Yenilenebilir enerjideki lider konumunu her geçen gün güçlendiren Çin’in, rüzgar ve güneşteki iddialı 2030 hedefi olan 1.200 GW’a planlanandan 5 yıl daha erken ulaşabileceği öngörülüyor.
Yenilenebilir enerji üzerine küresel ölçekte araştırmalar yapan Global Energy Monitor’ün (GEM) yayımladığı yeni bir rapora göre; Çin, güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini ikiye katlama planlarını içeren 2030 hedeflerine çok daha erken ulaşacak. Raporda, 2030 yılında mevcut kapasitesini iki katına çıkararak 1.200 GW değerinde rüzgar ve güneş enerjisine ulaşmak isteyen Çin’in, bu hedeflerine 2025 yılına kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıntılı bilgilerin yer aldığı raporda, “Halihazırda çalışan 757 GW’lık rüzgar ve güneşe ek olarak 750 GW’lık potansiyel rüzgar ve güneş enerjisi ile bunların çoğunun 2025 yılına kadar devreye girerek, hükümetin 2030 hedefinin planlanandan 5 yıl önce karşılanması bekleniyor.” ifadeleri kullanılıyor.
Raporda araştırmacıların, Çin’in mevcut kurulu işletme kapasitesine kabaca eşit olan yaklaşık 379 GW büyük ölçekli güneş enerjisi ve 371 GW rüzgar kapasitesi olmak üzere, ilan edilmiş veya inşaat öncesi ve yapım aşamasında olan muhtemel projeleri de belirlediği aktarılıyor. Çin’in 14. 5 Yıllık Planı’nın (2021-2025) bir parçası olan bu muhtemel kapasitenin neredeyse tamamının küresel rüzgar filosunu neredeyse yarı yarıya ve güneş enerjisi kurulumlarını ise %85’in üzerinde artırmaya yeterli olduğu vurgulanıyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, küresel rüzgar ve güneş enerjisi araştırmaları şunları da gösteriyor:
. Çin’in toplam rüzgar kapasitesinin yaklaşık %10’unu oluşturan kurulu deniz üstü rüzgar kapasitesi 31,4 GW’a ulaşarak, tüm Avrupa’nın kurulu deniz üstü kapasitesini aştı.
. Çin’in kara ve deniz üstü rüzgar kapasitesi 2017’ye göre iki katına çıkarak 310 GW’ı aştı.
. Çin’in işletmedeki büyük ölçekli güneş enerjisi kapasitesi 228 GW’a ulaştı. Bu, dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla.
Raporda görüşlerine yer verilen Global Energy Monitor Proje Yöneticisi Dorothy Mei, “Bu yeni veriler, Çin’in güneş ve rüzgar kapasitesindeki dudak uçuklatan yükselişi hakkında rakipsiz ayrıntı sağlıyor. Muhtemel projelerin uygulamalarını yakından izledikçe, bu ayrıntılı bilgiler ülkenin enerji manzarasında gezinmek için vazgeçilmez hale geliyor” ifadelerini kullanılıyor.
Global Energy Monitor Araştırmacısı Martin Weil ise, “Çin ilerleme kaydediyor ancak kömür hala baskın güç kaynağı olarak hakimiyetini sürdürürken, ülkenin güvenli bir enerji geleceği için enerji depolama ve yeşil teknolojilerinde daha cesur adımlara ihtiyacı var” açıklamasında bulunuyor.