Sağlık, eğitim, enerji, inşaat, gayrimenkul geliştirme, tarım ve hayvancılık, kargo ve lojistik sektörlerinde yatırımları bulunan Sancak Group, enerji yatırımlarıyla gücüne güç katmaya devam ediyor. Yenilenebilir enerji alanında ilk 5 içinde yer almayı hedeflediklerini açıklayan Sancak Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Necat Sancak, 2025 yılında 500 MW kurulu güce ulaşmayı planladıklarını bildirdi.
Hem endüstriyel üretim hem de nüfus anlamında hızla büyümekte olan ülkemizde bu duruma paralel olarak enerji ihtiyacında da hızlı bir artış görülmekte olup; enerji, ülkemizin büyümesinde rol oynayan en önemli konu başlıklarından biri haline gelmiştir.
Türkiye’deki enerji ihtiyacı temel olarak petrol, doğalgaz ve elektriğe bağlıdır. Elektrik üretim kısmında ise ülkemiz yenilenebilir enerji açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir.
EPDK tarafından yayımlanan 2018 Yılı Elektrik Piyasası Gelişim Raporu’na göre yenilenebilir enerjinin ülkemizin toplam yıllık üretimindeki payı %32.3 kadardır. Temiz, sürdürülebilir ve gittikçe daha rekabetçi bir enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji ile yakından ilgilenen Sancak Enerji, gelecek yıllarda Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılama ve yeni yatırımlarla istihdamı artırmak amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. Türkiye’de çeşitli illere tesisler açarak yenilenebilir ve temiz enerji kullanımını arttıran Sancak Enerji Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve üretim çeşitliliğini artırmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
Bugün işletmede 245,7 MW kurulu gücü olmak üzere 5 ayrı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi bulunduğunu belirten Sancak Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Necat Sancak, projelere ilişkin şu bilgileri veriyor: Kayseri ilinde bulunan 52.8 megavat (MW) kurulu güce sahip Yahyalı RES, 2016 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteyle işletmeye açılmış ve sahamızda 22 adet Nordex marka N117 2.4 MW kapasiteli rüzgar türbinleri kullanılmıştır.
2016 yılı Aralık ayında işletmeye alınan İzmir ilinde yer alan
ikinci projemiz Urla RES ise, 18 MW kurulu güce sahip olup; santralde 6 adet Nordex marka N117 3 MW kapasiteli rüzgar türbinleri kullanılmıştır. Sancak Enerji, yatırımlarına Konya ilinde bulunan Bağlar ve Ardıçlı RES projeleri ile devam etmiştir. Kurulu güçleri sırasıyla 79.2 MW ve 62.7 MW olan bu projeler 2018 yılı son çeyreğinde devreye alınmış olup tam kapasite ile çalışmaktadır. 2019 yılı son çeyreğinde ise İstanbul ili Silivri ilçesinde bulunan 33 MW kurulu güce sahip Yamaçtepe-2 RES projesi devreye alınmıştır. Konya ve İstanbul projelerimizde 53 adet Gamesa marka G132 3.3 MW kapasiteli rüzgar türbini kullanılmıştır.
İşletmeye açıldığı tarihten bugüne kadar Yahyalı RES’te 497 milyon kilovatsaat (kWh) , Urla RES’te 162 milyon kWh , Ardıçlı RES’te 166 milyon kWh, Bağlar RES’te ise 175 milyon kWh olmak üzere toplamda 1 milyar kilovatsaat elektrik, temiz ve yenilenebilir kaynak olan rüzgardan üretilerek tüketicimizin kullanımına sunuldu. Böylelikle Sancak Enerji’nin Rüzgar Enerjisi Santralleri bugüne kadar toplamda 1 milyar kilovatsaat temiz enerji üreterek yaklaşık 120 milyon metreküp doğalgaz ithalatının yapılmasını engellemiştir.
GOLD Sertifikasına sahip Yahyalı RES’in yıllık 76.000 ton karbon emisyonunu önleyerek çevreci bir santral olma özelliği gösterdiğini vurgulayan Sancak, yılda 33.000 ton karbon emisyonunu önleyen Urla RES için ise, VCS Sertifikası alındığını belirtmiştir. Portföyümüzde bulunan 5 adet rüzgar enerjisi santrali yılda 325 bin ton karbondioksitin doğaya salınımına engel olurken, 240 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.
Güneş enerjisi alanında ise 2 MW gücündeki Aksaray Güneş Enerjisi Santrali (GES) Şubat 2016’da devreye alınmıştır.
Mevzuatsal sorunlar nedeniyle lisanssız güneş enerjisinde başka yatırım yapmayı planlamadıklarını vurgulayan Necat Sancak, “Ağırlığı rüzgâr enerjisi, lisanslı güneş enerjisi, biyokütle santrali ve hibrit santral yatırımlarına vereceklerini belirtti. 2025 yılı sonu itibariyle yenilenebilir enerji alanında toplamda yaklaşık 500 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Sancak Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Necat Sancak, enerji sektöründe oldukça önemli olduğunu düşündüğü Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarına, Sancak Enerji bünyesinde de yer verdiklerini belirtti ve şunları kaydetti: “Sancak Enerji bünyesinde kurmuş olduğumuz Ar-Ge biriminin yaptığı ve yapmakta
olduğu çalışmalarla santrallerimiz ve sektör adına oldukça yararlı işler çıkarmaktayız. Bunlardan ilki ve
sonuca ulaşmış olanı; tamamen kendi konfigürasyon ve yöntemlerimizle oluşturduğumuz rüzgar enerjisi
üretimi tahmin modelimizdir. Bu model Türkiye ve dünyada devletler ve akademisyenler tarafından tercih edilen atmosferik sayısal hava tahmin modelinin; makine öğrenmesi yöntemleriyle sentezi sonucu
oluşturulmuştur. Piyasadaki ticarileşmiş diğer üretim tahmini firma ve modelleriyle karşılaştırıldığında daha iyi tutarlılıklarda sonuç ve tahminler üretebilen bu modelimiz; merkez ofisimizde bulunan toplamda 80 çekirdekli işlemcilere sahip bilgisayarlarımız ile aralıksız veri üretmeye devam etmektedir. Konusunda uzman arkadaşlarımız ise bu modelin daha iyi hale getirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedirler.
Diğer yandan, enerji piyasalarında da aktif olarak rol alan ekibimiz; bu piyasayı daha iyi anlamlandırabilmek adına günlük piyasa analizleri yapmakta; gerekli veri analizi ve makine öğrenmesi yöntemlerini kullanarak ertesi gün veya birkaç saat sonrası için sistem yönü; piyasa takas fiyatı (PTF); sistem marjinal fiyatı (SMF) tahminleri üzerinde çalışmaktadır. Konuyla ilgili çalışmalarımız son hızla devam etmekte ve bütün bu ürünlerimizin sonuçlarını sizlerle paylaşacağımız; tamamen Sancak Enerji bünyesinde hazırlanan bir web sitesi projesini en kısa sürede hayata geçirebilmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
Bu çalışmalarımıza ek olarak; merkez ofisimizde santral işletme müdürlerimiz ve türbin imalatçı firmalarla koordine bir şekilde mevcut santrallerimizin SCADA sistemlerindeki türbin bazlı verileri
kullanarak; arıza ve türbin bazlı performans analizleri yapılmaktadır. Böylelikle, sadece türbin imalatçısı
firmanın raporlarıyla yetinmek yerine; türbinlerimizi kendi içimizde de değerlendirme fırsatı buluyoruz.
Giderek dijitalleşen dünyamız göz önüne alındığında; enerji sektörü de bu yeni trende ayak uydurmaktadır. Bizler de bu süreci en başından yakalayarak; sektörün öncü enerji firmalarından olmak isteğimizi yerine getirmek için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Örneğin, işletmede bulunduğu süresi artan santraller için oldukça önemli olduğunu düşündüğüm arızaların; big data ve yapay zekâ yardımıyla bir hafta öncesine kadar tespiti ile ilgili önemli girişimlerin dünya üzerinde ivme kazandığının bilincinde olarak; gerekli çalışmaların merkez ofisimizde de ilgili mühendis arkadaşlarımız tarafından en kısa sürede başlatılacağının bilgisini vermek isterim.
Son olarak yenilenebilir enerji yatırımlarında karşılaşılan temel sorunlara da değinen TÜREB Yönetim Kurulu Üyesi Necat Sancak; şunları belirtiyor: Yenilenebilir enerji yatırımlarının önü açılmalı ve süreçler kolaylaştırılmalıdır. Yatırımların eski hızında devam edebilmesi için bir an önce yeni YEK Kanunu belli olmalı ve yatırımcıları yatırım yapmaktan alıkoymayacak alım fiyatları belirlenmelidir. Son olarak yatırımcı sıkıntılarına değinen Sancak; süreçler kolaylaştırılmalı ve yatırımcının önü açılmalı ki projeler hızla yatırıma dönüşsün; Türkiye’nin rüzgârı boşa esmesin ve Türkiye’nin güneşi enerjiye dönüşsün.