak için, daha sonra veriyi analiz ederek doğru istatistiki bilgileri çıkarmak için ve en sonunda da belirlenen bir bölgeye yerleştireceğimiz türbinlerin net üretim rakamları için yine aynı haritalara başvuruyoruz.

Peki, bu kadar önem vermemiz gereken dijital haritalarımızı nasıl hazırlıyoruz. Birçoğumuz topoğrafı haritalarda iki farklı yol izliyoruz. Genelde dünyada ve Türkiye’de haritalar ya dijital olarak devletin kurumlarından alınır ya da baskı halinde alınarak dijitalleştirilir. Üçüncü bir yöntem ise son 5 sene içinde modelleme yazılımları içinde sunulan hazır dijital haritalardır. Bahsi geçen haritalardan en sonuncusu günümüzde en çok tercih edilen haritalar gibi görünüyor. Bunu sadece kendi kullanımlarımdan yola çıkarak söylemiyorum, birçok meslektaşım ile yaptığım konuşmalardan anladığım bu.

Makalenin devamını okumak için lütfen buraya tıklayın.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap