Rüzgarın 2023 hedefleri: Ekipman üretiminde Avrupa’da 4’üncülük, 3.000 MW yeni kurulum

Editör
Rüzgarın 2023 hedefleri: Ekipman üretiminde Avrupa’da 4’üncülük, 3.000 MW yeni kurulum

Rüzgar enerjisi sektörü, TÜREB 2022 Yıl Sonu Özel Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden’in yenilenebilir enerji sektörünün Türkiye’deki ve dünyadaki son durumu hakkında değerlendirmeler yaptığı etkinlikte, Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün 2022 yılı karnesi ve 2023 hedefleri açıklandı. 6 kıtada 52 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmanı ihraç eden sektör, Avrupa’daki en büyük 5. ekipman üreticisi konumunu 4’üncülüğe yükseltmeye hazırlanıyor. 2022 yılını elektrik üretimde rekorlarla kapatan Türkiye rüzgar enerjisi sektörü, 2023 yılında 3.000 MW yeni kurulum hedefliyor.

Rüzgar enerjisinin Türkiye ve dünyadaki son durumu, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından Four Seasons Sultanahmet Hotel’de düzenlenen TÜREB 2022 Yıl Sonu Özel Değerlendirme Toplantısı’nda ele alındı. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden’in önemli değerlendirmeler yaptığı etkinlikte, sektörün 2023 yılı hedefleri açıklandı. 

“Her yıl 1.500 ila 1.700 MW’lık yatırım gerek”

Etkinlikte Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün 2022 yılı faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler aktaran TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2023 yılında 1000 megavata yakın kurulum öngördüklerini fakat hedefin 3.000 megavattan az olmadığını açıkladı. Türkiye’nin 2030 hedeflerini gerçekleştirmek için her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırıma denk gelen 1.500 ila 1.700 MW’lık rüzgar enerjisi yatırımı yapması gerektiğinin altını çizen İbrahim Erden, ‘2023’ü ‘Yatırım Yılı’ olarak ilan ettiklerini ve açıklanan 3.400 MW’lık ek kapasite ile lisanssız projelerin hayata geçirilmesi için yoğun bir şekilde çalışacaklarını kaydetti. Erden, şunları söyledi: “Sanayi Yılı’ ilan ettiğimiz 2022’de 1,5 milyar euroluk bir ihracat yaptık. Rüzgar sanayisinin ürettiği ekipmanların yaklaşık yüzde 70’i ihraç edildi, Avrupa’da yine 5. sırada yer alacağımızı öngörüyoruz. Bu başarıyı artırarak sürdürmeyi planlıyoruz. Son dönemde açıklanan çok ciddi kapasite artırımları var, bu yaklaşık 3.400 MW’lık kapasitenin hızlıca yatırıma dönmesi amacıyla çalışacağız. Hedefimiz 2023’ü yatırım odaklı geçirmek. Bu yıl ayrıca lisanslanacak depolama entegre yenilenebilir projelerinin en hızlı şekilde yatırıma dönüşmesi konusu da gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Ayrıca Çandarlı Limanı ve hinterlandında yer alan bölgenin rüzgar endüstrisi yatırımlarına tahsisi yönündeki çalışmalara katkı sağlayacağız. Bir diğer önemli gündem maddemiz de Türkiye olarak WindEurope 2026 Kongre ve Fuarı’nın Türkiye’de yapılması için girişimlerimiz olacak. Bu konuyu da çok önemsiyoruz.”

 

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap