Connect with us

Düşük karbon kahramanları belli oldu

Yayın tarihi:

-

SÜT-D, karbon ayak izini düşüren, ülkemizin iklim krizine karşı direncini artıran kuruluşları ödüllendirdi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek, ülkemizin iklim krizine karşı direnç kazanmasına etki eden sosyal ve teknik uygulama başarıları için kuruluşları ödüllendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de gerçekleştirdi. İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü başlığında çevrimiçi bir araya gelen paydaşlar, iş dünyası üst düzey temsilcilerinin konuşmalarında karbon yönetiminin bugünü ve yarınını izledi. ‘Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’ yapıldı. İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu yıl ödül takdim ettiğimiz 30 kuruluşa, güzelim ülkemizin yarını, mavisi ve yeşili için teşekkür ediyoruz dedi.

Sanayimiz sera gazı salımlarını azaltarak iklim dirençli büyümeli

Sanayide sera gazı salımlarını azaltarak, iklim krizine karşı dirençli büyüme ve ihracat gücümüzü artırmanın mümkün olduğunu açıklayan İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yeşil dönüşüm için yatırımların ve iyi uygulamaların desteklenmesi gereğini vurguladı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak imalat, üretim ve ürünlerin düşük karbon ayak izi için sosyal ve teknik uygulamalarıyla ülkemizin karbon yönetimi kapasitesinin artışında etki yaratarak, sürdürülebilir yaşamın gelişimine katkı veren kuruluşları teşvik ve taltif için Düşük Karbon Kahramanı Ödülü sunuyoruz diyerek, SÜT-D 2021 Düşük Karbon Kahramanı ödül sahiplerinin hepsi güzelim ülkemizin yarını, yeşili ve mavisi için mühim. Ödül takdim ettiğimiz 30 kuruluş gururumuz açıklamasını yaptı.

Kimya sektörünün karbon kahramanları

BASF Türk Çayırova Tesisinde Karbon Tasarrufu ile BASF Türk Kimya, Adım Adım “0” Karbona ile BETA Kimya, Doğaya Yeşil Bir İz Bırak diyerek KALEKİM, En Yeşil Şeker: Kayseri Şeker iddiasıyla KAYSERİ Şeker ve Pinch Projesi ile ORGANİK Kimya ödüllendirildi.

Enerjinin değişmek için dönüşümüne katkı ödülleri

Akıncı HES, Gelecek İçin Nefes oluyor diyen AYDEM Yenilenebilir Enerji, YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası ile EPİAŞ, Shell’de Enerjisini Güneşten Alan İstasyonlar uygulamasıyla SHELL Türkiye ödül sahibi oldu.

Yeşil elektrifikasyon ödüllendirildi

E-Çimnak İş Makinelerinde Elektrifikasyon ÇİM-NAK TAŞIMACILIK ödül alırken, Temiz Enerjiyi Teknolojiye Dönüştüren Başarı: ZES ile ZORLU ENERJİ’nin ulaştırmada karbon ayak izi azaltımı ödüle layık bulundu.

Atığı en iyi yöneterek karbon ayak izini düşürenler  

Atığa Değer Kat, Geleceği Yarat ile BENLİ Geri Dönüşüm, Çöpten Elektriğe, Elektrikten Geleceğe ilerleyen BIOTREND ENERJİ, ITC’de Tıbbi Atık “Steril”, Emisyon “Sıfır” ile ITC, Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden uygulamasıyla İSTAÇ, İZAYDAŞ HES, Doğaya Yeşil Ses diyen İZAYDAŞ, Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik çözüm diyen MİMSAN GRUP sera gazı azaltımına yüksek katkıları için ödüllendirildi.

Sosyal etkiyle karbon yönetimi başarıları

AKADEMİ ÇEVRE Sürdürülebilir Sohbetler, TATMETAL ÇELİK Çocuklarımız Düşük Karbonlu Yarınlar İçin Hayallerini Resmediyor ve SEDAŞ We Go Green projeleriyle karbon yönetimine sosyal etki katarak ödül kazandı.

Düşük karbon ayak izi için yenilikçi ürünler ve çözümler ödüllendirildi

BECTON DICKINSON TÜRKİYE BD Emerald™ Şırıngaları ve CARGILL TÜRKİYE FR3® Doğaya Güç adlı ürün arzları, TSKB Yenilikçi Sürdürülebilir Finansman Çözümleri ile ödüllendirildi.

Süreçlerine karbon yönetimi gücünü katan öncü 8 kuruluş

AKÇANSA Sürdürülebilir Yarınlar İçin Alternatif Yakıt Hareketi, AKSA DOĞAL GAZ Kağıtsız Ofis, Karbonsuz Yeşil Muhasebe, ASELSAN Değer Zincirimiz İle İklim Değişikliğinde Gücümüz Bir,  BSH TÜRKİYE Daha Az Karbon, Daha Rahat Nefes, HKTM Duyarlı Firma, Bilinçli Çalışan, ENERJİSA ÜRETİM Santral Sıcak Start Sürecinin İyileştirilmesi, ROTEKS Ekolojik Taş Yıkama Prosesi Geliştirilmesi, TÜRKTELEKOM Doğa Dostu Yeşil Türk Telekom Binası uygulama başarılarıyla Düşük Karbon Kahramanı ilan edildiler.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim derneği 2021 Düşük Karbon Kahramanları

  1. AKADEMİ ÇEVRE: Sürdürülebilir Sohbetler
  2. AKÇANSA: Sürdürülebilir Yarınlar İçin Alternatif Yakıt Hareketi
  3. AKSA DOĞAL GAZ: Kağıtsız Ofis, Karbonsuz Yeşil Muhasebe
  4. ASELSAN: Değer Zincirimiz İle İklim Değişikliğinde Gücümüz Bir
  5. AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Akıncı HES, Gelecek İçin Nefes
  6. BASF TÜRK KİMYA: BASF TÜRK Çayırova Tesisinde Karbon Tasarrufu
  7. BECTON DICKINSON TÜRKİYE: BD Emerald™ Şırıngaları
  8. BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM: Atığa Değer Kat, Geleceği Yarat
  9. BETA KİMYA: Adım Adım “0” Karbona
  10. BIOTREND ENERJİ:Çöpten Elektriğe, Elektrikten Geleceğe
  11. BSH TÜRKİYE: Daha Az Karbon, Daha Rahat Nefes
  12. CARGILL TÜRKİYE: FR3® Doğaya Güç
  13. ÇİM-NAK TAŞIMACILIK: E-Çimnak İş Makinelerinde Elektrifikasyon
  14. ENERJİSA ÜRETİM: Santral Sıcak Start Sürecinin İyileştirilmesi
  15. EPİAŞ: YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası
  16. HKTM: Duyarlı Firma, Bilinçli Çalışan
  17. ITC: ITC’DE Tıbbi Atık “Steril”, Emisyon “Sıfır”
  18. İSTAÇ: Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden
  19. İZAYDAŞ: İZAYDAŞ HES, Doğaya Yeşil Ses
  20. KALEKİM: Doğaya Yeşil Bir İz Bırak
  21. KAYSERİ ŞEKER: En Yeşil Şeker: Kayseri Şeker
  22. MİMSAN GRUP: Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik
  23. ORGANİK KİMYA: Pinch Projesi
  24. ROTEKS: Ekolojik Taş Yıkama Prosesi Geliştirilmesi
  25. SEDAŞ: We Go Green
  26. SHELL TÜRKİYE: SHELL’de Enerjisini Güneşten Alan İstasyonlar
  27. TATMETAL ÇELİK: Çocuklarımız Düşük Karbonlu Yarınlar İçin Hayallerini Resmediyor
  1. TSKB: Yenilikçi Sürdürülebilir Finansman Çözümleri
  2. TÜRKTELEKOM: Doğa Dostu Yeşil Türk Telekom Binası
  3. ZORLU ENERJİ: Temiz Enerjiyi Teknolojiye Dönüştüren Başarı: ZES

Daha fazla bilgi için; filiz@itu.edu.tr adresine, 0532 286 21 55 no’lu telefona; www.sut-d.org ve www.istanbulcarbonsummit.org adreslerine ulaşabilirsiniz

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler