Connect with us

Genba Grup, tecrübesini eğitim alanında da gösterecek

Yayın tarihi:

-

Genba Grup Genel Müdürü Cengiz Oğuzer’le bir söyleşi gerçekleştirdik. Cengiz Bey, firmaları hakkında bilgiler sunarken, faaliyete geçmek üzere olan eğitim merkezleriyle ilgili de ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Genba Grup Genel Müdürü Cengiz Oğuzer ve Global Blade Service Genel Müdürü Orla Sorenson

Genba, sektörde ilklere imza atmasıyla tanınan bir firma. Firmanız hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Genba’nın Çeşme ARES sahasında montajını yapmış olduğu Türkiye’nin ilk rüzgâr çiftliği bugün halen aktif olarak enerji üretimine devam etmektedir ve grup firmamız olan Genba Teknik Servis (GTS) işletme bakımını yapmaktadır. Türkiye’deki rüzgâr türbinlerinin sayısının artması sonucu sektördeki bakım ve onarım hizmetleri açığını da yine Genba doldurmayı bilmiştir. Solar sistemlerde de yine Genba yurtdışından edindiği know-how ile birçok anahtar teslim projede ilklerden olmuştur. Tamamı sertifikalı mühendis ve teknisyenlerden oluşan kadrosu, dünyada kabul görmüş markaların teknik ekipman ve avadanlıkları ile geniş 4×4 araç filosu bu amaca hizmet eden yatırımlarıdır.
Ayrıca rüzgâr türbini endüstrisinde üretici firmalara yerlileştirme projesi kapsamında yapmakta olduğumuz parça üretimi de grubumuzda son zamanlarda artarak yükselen bir iş hacmine sahiptir. Sadece bu üretim için Eylül 2018’de 5.000 metrekarelik bir fabrika ve çeşitli makineler satın alınmıştır.

Yeni bir ilk var mı son zamanlarda?

Evet, Genba Grup bugünlerde yine bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Bu kez Kanat Tamiri Eğitim Merkezimizi 20 Mayıs’ta yapılacak ilk eğitim olan “Kanat İncelemesi” ile açıyoruz. Danimarka kökenli ve dünyanın her noktasında bu eğitimleri vermekte olan Global Blade Service (www.globalbladeservice.com ve www.globalbladeservice-tr.com) şirketi ile güçlerini birleştiren Genba, Balıkesir’de kurulmakta olan bu eğitim merkezinde sadece Türk vatandaşlarına bu eğitimleri vermekle kalmayıp, yurt dışındaki müşterilerin talebi üzerine bu eğitimleri yerinde vermeyi ve sertifikalandırmayı hedeflemektedir.

Kanat Onarımı ve bunun Eğitimi konusu neden bu denli önemlidir?

Kanat onarımı ve bunun eğitimi sorusu akla geldiğinde elbette “maliyetler” yanıtı ilk sırayı almaktadır. Dünyada hızla artan türbin sayıları ve yatırımlar aynı zamanda yüksek bir dokümantasyon talebi de yaratmaktadır. Rotorların gerçek durumlarını gözlemeye duyulan ihtiyacın artması, üretim kaybını minimize edecek planlı denetim ve ön etkin bakımlar, müşterilerin yüklenicilerden beklentisi olan kalifiye ve iyi belgelenmiş onarım çözümleri, müşteri memnuniyeti ve genel olarak kötü izlenim yaratacak kamu imajından sakınarak firma itibarını ön plana çıkarmak gibi nedenler bu maliyetlerin en başında sayılabilir.

Peki kanat hizmetlerinin standartlarının belgelenmesi gerçekten gerekir mi?

Evet. Global Blade Service standartları kapsamında genel denetim, kanat onarımı ve dokümantasyon, çalışma talimatlarını temin ediyor ve 3 seviyede bu eğitimleri sertifikalıyoruz.

Eğitimlerimiz;

  1. Seviye – Kanat Denetimi Sertifikasyonu
  2. Seviye – Temel Kanat Onarımı Sertifikasyonu
  3. Seviye – Yapısal Kanat Onarımı Sertifikasyonu ve yeni eğitim programı olan Yıldırım Koruma Sistemi Denetimi

olarak ayrı ayrı eğitimler olup, teorik eğitimin yanı sıra tam donanımlı eğitim atölyemizde uygulamalı olarak verilmekte ve sonunda başarılı olan adaylar sertifikaya hak kazanmaktadırlar. Bu adayların yine web sitemizde aldıkları eğitimler, sertifika kopyaları ve iletişim detayları da bulunmakta olup, bu konularda yetkin ve sertifikalı personel arayan firmalara kolaylık sağlanmaktadır

Eğitimin genel amaçları hakkında bilgi alabilir miyiz?

İyi donanım sahibi kanat uzmanları her durumda profesyonelce davranmaya hazırlanmış olacaklardır. Ayrıca, kanatların denetlenmesi, kanat durumunun belgelenmesi, kusurlu kanatların montaj öncesi belirlenmesi ve de en önemlisi kanatların havada onarımı yerine yerde onarımı bu eğitimlerin çıktılarını oluşturmaktadır. Kalifiye bir uzman genel olarak, kozmetik kusurlarını, laminasyon kusurlarını ve yapısal hasarları onarmakla kalmayıp tüm bu onarımları da dokümante edebilmektedir.

Eğitim metotlarınız nelerdir?

Teorik eğitimlerimiz genel olarak, sağlık-iş ve işçi güvenliği, kanat yapısı, malzeme bilimi, üretim süreci, hasarları inceleme ve kategorize etme, onarım teknikleri, laminasyon kalitesi ve dokümantasyon konularını içermekte olup bu eğitimler sınıf ortamında fotoğraflar, videolar, kitapçık ve harici malzemelerle desteklenmektedir. Toplam eğitimin %30’u teorik eğitimleri kapsıyor. Sahada ya da atölye ortamındaki uygulamalı eğitimler ise bireysel ve takım halinde çalışmalar şeklinde oluyor ve denetleme, onarıma hazırlık, sahada yapılacak onarımlar, dokümantasyon ve sağlık, iş ve işçi güvenliği konularını kapsıyor.

Eğitim sonunda her katılan sertifika alabiliyor mu?

Nihai amacımız bu olsa da; her eğitimin sonunda olduğu gibi bu denli ciddi bir konudaki eğitimin de elbette bir sınav süreci var; tüm eğitim hedeflerini içeren bir teorik sınav ile bireysel bazda atölye uygulama sınavı; eğitim becerilerini ve düzeyini; dokümantasyon becerilerini gösteren bir başka sınavımız sonucu sertifikaya hak kazanılıyor.

Türkiye’de olması sebebiyle sadece Türkçe lisanında mı verilecek?

İngilizce ve Türkçe olarak bu eğitimleri verebileceğiz. Eğitmenlerimiz katılımcıların lisan düzeyine göre gerekirse İngilizce ya da sadece Türkçe olarak verebilecek niteliktedir. Kaldı ki; yurt dışından buraya personel göndermek yerine yerinde bu eğitimleri aldırmak isteyen firmalar için sadece eğitmenlerimizi ve malzemeleri göndererek yerinde eğitimler de verilebilir.

İlk eğitim başlangıç tarihiniz nedir ve nasıl takip edilebilir?

İlk eğitimimiz 1. Seviye Kanat İncelemesi olup 20-22 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşecektir. Takip eden diğer seviye eğitimler için www.globalbladeservice-tr.com web sitemizi takip ederek detaylara ulaşılabilir.  Eğitimlere katılmak isteyen bireyler ya da firmalar web sitemiz üzerinden rezervasyon yaparak da süreci başlatabileceklerdir. Tüm eğitimlerimiz; başlama tarihinden 2 ay kadar önce web sitemizde yayınlanacaktır.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler