Adnan Polat: “Rüzgârı da güneşi de 20’şer bin megavatlara çıkarmalıyız”

Anı Nil DEMİRBAĞ
Adnan Polat: "Rüzgârı da güneşi de 20'şer bin megavatlara çıkarmalıyız"

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Anadolu Ajansı muhabirine enerji sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Polat Enerji’nin rüzgâr enerjisinde sektör lideri konumunda bulunduğunu ve şu ana kadar bu alanda bitirdikleri yatırımların tutarının yaklaşık 1,1 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, rüzgâr enerjisinde son lisans ihalelerinden ve piyasadan 800 megavatlık daha ön lisans ve lisans almak üzere olduklarını ve bunun da 1 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geldiğini belirtti.

Bu yeni yatırımları 2023 yılına kadar tamamlamış olmayı hedeflediklerini ifade eden Polat, böylece rüzgâr enerjisinde bin 500 megavat kurulu güce ulaşacaklarını dile getirdi.

Polat, Macaristan’da da bin megavatlık bir güneş enerjisi projesinin çalışmalarına başladıklarını ve bu yatırımın gelecek yıl fiili olarak başlayacağını belirterek, “Birinci karargâhımız İstanbul, ikincisi Budapeşte. Esasında birçok ülkeden, Afrika’dan da teklifler geliyor ama biz biraz daha ayağımızı yorganımıza göre uzatıp taşıyabileceğimiz yükün altına girmek istiyoruz. Çok hızlı büyüyüp dağılmak istemiyoruz” diye konuştu. 

 “Rüzgârı da güneşi de 20’şer bin megavatlara çıkarmalıyız”

Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımlarını hızlandırmanın yeni yollarını bulması gerektiğini anlatan Polat, şunları kaydetti:

“Almanya’da Türkiye’dekinin üçte ikisi kadar güneşlenme saati var ama 2017 sonunda 40 bin megavatlık güneş enerjisi kurulumunu tamamladı. Türkiye’de ise dört bin megavatı ancak geçebildik. Rüzgârda da Almanlar 45 bin megavatta, biz ise 7 bin megavattayız. Bizim rüzgârı da güneşi de hiç olmazsa 20’şer bin megavatlara çıkarmamız lazım. Bunun bize dış ödemeler dengesinde de çok katkısı olacak. Yani 40 bin megavat dediğiniz vakit, nereden baksanız Türkiye’nin dışarıya yılda 5 milyar dolar daha az ödeme yapmasına neden olur. Böylece döviz içeride kalır.”

Adnan Polat, güneş ve rüzgâr alanında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerine çıkılması gerektiğini ifade ederek, şartnamelere göre yeni ihalelere katılıp katılmamaya karar vereceklerini söyledi.

Yenilenebilir enerjide yerlileşme çalışmalarını fiilen de desteklediklerini belirten Polat, şöyle devam etti:

“Bu ekipmanların mümkün olduğu kadar Türkiye’de üretilmesini istiyoruz. Çünkü burada üretilirse dışarıya döviz gitmiyor, istihdam sağlanıyor, teknolojik know-how gelişiyor. Artık yabancı firmalar da burada yatırım yapmayı kabul ediyor. Biz daha önce rüzgâr pervanelerini Almanya’dan Enercon firmasından alıyorduk. Kendilerini ikna ettik ve 12 sene evvel İzmir serbest bölgede kanat fabrikası kurdular. Şu anda toplam imalatlarının yüzde 10’u Türkiye’ye satılıyor, yüzde 90’ı Japonya, Almanya ve Kanada’ya ihraç ediliyor. Şimdi jeneratör dahil diğer ekipmanları da yerli üretmeye başlıyorlar. Dolayısıyla ben bu yarışmalarda yerli üretim şartı koymalarını çok doğru buluyorum. Yerli üretilmesi bizim için çok daha önemli. Çünkü sadece Türkiye için üretilmeyecek, dışarıya da ihraç edilebilecek.”

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap