Connect with us

Türbin Komponantleri

Liebherr LR 1700-1.0’ı Türkiye’ye getiren Sistem Vinç’ten, türbinlerde artan tonaj ve metraja güçlü çözüm

Yayın tarihi:

-

Rüzgar enerjisinin vinç hizmetleri ve nakliyedeki çözüm ortağı olan Sistem Vinç, makine parkına dev bir yatırım yaptı. Liebherr’in ürettiği 13. LR 1700-1.0 Paletli Vinç’i Türkiye’ye getirerek bir ilke imza atan Sistem Vinç, rüzgar enerjisinde artan türbin yükseklikleri ve tonajlara rakipsiz bir çözüm sunacak. Farklı teknik detaylara sahip olan bom yapısı ile daha yüksek kapasiteli yükleri güvenli bir şekilde kaldırabilen Liebherr LR 1700-1.0; 700 ton yükleme kapasitesi, 196 metre kaldırma yüksekliği ve 160 metre yarıçap özellikleriyle dikkat çekiyor.

Dünya genelinde ve Türkiye’de rüzgar türbinlerinin kurulum ve bakım hizmetleri başta olmak üzere; enerji santralleri, inşaat sektörü ve gemi üretim sanayisinin birçok alanına ağır taşımacılık ve vinç hizmetleri sunan Sistem Vinç, sahip olduğu geniş makine parkını dev bir yatırımla güçlendirdi. Rüzgar enerjisinde artan türbin yükseklikleri ve tonajları dikkate alarak yatırım yapan Sistem Vinç, Liebherr’in yeni ürünü LR 1700-1.0 Paletli Vinç’i Türkiye’ye getiren ilk firma oldu. Yatırımla ilgili açıklamalarda bulunan Sistem Vinç Pazarlama Müdürü Bayram Yıldırımer, müşterilerine sundukları kaliteli hizmeti sürdürmek için yeni yatırım planlarına özen gösterdiklerini söyledi. Liebherr LR 1700-1.0 yatırımlarını türbin montajı gibi hizmetlerde yükselen metraj ve tonajları dikkate alarak gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırımer, “Yeni yatırımımızdan önce 110-120 metre kaldırabildiğimiz tonajları, şimdi 140-150 metrelere kaldırmamız gerekiyor. Dolayısıyla burada ekipmanlarımızı güncellememiz gerekiyordu. Bu yüzden yeni yatırım yapma kararı aldık. Metraj ve tonajları istediğimiz şekilde karşıladığı için Liebherr LR 1700-1.0’i tercih ettik. LR 1700-1.0, 196 metreye ulaşan kaldırma kapasitesiyle işlerimizi daha da kolaylaştıracak” dedi.

default

Liebherr LR 1700-1.02’ın eğitim ve ilk kurulum sürecinin ardından önemli projelerde yer almaya başladığını açıklayan Yıldırımer, “Yakın zamanda parkımıza katılan yeni yatırımımız hızlı bir şekilde ilk işine gitti. Makine şu anda Gemlik Gübre Tesisi Projesi’nde yer alıyor. Oradaki kurulumu tamamlandı ve çalışmayı bekliyor. LR 1700’ün proje kapsamında 1 ay boyunca çalışması bekleniyor. 1 ayın sonunda planladığımız başka bir işte faaliyet gösterecek” ifadelerini kullandı.

Büyük heavy lift operasyonları artık daha kolay

Liebherr LR 1700-1.0 ile Türkiye’deki büyük heavy lift (ağır kaldırma) operasyonların daha rahat bir şekilde yapabileceğine değinen Bayram Yıldırımer, “LR 1700-1.0, Liebherr’in yeni ürün gamının ilk serisi. Bu sınıfta Türkiye’de en fazla 15 adet makine bulunuyor. Dolayısıyla dünya markası olan Liebherr’in yeni teknolojiyle ürettiği 13. makineyi Sistem Vinç olarak biz satın aldık. Bu yatırımı gerçekleştirmek için yaklaşık 1.5-2 sene öncesinden teslimat sırasına girdik ve Avrupa’daki 13. Liebherr LR 1700-1.0 modelini Türkiye’ye getirdik. Liebherr Türkiye, bu konuda bize önemli destekler sağladı. Pazara yeni teknolojiye sahip makine katmaktan dolayı da oldukça memnunuz. Artık Türkiye’de, Liebherr LR 1700-1.0 ile büyük heavy lift operasyonları daha rahat bir şekilde yapabileceğiz” diye konuştu.

Liebherr LR 1700-1.0’ın tasarım detayları hakkında bilgiler aktaran Yıldırımer, “LR 1700-1.0, yeni teknolojilerle donatılmış bir vinç olduğu için daha kompakt yapıda ve daha büyük işler ile başa çıkabiliyor. Makine, farklı teknik detaylara sahip olan bom yapısı sayesinde daha yüksek kapasiteli yükleri güvenli bir şekilde kaldırabiliyor. Liebherr LR 1700-1.0’ın eski modellere kıyasla bazı uzaktan bağlantı farklılıkları da bulunuyor. Makinenin basar değer oranları ise eski nesil vinçlere göre daha başarılı. Yeni makine, işlerimizin daha verimli gerçekleşmesini sağlarken aynı zamanda parkımızın yaş ortalaması da düşürüyor. Böylece müşterilerimizin daha fazla ilgisini kazanıyoruz. Daha kompakt ve hafif bomlar ile kurulan bir makine daha fazla tonaj verebiliyor. Düz bom yerine açılı bomlar kullanılarak tonaj artışı gerçekleştirilen bu makine, ağır tonajlı malzemelerin en güvenli şekilde montajlanmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

Makine parkını daha da güçlendirecek yeni vinçler yolda

Sistem Vinç olarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Bayram Yıldırımer, 2022 yılı hedeflerinin tamamına ulaştıklarını söyledi. 2021 yılında da aynı başarıyı yakaladıklarını belirten Yıldırımer, 2023 yılı için de hedeflerine erken ulaşmayı umduklarını kaydetti. Liebherr LR 1700-1.0’ın haricinde de yatırımlar gerçekleştirdiklerini ve siparişlerin yakın bir zamanda makine garajlarında olacağını açıklayan Yıldırımer, “Paletli vinç dışında mobil vinç yatırımlarımızda da var. Yine Liebherr’den bir tane 230 mobil vincimiz var. Kasım ayının ilk haftasında makinenin garajımızda olacağını tahmin ediyorum. Aynı zamanda bir tane 230 mobil vinç daha parkımıza katılacak, o ekipmanımızda yaklaşık 2 ay sonra teslim edilir. Onun ardından yine özellikle uzun bomlu olan 300 ton kapasiteli mobil vinç siparişimiz de var. Bu ürün ilk defa üretildi. Bu ürünümüzün de 2023 yılı Ağustos ayında garajımıza ulaşacağını düşünüyorum. O da özellikle şehir içinde fly, jip gibi konfigürasyonların kurulumu olmadan, istediği noktaya ulaşabilme açısından özellikle büyük şehirlerde çok önemli bir farklılık yaratacağını düşünüyorum. Kurulumdan sonra 90 metreye ulaşabilmek büyük bir avantaj. Daha önce bu süreç zahmetli oluyordu” şeklinde konuştu.

“Büyümeye ve yatırımlara devam edeceğiz”

Sektörün mevcut durumu ve gelecek beklentileri hakkında değerlendirme yapan Bayram Yıldırımer, şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda sektörde çok fazla büyük proje yer almıyor fakat önümüzdeki dönemde kapsamlı projelerde tekrar bir artış olacaktır. Büyük projeler her zaman olmaya devam edecek. Önümüzdeki seçim döneminden dolayı işlerin birkaç ay yavaşlayacağını düşünüyorum. Yıl döndükten sonra ilk aylar bir durgunluk olmasını bekliyoruz. Seçimle bu süreç uzayacaktır ama yatırımlar yavaşlasa da durmadan devam edecektir. Pandemi döneminde de sektör olarak çalışmalarımıza hiç ara vermedik hatta içinde bulunduğumuz projeler artarak devam etti. Türkiye büyüyor ve her geçen gün yenileniyor. Sistem Vinç olarak biz de büyümeye ve yeni yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz. Bu sebepten dolayı projeler kapsamında vinç ve kaldırma ekipmanlarına ihtiyacın kesilmeyeceğini düşünüyorum.”

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Türbin Komponantleri

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Rüzgar enerjisi, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynuyor. Megawatt sınıfı rüzgar türbinlerinin (250 kW ile 3.000 kW arasında değişen) tasarımı, kurulumu ve bakımı konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan LEITWIND, Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve geniş ürün yelpazesi sayesinde en uygun çözümleri sunarak, her ihtiyaca göre en yüksek kalite ve güvenilirliği sağlıyor.

Bu taahhüdün açık bir örneğini, 1500 kW nominal güce sahip LTW90 konfigürasyonunun geliştirilmesi oluşturuyor. Büyük rotor çapı ile bu türbin, düşük rüzgar koşullarında bile önemli ölçüde enerji üretimi sağlayarak aynı pazar segmentindeki rakiplerinden ayrılıyor.

Bu rüzgar türbininin Türkiye’deki  kurulumu, Marmara Bölgesi’nin Kırklareli ilinde bulunan Lüleburgaz İlçesi’nde 2023’ün bahar aylarında başarıyla tamamlandı. Bu rüzgar türbininin yıllık ortalama enerji üretimi 1.100’den fazla Türk hanesinin yıllık tüketimini karşılayabiliyor. Rüzgar türbini ayrıca; elektrik enerjisi kontrolü, frenlerin verimli kullanımı, şebeke kurallarına uyum ve azaltılmış gürültü emisyonlarında önemli avantajlar sunan en gelişmiş jeneratör modeli D4.1 ile donatılıyor.

Türkiye Satış Müdürü Can Güven, “LEITWIND’i Türkiye pazarında bu kadar rekabetçi kılan çeşitli faktörler var: En ileri teknoloji, Avrupa standartlarına uygun yatırım yaklaşımı ve son olarak da güçlü bir yerel varlık. Aslında LEITWIND’in Türkiye’deki iştiraki kapılarını 2012’nin Mayıs ayında teleferik sektörüne yönelik açılışı yapılan LEITNER TURKEY’den sonra, Bursa’da açıyor. LEITWIND; kurulum sürecinde sunulan geniş hizmet yelpazesine, ürünlerin kalitesi ve güvenilirliğinden yatırımın hızlı geri dönüşüne ve ait olduğu HTI grubu ile paylaştığı bilgi birikime kadar projenin her aşamasında rakiplerinden ayrılıyor. Bu sayede Türkiye’de, 10 adet LEITWIND rüzgar türbininin kurulumunu başarıyla gerçekleştirdik ve giderek artan sayıda yerel yatırımcı ile çalışabiliyoruz” diyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya’da ikinci fabrika planlıyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya'da ikinci fabrika planlıyor

Avrupa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin inşasını destekleyerek deniz üstü rüzgarda lider olmak isteyen Vestas, Polonya’nın Szczecin kentinde yeni bir kanat fabrikası kurmayı planlıyor. Vestas’ın amiral gemisi olan V236-15.0 MW deniz üstü rüzgar türbini için kanat üretmesi planlanan fabrikanın, 2026 yılında faaliyete geçerek 1.000’den fazla kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Daha önce de Szczecin’de offshore naselleri için bir montaj fabrikası kurma planlarını duyuran Vestas’ın, bu fabrikalarla üretim hacmini 2026 yılına kadar 1.700’den fazla doğrudan istihdamla artırması planlanıyor.

Planlanan yeni fabrikayla ilgili konuşan Vestas COO’su Tommy Rahbek Nielsen, “Vestas, Avrupa’da açık deniz rüzgarına yönelik talepte beklenen büyümeyi karşılamak için gereken ölçeği sağlayabilecek sürdürülebilir bir tedarik zincirinin geliştirilmesine öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Polonya’daki iki yeni offshore fabrikası için planlarımız, Avrupa’nın offshore rüzgar projeleri için doğru uzun vadeli politika taahhütleri ile rüzgar endüstrisi yatırımlarını ve yeşil istihdamı teşvik edebileceğinin altını çiziyor” açıklamasında bulunuyor. 

Konuyla ilgili konuşan Vestas Kuzey ve Orta Avrupa Başkanı Nils de Baar ise, “Polonya enerji sistemini dönüştürüyor ve hem karada hem de açık denizde iyi rüzgar koşullarına sahip gelecek vadeden bir rüzgar enerjisi pazarı. Polonya, Baltık Bölgesi ve Avrupa’nın geri kalanı için bir açık deniz merkezi haline gelebilecek yüksek vasıflı bir iş gücüne ve büyüyen bir rüzgar endüstrisine sahip. Polonya’da 20 yılı aşkın bir süredir pazar lideriyiz ve Szczecin’deki bir sonraki yatırım planlarımızı açıklamaktan onur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.

Montaj fabrikasının 2025’te faaliyete geçmesi hedefleniyor

Yeni offshore kanat fabrikasının, Vestas’ın 2023 yılının Şubat ayında satın aldığı Szczecin’in kuzeyindeki bir sahada yer alması planlanıyor. Saha, Vestas’ın planlanan nasel montaj fabrikasının yer alacağı Szczecin’deki Ostrów Brdowski Adası’na yakın bir konumda yer alıyor. Montaj fabrikasının 2025 yılında faaliyete geçmesi ve doğrudan 700 kişilik istihdam yaratması bekleniyor.

Yeni fabrikaların Avrupa ve belirli ölçüde küresel talebi desteklemesi hedeflenirken, Polonya ve Avrupa deniz üstü rüzgar pazarını ve endüstrisini desteklemede önemli bir rol oynaması planlanıyor. Vestas’ın halihazırda mevcut olan üretim hacmi ve Szczecin’deki iki yeni fabrika ile birlikte yakın zamanda Polonya’da 2.500’den fazla kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW’lık siparişe ulaştı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW'lık siparişe ulaştı

2022 yılında 1.235 rüzgar türbini ile 6,3 GW’lık sipariş alan Nordex Group, 2023 yılı için sipariş alımını yüzde 16 oranında artırarak 1.270 rüzgar türbini ile toplam 7,4 GW’lık sipariş aldı. Avrupa, 19 ülke ile Nordex Group’un toplam sipariş alımının yüzde 86’sını oluştururken, bireysel Avrupa pazarlarında Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç ilk sıralarda yer aldı.

Nordex Group, 2023 yılında 23 ülkeden megavat kapasite başına euro cinsinden ortalama satış fiyatı (ASP) 0,84 milyon Euro/MW sipariş aldı. 2023’te 19 ülke ile toplam sipariş alımının yüzde 86’sını Avrupa’da gerçekleştiren Nordex Group’un, en büyük bireysel Avrupa pazarları ise Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç oldu. Brezilya ve Şili’nin de dahil olduğu Latin Amerika bölgesi, Nordex Group sipariş hacminin yüzde 8’ini oluştururken, Kuzey Amerika bölgesi Kanada ile birlikte siparişlerin yüzde 4’ünü, dünyanın geri kalanı ise Güney Afrika ile birlikte yüzde 2’sini oluşturdu.

2023’ün 4. çeyreğinde toplam 2,5 GW’lık 420 rüzgar türbini sipariş alan Nordex Group, 2022’nin 4. çeyreğinde 386 rüzgar türbini ile 1,9 GW olan siparişlerinde ortalama yüzde 30’luk bir artış sağladı.

Nordex Group’un 2023’ün son çeyreğinde MW cinsinden siparişlerinin en büyük kısmını yüzde 92’lik pay ile Avrupa oluştururken, 2023’ün son çeyreğinde 12 ülke arasında en büyük bireysel pazarları Almanya, İsveç ve İspanya oluşturdu.

Konuyla ilgili konuşan Nordex Group CEO’su José Luis Blanco, “Beklediğimiz gibi, yılın sonuna doğru yüksek miktarda sipariş aldık. Dördüncü çeyrekte yaklaşık 2,5 GW ile zaten iyi olan üçüncü çeyreğe kıyasla bir artış daha elde edebildiğimiz için çok memnunum. Ürün portföyümüz istikrarlı fiyatlarla rekabetçi olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Almanya’da yüksek oranlı çıktılara sahip çok sayıda küçük proje kendini açıkça hissettirdi” açıklamasında bulundu.

Devamını oku

Trendler