Adil bir geçiş ve yeşil bir gelecek için YEYKAD

Editör
Adil bir geçiş ve yeşil bir gelecek için YEYKAD

Tüm dünyada ülkelerinin ajandasında ilk sırada olan enerji, son dönemlerde çok daha önemli bir noktaya gelmiştir. Yenilenebilir enerji, yeşil dönüşüm, karbonsuzlaşma, dijitalleşme, depolama teknolojileri gibi alanlardaki çalışmalar gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Ülkemizin enerji alanında ortaya koyduğu Ulusal Hedefler, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı bu dönüşümün beklenenden daha hızlı olacağını göstermektedir. Elbette ki bu dönüşümde en önemli rol, bu sektörde çalışanların ortaya koyduğu performans olacaktır.

Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği (YEYKAD) olarak enerji alanında çalışan ya da işveren statüsünde olan kadın çalışanları tek bir çatı altında toplamak amacıyla çıktığımız bu yolda; yenilenebilir enerji, iklim krizi, çevre, enerji dönüşümü, döngüsel ekonomi, adil geçiş, karbonsuzlaşma ve dijital dönüşüm ile ilgili konularda çalışmaya yönelik olarak profesyonel hayatına devam eden ve her tür ve seviyede eğitim almakta olan, yeşil ve temiz geleceğe ışık tutan işlerde çalışmayı kendisine hedef olarak belirlemiş olan her yaştaki kadınları bir araya getirmek, bilgi ve deneyimlerinin paylaşılmasını sağlamak ve bu doğrultuda her tür toplantı, eğitim programları düzenlemek, gerekli süreli yayınları çıkartmak amacıyla bir araya geldik.

Resmi kuruluşumuz 10 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşmiş olan YEYKAD’ın temelleri, 2018 yılında kurulmuş olan Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları Ağı (TWRE) çatısı altında atılmıştır. TWRE hareketimiz ile 70’e yakın teknik eğitim, seminer, webinar ve onlarca yerli yabancı fuar ve kongre katılımı ile enerji sektöründeki kadının gücü, rolü ve bu dönüşümde üsteleneceği sorumluluğun önemini vurgulamak, gençlerin STEM alanında eğitiminin önemini ve enerji sektöründe farklı alanlarda çalışabileceklerini onlara anlatmak amacıyla sayısız üniversite buluşmasına katıldık.

Kapsayıcılık bayrağı altında enerji sektöründe her kademede kadın çalışanların görünürlüğünü, sayı ve oranını yükseltmek, kadın çalışanların statü ve gelirlerinin artışına destek vermek, karar mekanizmasındaki (üst düzey) kadın çalışanların sayısını artırmak, kadın çalışanların sektörde benzer pozisyonlardaki erkek çalışanlar ile eşit statü, yetki, sorumluluk ve ücret düzeyine sahip olmaları için çalışmaktayız.

Derneğimizin tüzüğünde de yer aldığı üzere ülkemiz, dünyamız ve çevremiz için gerçekleştirmek istediğimiz başlıca hedefler;

Ülkemiz için

Çalışan kadınlarımızın güçlendirilmesi ile toplumda hak ettikleri statüye kavuşmaları sonucu olarak daha verimli işletmelerin gerçekleşmesi, daha doğru yatırım kararlarının verilmesi ve ailelerin gelirlerinin ve dolayısı ile toplam gayrı safi milli hasılanın artışının sağlanmasıdır.

Bu hedeflere ulaşılabilmesi için dernek yönetimi öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıkları, belediyeleri, Türk sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile temas ve iş birlikleri gerçekleştirecektir.

Aynı amaçlar doğrultusunda yurt dışında resmi ve özel kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile de temas ve iş birlikleri yapabilecektir.

Dünyamız ve çevremiz için

Dernek, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni benimsemiş olup, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kalkınması başta olmak üzere, 17 temel hedef amacı ile kurulmuştur.

Hedef 1: Her tür yoksulluğu, nerede olursa olsun sona erdirmek 

Hedef 2: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenme imkanlarını geliştirmek ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.

Hedef 3: İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve her yaşta refah seviyesinin artışına destek sağlamak. 

Hedef 4: Herkesi kapsayan ve herkese eşit derecede kaliteli eğitim sağlamak ve herkese yaşam boyu eğitim imkânı tanımak.

Hedef 5: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak; kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek.

Hedef 6: Herkes için temiz suya ve sağlığa uygun yaşam koşullarına sürdürülebilir erişimin sağlanması. 

Hedef 7: Herkes için erişilebilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerji sağlamak. Hedef 8: Sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik kalkınmayı sağlamak, tam ve üretici istihdamı ve insan onuruna yakışır işleri sağlamak. 

Hedef 9: Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı sanayileşmeyi ve yeni buluşları teşvik etmek.

Hedef 10: Ülkelerin içinde ve aralarındaki eşitsizlikleri azaltmak. 

Hedef 11: Kentleri ve insan yerleşim yerlerini herkesi kucaklayan, güvenli, güçlü ve sürdürülebilir kılmak.

Hedef 12: Sürdürülebilir tüketimi ve üretimi sağlamak.

Hedef 13: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acil olarak adım atmak. 

Hedef 14: Okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak.

Hedef 15: Karasal ekosistemleri korumak, restore etmek ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, ormanların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek toprakların verimlilik kaybını durdurmak, geriye çevirmek ve biyoçeşitlilik kaybını durdurmak.

Hedef 16: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve herkesi kucaklayan toplumları teşvik etmek, herkesin adalete erişimini sağlamak, her seviyede etkin, hesap verebilir ve kucaklayıcı kurumlar inşa etmek.

Hedef 17: Sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığın uygulama araçlarını güçlendirmek ve küresel ortaklığı yeniden canlandırma hedeflerine uygun olarak eşit, karbon sıfır, sürdürülebilir, temiz, döngüsel ve dijital bir yaşam için tüm iş dallarında ortak fayda için çalışan tüm “Yeşil Yaka” profesyonellerin tanışıklık, iletişim, gelişim, iş birliği, güç birliği, akıl birliği, proje, ürün ve teknoloji geliştirme, ortak hizmet yaratma ve maddi ve manevi kalkınmalarını sağlamak. 

Derneğin kurucu üyeleri enerji sektöründe farklı alanlarda tecrübeye sahip, enerji sektöründe profesyonel yaşamlarına devam eden; Sedef Budak, Dilan Yıldız, Reyhan Nergis Öner, Özge Çelik Seyran Hatipoğlu, Dolunay Güçlüer Küpeli ve Damla Çıtak’tır.

Tüm bu hedefleri gelecek kadın/erkek üyelerimiz, bizi destekleyen kamu ve özel sektör kuruluşlar, akademisyenler, sektörümüzdeki dernekler, STK’lar ile gerçekleştireceğimize inancımız sonsuz.

Adil bir geçiş ve yeşil bir gelecek için YEYKAD olarak ülkemiz ve dünyamız için proje ve değer üretmeye tüm gayretimizle devam edeceğiz.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap