Deniz üstü enerjinin paydaşları, Marantech ile ilk kez Türkiye’de buluştu

Editör
Deniz üstü enerjinin paydaşları, Marantech ile ilk kez Türkiye’de buluştu

Türkiye’nin rüzgar başkenti olarak nitelendirilen İzmir’de, 26-28 Ekim 2022 tarihleri arasında ilk kez düzenlenen Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı – Marantech Expo, Türkiye’nin ve bölgenin deniz üstü enerji sektörüne ev sahipliği yaptı. Kamu ve özel sektördeki enerji profesyonelleri, denizcilik sektörü temsilcileri ile yatırımcıların buluştuğu Marantech Expo’da, yerli ve yabancı birçok firma boy gösterdi. Dünyada sayılı potansiyeller arasında gösterilen Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisine odaklanılan fuarda, enerji sektöründeki inovasyonlar ve son teknoloji çözümler sergilendi. BİFAŞ Birleşik Fuar Yapım organizatörlüğünde, Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) ve Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) iş birliğinde düzenlenen Marantech Expo’da, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 4 adet 1000 MW DRES kurulumu ile yaklaşık 12 milyar euro hacminde pazar potansiyeline sahip olduğu vurgulanırken, yüzer GES’ler de konferans gündeminde yer aldı.

Deniz üstü rüzgar enerjisi, ülkelerin deniz üstü enerji mevzuatı, yüzer temelli deniz üstü rüzgar elektrik santralleri, yüzer güneş elektrik santralları, dalga enerjisi, akıntı enerjisi, hidrojen enerjisi, sanayi ve üretim ana başlıklarının yer aldığı Marantech Expo’da; Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden profesyonel yatırımcı ve alıcılar, ticaret ve yatırım hacmini genişletme şansı yakaladı.

Politik hedef beklentisi

Fuarın açılış konuşmasını yapan DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, sektörün politik hedef beklentisini yineledi. Deniz üstü rüzgarın dünyada ve Avrupa’daki son durumuna dair değerlendirmelerde bulunan Durak, “1997-98 yılında İzmir’de efsane bir kara üstü rüzgar enerjisi sempozyumu yapılmıştı. Ne güzel bir şanstır ki yine böyle bir güzel etkinlik İzmir’de yapılıyor. Deniz üstü RES’lere bakıldığı zaman Avrupa 10 yılda son derece hızlandı. Avrupalılar enerji krizinden çıkmak için yenilenebilir enerji kaynakları deyince, deniz üstü rüzgar enerjisinden bahsediyor; çünkü kara üstü santral %30-35 kapasite faktörüyle çalışırken, güneş santrali %10-12 kapasite faktörüyle çalışırken; deniz üstü rüzgar santrali %60-65 kapasite faktörüyle termik santral gibi çalışıyor. Şimdiye kadar kara üstü rüzgarın hem sanayisinde hem de kurulu gücünde çok iyi bir başarı hikayesi yazıldı. Bugün 12 bin megavata yakın bir kurulu gücümüz var. 3 bin megavata yakın da lisanslı ve inşası devam eden gücümüz var. Şu an Avrupa’da 4. ya da 5. sıradayız. Karada bu kapasite var, güzel ama 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz ve Dünya Bankası verilerine göre 2 bin gigavat kurulu güç var etrafımızda. Bundan bizim faydalanmamamız söz konusu olamaz” dedi.

Avrupa’da İngiltere ve Almanya’nın kurulu DRES santrallerinden örnekler veren DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, “Ülkeler DRES santrallerini kıyılarına yakın noktalara değil de, denizdeki sınırlarını belirleyecek noktalara kuruyorlar. Deniz üstü rüzgar santralleri sadece elektrik üretim tesisi değil, aynı zamanda deniz sınırlarınızı belirlediğiniz çok ciddi stratejik bir tesistir” açıklamasında bulundu. Deniz üstü rüzgar santrallerinde kullanılan ekipmanların yerli üretimle yapılması gerektiğine vurgu yapan Murat Durak, indirgenmiş elektrik maliyetlerine bakıldığı zaman deniz üstü RES ile kara üstü RES’lerin maliyet açısında başa baş noktaya geldiğine dikkat çekti.

Tüm dünyanın yenilenebilir enerji hedeflerini güncellendiğini dile getiren Murat Durak, “3 yıl önce bütün Avrupa’da 2030’a kadar 100 gigavatlık bir hedef varken, şu an 160 gigavata çıkarıldı. Dünyaya bakıldığı zaman da bütün ülkeler deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerinde güncellemelere gidiyor ve rakamları artırıyor. Deniz üstü rüzgar enerjisinde bizim de politik bir hedef açıklamamız gerekiyor” diye konuştu.

DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak’ın ardından fuarın açılışına çevrim içi olarak katılan Wind Europe CEO’su Giles Dickson, konuşma yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu, deniz üstü rüzgarın potansiyeline ve İzmir’in bu konudaki avantajlarına vurgu yapan bir konuşma yaptı.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap