Dünyada DRES yatırım ve teknoloji eğilimleri

Veli Bilgihan Yaşacan
Dünyada DRES yatırım ve teknoloji eğilimleri

Dünyada enerji üretim eğilimleri on yıllardır değişmedi. Fosil yakıtlı, nükleer ve büyük rezervuarlı hidroelektrik santraller, baz yük santralleri olarak her zaman elektrik üretim altyapısını oluşturdu. Baz yük santrallerinin yanında güneş, rüzgar, biyokütle ve kanal tipi HES gibi yenilenebilir enerji kaynakları da şebekeyi besledi.

Bu baz yük enerji üretim santrallerine katılmak için yeni bir aday teknoloji, son yıllarda gelişmeye başladı: Yüzer temelli rüzgar santralleri.

Deniz üstü rüzgar santralleri, yüzer rüzgar türbin teknolojilerinin gelişmesiyle çok daha derinlere gidebilmeye, uzak mesafelere kurulabilmeye başladı. Geleneksel kazık temelli türbinler denizlerde azami 70-100m arasındaki derinliklere kurulabilirken, yüzer türbin teknolojileri 1000m ve hatta teknolojiler geliştikçe 2000m derinliklere kurulabilmeye başlayacak.

Bu derinliklere gitmek binlerce GW yeni rüzgar potansiyelini açığa çıkarabilmekte.

Bu inanılmayacak kadar büyük enerji potansiyeli, gelecekte enerji problemine en büyük çözümü getirecek teknolojilerin de önünü açacaktır.

Ülkelerin 2030 yılına kadar kapasite projeksiyonları incelendiğinde toplam 275 GW DRES projesi işletmede olacağı öngörülmektedir.

Avrupa DRES 2030 Kapasite Projeksiyonu: 102.5 GW

ABD DRES 2030 Kapasite Projeksiyonu: 38.5 GW

Çin DRES 2030 Kapasite Projeksiyonu: 98 GW

GWEC Dünya 2030 DRES Projeksiyonu: 275 GW

DÜRED

Ülkemizin etrafında dünya bankası verilerine göre yüzer ve sabit temelli dahil 75GW’lık bir potansiyel bulunmaktadır.

Yüzer temelli santrallerin temelleri ülkemizde de rahatlıkla üretilebilecek bir teknolojidir. Bu alanda üretim tesislerimizin, tersanelerimizim ve limanlarımızın kapasiteleri arttırılabilir. Üretim potansiyelimiz civar ülkelere ihracaat yapacak şekilde geliştirilebilir.

Bu sayede milyarlarca dolarlık bir üretim potansiyelinin önünü açmış oluruz.

DRES yatırımları  tek bir ülkenin değil ülkeler arası kümelenmelerle çok daha kolay ilerlenecek bir teknolojidir. Bu sayede milyarlarca dolarlık yatırımlar yapılabilir hale gelecektir.

Bu amaçla Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği – DÜRED olarak Karadeniz ve Hazar ülkeleri denizüstü rüzgar enerjisi federasyonunu kurmak için gerekli çalışmalara başladık.

İlk adım olarak Ukrayna ile bir protokol imzaladık.

Arkasından diğer ülkelerle de benzer protokoller imzalamak için prensip anlaşmaları yapmış bulunmaktayız . Yakında gerekli açıklamayı yapacağız.

DÜRED olarak amacımız Denizüstü RES’ler konusunda kamuoyunu oluşturmak bu yatırımların gerçekleşmesi için gerekli kümelenmelere ön ayak olmaktır.

Enerjinin önemini bir kez daha anladığımız bu günlerde bu girişimlerin önemi vatanımız ve milletimiz için elzem değerdedir.

Bu Makaleyi Paylaş
Broker, Partner, Kuzey Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ
Yorum Yap