“Berdan Cıvata San. A.Ş RES bağlantı elemanları üretiminde öncü bir firma olacak ”

Mesut Kul
“Berdan Cıvata San. A.Ş RES bağlantı elemanları üretiminde öncü bir firma olacak ”

Türkiye’de cıvata somun üretim sektörü içinde CE Belgesini alan ilk firma olduklarını belirten Berdan Cıvata San. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi hedeflerinin, Tarsus’u Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe bağlantı elemanlarında üretim üssü haline getirmek olduğunu söylüyor.

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) faaliyet gösteren ve cıvata, somun, saplama üretimi konusunda uzmanlaşan Berdan Cıvata ayrıca rüzgar enerji santralleri için önemli bağlantı elemanları üretmektedir. 44 yıldır bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Berdan Cıvata San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, MTOSB’de 33 bin m2’lik alan üzerinde kurulu 9000 m2’lik tesislerinde, 22’si mühendis 225’e yakın kalifiye elemanla TSE, ISO, ASTM, ASME, BS ve EN normlarına uygun üretim yaptıklarını söylüyor. Şemsi, ayrıca Türkiye cıvata ve somun sektöründe CE Belgeli ve TUCSAmark Sertifikalı ilk firma olduklarını da vurguluyor. Müşterilerinin taleplerine göre daldırma galvaniz, elektro galvaniz veya çinko lamelli kaplama yapabildiklerini anlatan Şemsi, tüm ürünlerini ISO EN 3.1 (B) veya 3.2 (C) Kalite Sertifikası eşliğinde sevk ettiklerini belirtiyor.

 

“Önemli ilkleri olan bir firmayız”

 

Tüm üretim ve hizmet süreçlerini müşteri memnuniyeti ve kalite üzerine oturttuklarını belirten Hasan Şemsi, sektörde imza attıkları ilkleri ise şöyle sıralıyor: “ülkemizde güvenli cıvata-somun üretiminde kalitesini CE Belgesi’yle taçlandıran ilk firmayız. Yine Çelik Yapılar Derneği’nin Bureau Veritas ile birlikte yaptığı denetimler sonucu verdiği TUCSAmark Yeterlilik Belgesi’ni sektörümüzde alan ilk firmayız. Bağlantı elemanları sektöründe Türkiye’nin en zengin test laboratuvarına, ayrıca cıvata somun sektörünün Türkak’tan Akredite olmuş ilk laboratuvarına sahip bulunuyoruz. Türkiye’de bu sektörde en büyük otomatik somun dövme presine sahip olan bir firmayız. Türkiye’de en büyük iki ovalama tezgahından birisi bizim fabrikamızda bulunuyor. Adana’da Konukoğlu Barajı’nın M155 çapta 9,8 m boyda 1,5 ton ağırlıkta Baraj kapak saplamalarının dişlerini veya Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsünün ayaklarını taşıyacak 10m boyda 780 kg ağırlıktaki M110 çapta Ankerajlarını bu tezgahlarda ovalayarak dişledik.  Bünyesinde çevre dostu daldırma galvaniz tesisi, elektro galvaniz tesisi ve çinko lamelli kaplama tesislerini bir arada bulunduran ve bu sayede müşterilerinin her türlü talebine cevap verme avantajına sahip olan bir firmayız. Patentli Daldırma Galvaniz tesisimizde ön temizlik için asit kullanmadığımızdan 10.9 cıvatalarımızda Hidrojen Kırılganlığı Riski sıfırdır. Büyük projeler için büyük boyutlu cıvata somun ve ankeraj saplamalarını üretebilmek üzere Ar-Ge çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ISO EN 14399-10 HRC Tork Kontrollü (TCB Tension Controlled Bolt) cıvata somun üretimini ve ihracatını Türkiye’de ilk defa gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yine bu çalışmalar sonucu Japon Köprü Firması IHI’nın Dünya’da 3 firmaya yeterlilik verdiği Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Körfez Geçiş köprüsünün ayaklarını taşıyan her biri 850 ton yük taşıma kapasiteli Ankeraj cıvatalarını yapabilmiş bulunuyoruz.”

 

‘Cari açık makasını daraltacağız’ 

 

Hasan Şemsi rüzgar enerji santrallerinde; kuleleri beton zemine bağlayan 3-4 metre boylardaki yüksek mukavemetli ankraj saplamalarını, kuleleri birbirine bağlayan sıcak daldırma galvanizli 10.9 Kalite HV cıvata ve somunlarını ve kanatları rotora bağlayan daldırma galvanizli özel (Barrel Nut) somun ve saplamalarını ürettiklerini belirtiyor. Bulundukları sektörde birçok ilke imza atan bir firma olarak rüzgar enerji sektörüne yönelik de önemli hedefler belirlediklerinin altını çizen Şemsi şunları aktarıyor: “Enerji Bakanımız, Türkiye’nin 2023 hedefinin rüzgar enerjisinde 20 bin MW kurulu güce ulaşmak olduğunu açıkladı. Yine Bakanımız Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa’nın en büyük pazarı olduğunu belirtti. Bu heyecan verici müthiş pazarda hedefimiz, Berdan Cıvata’yı Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe de bağlantı elemanlarında üretim üssü haline getirmek. Bu şekilde bir yandan Türkiye için üretip ithalatı azaltırken, diğer yandan ihracat yaparak cari açık makasını daraltmaya yardımcı olmak istiyoruz. Yine istihdamı artırırken, aynı zamanda ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de katkı koymayı istiyoruz. Cıvata, somun, saplama üretimi konusunda geniş bir know-how’a sahibiz. Tezgah, teçhizat ve teknik eleman konusunda da altyapımızı daha fazla güçlendirerek bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Nordex, Alstom, G.Elektrik, Vestas ve Siemens gibi Rüzgar devlerinin onaylı tedarikçileri olan bir firma olarak Almanya, İspanya, Brezilya ve Çin’e rüzgar türbinleri ile ilgili bağlantı elemanları ihracatımız, bu inancımızı desteklemektedir.”  

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap