Connect with us

Türbin Komponantleri

“KTR, bugüne kadar 100.000 adet rüzgâr türbinine ürün tedarik etti”

Yayın tarihi:

-

KTR Türkiye Genel Müdürü Umut Yalnız’la bir söyleşi gerçekleştirdik. KTR’nin rüzgâr enerjisi sektörüne dönük çözümleri hakkında ayrıntılı bilgiler aldığımız Umut Bey, rüzgâr enerjisi sektörüne ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı bizlerle.

Global bir firmanın Türkiye ayağında bir organizasyonunu yönetiyorsunuz. KTR’nin globaldeki ve yereldeki faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Güç aktarma elemanlarından “kaplin”lerde dünyadaki en donanımlı firmalardan biriyiz. Tüm ürün gruplarımız ile iş ortaklarımıza en geniş seçenekleri 20.000 civarında ürünümüz ile sunuyoruz.  

Özellikle güç aktarma sistemlerinde tüm ihtiyaçları karşılayabilecek durumdayız. 

KTR globalin ürün grubu 4 ana platformdan oluşuyor. 

  • Birincisi Güç Aktarma Sistemleri. Buna “kaplinler” diyelim.  Bu ürünler bizim 1959 yılından itibaren temellerimizi oluşturan ürün grubu. İlerleyen yıllarda başka ürün gruplarına da girdik. 
  • İkinci grup ise “Hidrolik ekipmanlar”. Dünyadaki çeşitli büyük üreticiler ile çalışıyoruz, tedarik ediyoruz. Hidrolik ekipmanlar arasında özelikle “yağ tankları, kampanalar, ses sönümleme parçaları, soğutucular” bolca ürettiğimiz ve hizmete sunduğumuz ürünlerimiz. 
  • Üçüncü platform ise “Frenler”. Hidrolik ve Elektromekanik olarak 2 tip fren sistemi sunuyoruz. 
  • Dördüncü platform da “Soğutucular. Yağ, Hava ve Kombine-Mobil ekipman (MMC) soğutucuları üretimimiz var.  

Ana fabrikalar Almanya olmak üzere Amerika, Hindistan ve Çin merkezli dört üretim noktamız var. Bunun haricinde 24 ülkede KTR markası kendi organizasyonları ile faaliyet gösteriyor. Ayrıca, dünya genelinde 90 satış ortağımız mevcut.  

KTR, 1950’lerde mühendislik temelli kurulmuş bir aile şirketi. 1959 yıllında BOWEX adı verilen dünyadaki ilk yivli dişli kaplin üretildi. Sonra da sanırım şu anda en fazla benzeri üretilen kaplinimiz olan ROTEX geliştirildi. Yani yıldız tipi kaplin. Bu ürünler firmamızın temel çıkış ürünleri, bir nevi dayanak noktalarımız. 

KTR’nin açılımı Almanca olarak “Kupplungs Technik Rheine”. Rheine, Almanya’da 60.000 kişilik küçük bir kasaba. Özellikle İkinci Dünya Savaşı öncesinde tekstile bağlı olarak çok büyük bir makine sektörü gelişmiş. İkinci Dünya Savaşı esnasında Rheine bombalanmış ve yerle bir olmuş. Zor dönemler yaşanmış ve tekstil sektörü uzaklaşmış o bölgeden ama makine sektörü kalmış. Gelişmiş bir bölge. 

Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ürünlerimiz genel olarak bakım gerektirmeyen ürünler. Bu nedenle satış sonrası hizmet ihtiyacımız pek olmuyor.   

Şanslıyız ki, çalıştığımız şirketler genel olarak bakım donanımı yüksek gruplar. Kendileri ihtiyaçlarını şayet gerekirse halledebiliyorlar. Sadece bulunduğu çevre koşullarına bağlı olarak, belki basit bir bakıma ihtiyaç doğabilir ki bu sürecin içerisinde bizim bulunmamıza da gerek olmuyor.  

Türkiye’de soğutucu satışımız artmaya başladı. Ama onlarda da standart prosedürler uygulandığı sürece bakım anlamında bize pek iş düşmüyor. Fakat ekipman parçaları anlamındaki satış sonrası hizmetler söz konusuysa o zaten bizim ürün tedarik uygulamamız dahilinde değerlendiriliyor. 

