IEA, uluslararası arenadaki önemli figürleri, dünya çapında enerji verimliliği konusunda ilerlemenin hızlanması için yollar bulunması amacıyla bir araya getirdi. Enerji verimliliği, küresel çapta karbondioksit emisyonlarının azaltılması için önem taşıyor. IEA analizlerine göre enerji verimliliğindeki ilerlemeler son yıllarda yavaşladı, buda iklim hedeflerine ulaşılmasını güçleştiriyor.
Ulusal liderler, bakanlar, iş dünyasının önde gelenleri ve uluslararası fikir önderlerinden oluşan Enerji Verimliliği Acil Eylem Küresel Komisyonu , yeni bir momentumun yaratılması amacıyla bazı tavsiyelerde bulundular.
Yapılan tavsiyelerin genel çerçevesini şu görüşler oluşturuyor:
Genç kuşaklar bizi gösteriyorlar ve Dünya’yı daha kötü bir duruma getiren ilk kuşak olduğumuzu söylüyorlar. Bu yaşadığımız güçlükler, yeryüzündeki birçok ülkenin aynı anda yaşadığı sorunlardır. Biz, net sıfır emisyon istiyoruz. Enerji verimliliğinin üzerinde en çok çalışmamız gereken konu olduğunu düşünüyoruz. Enerjiyle ilgili büyük sorular gündeme geldiğinde IEA çok önemli bir rol oynuyor. Analizlerin de ortaya çıkardığı bu durumlarla başa çıkmak, enerji verimliliğini gündemde tutmak, mesajımızı iletmek için bir grup insana ihtiyacımız var. Eğer gerçekten % 30-40-50 oranında daha çok enerji verimliliği elde edebilirsek, temiz enerji taleplerimizi gerçekleştirme şansımız olabilir.
Enerji verimliliği, tüm Dünya’da enerji dönüşümü ve karbonsuzlaştırma stratejilerinin merkezini oluşturmaktadır. Bu nedenle IEA’nın yöneldiği ilk konu fosil yakıtlar olmuştur. Enerji verimliliği, hepimizin dahil olabileceği bir konu. Hepimiz Paris Anlaşması uyarınca farklılık yaratabiliriz. Dünya büyük bir güçlükle karşı karşıya ve bu durumdayken, enerji karmasına daha çok yenilenebilir enerji ekleyebilirsek, karbon emisyonlarını azaltma hedeflerimizi yakalayabiliriz. Burada değinmemiz gereken iki nokta var, birincisi sera etkisini azaltmamız, ikincisi de bunu yaparken insanları daha az enerji kullanmaya teşvik etmemiz. İnsanlar yaşadıkları yerler hakkında, işleri hakkında endişeleniyorlar, çünkü buralarda çok enerji kullanılıyor. Çözüm, gelecekte, bu işler için gereken enerjinin daha verimli ve daha esnek biçimde elde edilmesi ve kullanılmasıdır.
Verimlilik, enerji dönüşümünde ve karbonsuzlaştırmada merkezi oluşturmaktadır. Bu nedenle IEA insanlığa yakıt konusunda çağrı yapıyor. Daha iyisini gerçekleştirmek için potansiyelimiz var ve enerji verimliliği de herkesin dahil olabileceği bir konu. Paris anlaşması kapsamında bir fark yaratabiliriz. Dünya, iklim değişikliğiyle ilgili hedeflere ulaşmada ve karbon emisyonlarını azaltmada büyük bir güçlükle karşı karşıya. Biz de çabalayıp daha çok yenilenebiliri enerji karmasına eklersek bu güçlükleri aşabiliriz. Paris hedeflerinin tümüne aynı anda ulaşmak mümkün olmayacaktır. Ancak enerji verimliliği konusunda ciddi davranırsak, verimliliği % 30-40-50 oranında artırırsak, temiz enerji taleplerimizi karşılama şansımız olabilir. Bu, eyleme geçme becerisiyle ilgilidir. Her iki tarafta da gezegenimiz için doğru olanı yapmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak istiyoruz. Ayrıca, bunu gerçekleştirirken insanların hayatlarını da daha yaşanabilir duruma getireceğiz.
İlk önce yapılması gereken, hükümetlerin yol göstermesidir. Net hedefler olmalı ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesiyle ilgili net yöntemler geliştirilmelidir. Ayrıca, bu yönelimin getireceği fırsatlar ve faydalar hakkında aydınlatıcı anlatımlar yapılmalıdır. Hükümet için konu, toplam ölçek konusunda insanlara nasıl destek olunacağıdır. Bunu toplamda nasıl başarabilirsiniz ve insanların satın almasını nasıl sağlarsınız? Birçok insan seçeneklerin neler olduğunu bilmeyecektir. İşin fiyatlandırılması güç olacaktır. Yapılması gereken, işin fonlanmasıdır. Bizim enerjiye erişime öncelik vermemiz gerekirken bir yandan da enerji verimliliğinin öncelik taşıması gerekmektedir. Güçlerimizi birleştirerek ileri gitmeliyiz.
Enerji verimliliğiyle ilgili en önemli sorun, şimdiye kadar atıl kalmış olmasıdır. Bu enerji bakanlıklarının sorunudur. Maliye bakanlıkları, fosil yakıtların kullanılmasını önlemelidir. Ya da yerel yönetim kanunlarında değişikliğe gidilmelidir. Eğitim sistemlerinin değiştirilmesi gerekir, çünkü şimdiki eğitimde Enerji verimliliği mantık örgüsüne sahip mimarlar, mühendisler, tasarımcılar, şehir plancıları yetişmiyor. Konuyu politikacıların, sadece hükümetlerin değil tüm parlamenterlerin dikkatine sunmak için çalışmalıyız.
Enerji Verimliliği Acil Eylem Küresel Komisyonuna katılan kişi ve kurumlar
Brain motherway– IEA Enerji Verimliliği Bölüm Başkanı
Kandeh Yumkella- BM Eski Alt Sekreteri ve Genel Sekreterlik Özel Temsilcisi
Richard Bruton- İrlanda İletişim, İklim ve Çevre Bakanı
Megan Woods- Yeni Zellanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Amani Ebu Zeyd- Afrika Birliği Komisyonu Alt Yapı ve Enerji Delegesi
Ajay Mathur- Hindistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Enstitüsü Genel Başkanı
Aziz Rabbah- Fas Enerji, Maden ve Sürdürülebilir Gelişme Bakanı
Ed Daniels- Royal Dutch Shell Strategy ve Portfolio ira Kurulu 2.Başkanı
Michael Liebreich- Liebreich İş Ortağı