Disk tip fren

Rüzgâr enerjisi sektörüne yönelik çözümleriniz nelerdir?

Bizim rüzgâr enerjisi sektörüne dönük çözümlerimiz tüm üretim platformlarımızdaki ürünlerimizden. Yani kaplinler, hidrolik çözümler, frenler, tork ölçüm sistemi ve soğutucular kullanılıyor. Tabii bu sektördeki üreticilerin ihtiyaç ve dizaynlarına göre tedarik ettiğimiz için üreticilere göre tedariklerimiz farklılık gösteriyor.  

Rüzgâr türbinlerinin “Nacelle” kısmında çeşitli noktalarda ürünlerimiz kullanılıyor. Jeneratörle dişli arasında kullanılan elektrik geçirimsiz ana kaplinleri, yine jeneratörle şaft arasındaki ana bağlantının üstünde kullanılan disk tip frenleri tedarik ediyoruz. 

Türbin kanatları dönerken aşırı rüzgâr yüklerine maruz kaldığında veya hizalamada sapma olduğunda kullanılan rotoru kilitleyen- Rotor kilidi temin ediyoruz.  Benzer şekilde Nacell in de hareketlerini emniyette tutan yaw-çene kilitlerimiz kullanılıyor.  

Ayrıca bazı üreticilere iç soğutma için kullanılan kombine soğutucular tedarik ediyoruz. Yağ tipi soğutucular ise bazı üreticiler tarafından kule içi trafo soğutması için kullanılıyor. 

KTR’nin Almanya’da bulunduğu bölge ve yakınında pek çok sektörden firma var ve hepsinin kendine göre dizaynı var. O dizayn içerisinde tüm üreticiler bizim ürünlerimizi kullanıyor ve biz 25 yıldır türbin üreticilerine hizmet sunuyoruz. KTR olarak 100.000 adet rüzgâr türbinine ürün sağlamış durumdayız. Rüzgâr enerjisi sektöründeki çoğu üretici bizimle iş birliği içinde. 

Rüzgâr enerjisi sektöründe de özellikle kullanılabilen “KTR Ident” diye bir uygulamamız var. KTR Ident için ürünün ansiklopedisi diyebiliriz. Ürünün QR kodunu okuttuğunuzda üretim aşamasından kullanılan parçalara ve elde edilen sertifikalara kadar her şeyi görebiliyorsunuz. Bu tarz bilgilere herhangi bir kaplin için hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaz ama rüzgâr türbinleri için bakım masrafları önemli bir kalem. Bakım masrafları / üretilen elektrik şeklinde verimlilik hesaplaması yapılıyor. Bu süreçte ürün güvenilirliği anlamında bu uygulama ihtiyaca cevap sunuyor. 

Rotor kilidi

Covid-19 süreci hemen tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Bu süreçte ne gibi tedbirler aldınız?

Covid-19 sürecinin başından itibaren ofiste bulunan kişi sayısını azalttık. Dönüşümlü olarak ofise geldik. Uzaktan çalışmanın mümkün olduğunu da bu süreçte belki her birim için olmasa da uygulanabilir bir çalışma şekli olduğunu çok net olarak öğrendik. 

KTR’nin dünya çapındaki organizasyonunda üretim süreçlerinde aksama yaşandı mı?

Almanya, Amerika ve Hindistan fabrikalarımızda herhangi bir aksama olmadı. Türkiye olarak biz de genel olarak bir aksaklıkla karşılaşmadık. Ürünlerimiz bizim Almanya üretimi ve Almanya’dan gelmekte. Almanya üretimi devam ettiği için bir sorun olmadı. Türkiye’ye gelen ürünlerin geçtiği tır güzergahlardaki değişiklik ve gümrük kontrolleri nedeniyle gecikmeler oldu ama yaz başında o problemler de azaldı. 

Çin’de ise durum biraz farklıydı. Covid-19 sürecinde Çin hükümetinin kuralı gereği üretim 3 hafta kapalı kaldı, sonra üretime yeniden başlandı. Çin’deki fabrikalar esas olarak Çin pazarına hitap ettiği için globale etkisi olmadı.

 Yeni normal dönemine ilişkin ne tür öngörülerde bulunursunuz sektörünüz ve firmanız açısından? 

Bizim hizmet sunduğumuz pek çok farklı sektör var. Rüzgâr türbinleri, iş ve zirai makine üreticileri, pompa ve kompresör üreticileri, hidrolik ve denizcilik sektörü gibi, yani tahrik ünitelerinin olduğu tüm alanlar için ürün ve hizmet sunuyoruz. Dolayısıyla tüm bu sektörler için genel bir değerlendirme yapmak zor, ancak hep beraber bu zor dönemde çok şey öğrendik. Kimi iş ortaklarımız çalışma düzenlerini pek değiştirmediler. Covid-19 sonrası yeni normal döneminde daha verimli bir süreç öngörüyorum. 

Tedarikçi bir firmanın yetkilisi olarak Türkiye rüzgâr enerjisi sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim açımızdan Türkiye’deki rüzgâr enerjisi sektörü halen gelişmekte olan bir sektör. Türkiye açısından ayrıca iki sebepten çok seviniyorum. Birincisi bizim ülke olarak yenilenebilir enerjideki varlığımız giderek artıyor. 2000 yılında çıkan enerji kanunundan itibaren yenilenebilir enerjide geldiğimiz nokta, herhangi bir ülkeye göre çok daha parlak. Ülkece buna hazırlıklı olduğumuzu düşünüyorum. İkinci sevindiğim nokta ise bunun bize teknik sorumluluklar yüklüyor oluşu. Bu sayede ülke olarak teknik açıdan daha da gelişebileceğimizi düşünüyorum.

Türkiye’de rüzgârla ilgili bir bölge oluştu İzmir’in etrafında, Ege Bölgesi’nde. Bunun, zamanla Türkiye geneline yayılması da faydalı olacaktır. Yurt dışında herhangi bir köyde bile rüzgâr türbiniyle karşılaşmak mümkün oluyor. Türkiye’de de neden olmasın. 

Offshore türbinler ise Türkiye için harika bir seçenek tabii. Bunu ekonomik gerekliliklerden bağımsız söylüyorum. Aslında konu çok net, mutlaka denizin enerjisinden de faydalanmalıyız. 

Türkiye piyasasındaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de kendi koşullarında ilerleyen bir rekabet ortamı var. Aşırı yıpratıcı bir rekabet ortamı olduğunu söyleyemem. Bunun nedeni şu: bizim bulunduğumuz ürün gruplarında çoğunlukla Mühendislik açıklaması gerekiyor. Gereksinimlerle ilgili teknik açıklamayı yapabilirseniz karşınızdaki de sizi kabul ediyor. Türkiye’de yerli ve yabancı rakiplerimiz mevcut. Her biri bence kıymetli ve önemli. Rakiplerimizin olması her zaman iyidir, sektörünüzü ve sizi her zaman iyiye götürür.

Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz yeni projeler var mı?

Kısa vadede pek bir şey öngörmek mümkün değil tabii. Yaz aylarının daha pozitif geçmesini umuyordum ama Covid pozitif vakalar artmaya başladığı için kısa vadede ne olacağını kestirmek güç.  

Yeni projeler için bu yıl artık biraz kısa kalacaktır ancak 2021 ve 2022 yıllarında personel sayısında artış gibi hususları değerlendirebiliriz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Herkese sağlıklı bir gelecek dilerim.  Hiç kontrolümüz olmadan başımıza gelen ters bir dönemdeyiz, kolaylıkla ve başarılı şekilde en kısa sürede bitmesini diliyorum.  

Bu röportaj için ve Rüzgar Enerjisi sektörü için bu dergiyi çıkardığınız ve iletişimi sağladığınız için teşekkür ederim.

Umut Yalnız kimdir?

Ben Umut Yalnız, 2016 yılından bu yana KTR Türkiye ekibinde görev almaktayım.  KTR’ye katılmadan önce enerji ve gıda sektörlerinde çalıştım. Enerji sektöründe; doğal gazlı kojenerasyon sistemleri ve dizel jeneratör proje, satış ve pazarlama görevlerim oldu. Gıda sektöründe ise genel olarak yem ve tavukçuluk ekipmanları satışında çalıştım.  

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Devamını oku
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türbin Komponantleri

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Rüzgar enerjisi, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynuyor. Megawatt sınıfı rüzgar türbinlerinin (250 kW ile 3.000 kW arasında değişen) tasarımı, kurulumu ve bakımı konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan LEITWIND, Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve geniş ürün yelpazesi sayesinde en uygun çözümleri sunarak, her ihtiyaca göre en yüksek kalite ve güvenilirliği sağlıyor.

Bu taahhüdün açık bir örneğini, 1500 kW nominal güce sahip LTW90 konfigürasyonunun geliştirilmesi oluşturuyor. Büyük rotor çapı ile bu türbin, düşük rüzgar koşullarında bile önemli ölçüde enerji üretimi sağlayarak aynı pazar segmentindeki rakiplerinden ayrılıyor.

Bu rüzgar türbininin Türkiye’deki  kurulumu, Marmara Bölgesi’nin Kırklareli ilinde bulunan Lüleburgaz İlçesi’nde 2023’ün bahar aylarında başarıyla tamamlandı. Bu rüzgar türbininin yıllık ortalama enerji üretimi 1.100’den fazla Türk hanesinin yıllık tüketimini karşılayabiliyor. Rüzgar türbini ayrıca; elektrik enerjisi kontrolü, frenlerin verimli kullanımı, şebeke kurallarına uyum ve azaltılmış gürültü emisyonlarında önemli avantajlar sunan en gelişmiş jeneratör modeli D4.1 ile donatılıyor.

Türkiye Satış Müdürü Can Güven, “LEITWIND’i Türkiye pazarında bu kadar rekabetçi kılan çeşitli faktörler var: En ileri teknoloji, Avrupa standartlarına uygun yatırım yaklaşımı ve son olarak da güçlü bir yerel varlık. Aslında LEITWIND’in Türkiye’deki iştiraki kapılarını 2012’nin Mayıs ayında teleferik sektörüne yönelik açılışı yapılan LEITNER TURKEY’den sonra, Bursa’da açıyor. LEITWIND; kurulum sürecinde sunulan geniş hizmet yelpazesine, ürünlerin kalitesi ve güvenilirliğinden yatırımın hızlı geri dönüşüne ve ait olduğu HTI grubu ile paylaştığı bilgi birikime kadar projenin her aşamasında rakiplerinden ayrılıyor. Bu sayede Türkiye’de, 10 adet LEITWIND rüzgar türbininin kurulumunu başarıyla gerçekleştirdik ve giderek artan sayıda yerel yatırımcı ile çalışabiliyoruz” diyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya’da ikinci fabrika planlıyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya'da ikinci fabrika planlıyor

Avrupa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin inşasını destekleyerek deniz üstü rüzgarda lider olmak isteyen Vestas, Polonya’nın Szczecin kentinde yeni bir kanat fabrikası kurmayı planlıyor. Vestas’ın amiral gemisi olan V236-15.0 MW deniz üstü rüzgar türbini için kanat üretmesi planlanan fabrikanın, 2026 yılında faaliyete geçerek 1.000’den fazla kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Daha önce de Szczecin’de offshore naselleri için bir montaj fabrikası kurma planlarını duyuran Vestas’ın, bu fabrikalarla üretim hacmini 2026 yılına kadar 1.700’den fazla doğrudan istihdamla artırması planlanıyor.

Planlanan yeni fabrikayla ilgili konuşan Vestas COO’su Tommy Rahbek Nielsen, “Vestas, Avrupa’da açık deniz rüzgarına yönelik talepte beklenen büyümeyi karşılamak için gereken ölçeği sağlayabilecek sürdürülebilir bir tedarik zincirinin geliştirilmesine öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Polonya’daki iki yeni offshore fabrikası için planlarımız, Avrupa’nın offshore rüzgar projeleri için doğru uzun vadeli politika taahhütleri ile rüzgar endüstrisi yatırımlarını ve yeşil istihdamı teşvik edebileceğinin altını çiziyor” açıklamasında bulunuyor. 

Konuyla ilgili konuşan Vestas Kuzey ve Orta Avrupa Başkanı Nils de Baar ise, “Polonya enerji sistemini dönüştürüyor ve hem karada hem de açık denizde iyi rüzgar koşullarına sahip gelecek vadeden bir rüzgar enerjisi pazarı. Polonya, Baltık Bölgesi ve Avrupa’nın geri kalanı için bir açık deniz merkezi haline gelebilecek yüksek vasıflı bir iş gücüne ve büyüyen bir rüzgar endüstrisine sahip. Polonya’da 20 yılı aşkın bir süredir pazar lideriyiz ve Szczecin’deki bir sonraki yatırım planlarımızı açıklamaktan onur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.

Montaj fabrikasının 2025’te faaliyete geçmesi hedefleniyor

Yeni offshore kanat fabrikasının, Vestas’ın 2023 yılının Şubat ayında satın aldığı Szczecin’in kuzeyindeki bir sahada yer alması planlanıyor. Saha, Vestas’ın planlanan nasel montaj fabrikasının yer alacağı Szczecin’deki Ostrów Brdowski Adası’na yakın bir konumda yer alıyor. Montaj fabrikasının 2025 yılında faaliyete geçmesi ve doğrudan 700 kişilik istihdam yaratması bekleniyor.

Yeni fabrikaların Avrupa ve belirli ölçüde küresel talebi desteklemesi hedeflenirken, Polonya ve Avrupa deniz üstü rüzgar pazarını ve endüstrisini desteklemede önemli bir rol oynaması planlanıyor. Vestas’ın halihazırda mevcut olan üretim hacmi ve Szczecin’deki iki yeni fabrika ile birlikte yakın zamanda Polonya’da 2.500’den fazla kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW’lık siparişe ulaştı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW'lık siparişe ulaştı

2022 yılında 1.235 rüzgar türbini ile 6,3 GW’lık sipariş alan Nordex Group, 2023 yılı için sipariş alımını yüzde 16 oranında artırarak 1.270 rüzgar türbini ile toplam 7,4 GW’lık sipariş aldı. Avrupa, 19 ülke ile Nordex Group’un toplam sipariş alımının yüzde 86’sını oluştururken, bireysel Avrupa pazarlarında Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç ilk sıralarda yer aldı.

Nordex Group, 2023 yılında 23 ülkeden megavat kapasite başına euro cinsinden ortalama satış fiyatı (ASP) 0,84 milyon Euro/MW sipariş aldı. 2023’te 19 ülke ile toplam sipariş alımının yüzde 86’sını Avrupa’da gerçekleştiren Nordex Group’un, en büyük bireysel Avrupa pazarları ise Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç oldu. Brezilya ve Şili’nin de dahil olduğu Latin Amerika bölgesi, Nordex Group sipariş hacminin yüzde 8’ini oluştururken, Kuzey Amerika bölgesi Kanada ile birlikte siparişlerin yüzde 4’ünü, dünyanın geri kalanı ise Güney Afrika ile birlikte yüzde 2’sini oluşturdu.

2023’ün 4. çeyreğinde toplam 2,5 GW’lık 420 rüzgar türbini sipariş alan Nordex Group, 2022’nin 4. çeyreğinde 386 rüzgar türbini ile 1,9 GW olan siparişlerinde ortalama yüzde 30’luk bir artış sağladı.

Nordex Group’un 2023’ün son çeyreğinde MW cinsinden siparişlerinin en büyük kısmını yüzde 92’lik pay ile Avrupa oluştururken, 2023’ün son çeyreğinde 12 ülke arasında en büyük bireysel pazarları Almanya, İsveç ve İspanya oluşturdu.

Konuyla ilgili konuşan Nordex Group CEO’su José Luis Blanco, “Beklediğimiz gibi, yılın sonuna doğru yüksek miktarda sipariş aldık. Dördüncü çeyrekte yaklaşık 2,5 GW ile zaten iyi olan üçüncü çeyreğe kıyasla bir artış daha elde edebildiğimiz için çok memnunum. Ürün portföyümüz istikrarlı fiyatlarla rekabetçi olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Almanya’da yüksek oranlı çıktılara sahip çok sayıda küçük proje kendini açıkça hissettirdi” açıklamasında bulundu.

Devamını oku

Trendler