G7 Zirvesi’nde IEA’nın temiz enerji geçişi ve enerji güvenliği çalışmalarındaki birçok nokta değerlendirildi. Zirvede yer alan iklim, enerji ve çevre bakanları, çelik ve çimento gibi ağır endüstrilerden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının ne şekilde sıfırlanacağını içeren yakın tarihli bir rapor da dahil olmak üzere önerileri kabul etti.
2022 yılında Almanya’nın başkanlığında Berlin’de gerçekleştirilen 2 günlük toplantının ardından; iklim, enerji ve çevre bakanları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve sonuçları hakkında uyarı yaparken, ‘iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan üçlü küresel krizle’ mücadele etmek için geniş bir eylem yelpazesini belirleyen bir bildiri yayınladı. IEA’nın enerji verimliliğini artırma çabaları, yenilenebilir kaynaklara artan yatırım ihtiyacı, metan emisyonlarının izlenmesi, temiz enerji teknolojileri için yeterli kritik mineral arzının sağlanması ve ‘zamanında’ sağlanması dahil olmak üzere birçok anahtar konuyu kapsayan bildiride analiz ve faaliyetlere atıfta bulunuldu. Rusya’nın işgalinin enerji piyasası üzerindeki etkilerine yanıt olarak hazırlanan 10 maddelik Avrupa Birliği’nin Rus Doğal Gazına Bağımlılığını ve Petrol Kullanımını Azaltma Planı da ele alındı.
G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanları, 2021’in Ekim ayında konuyla ilgili IEA raporunda belirtildiği gibi, 2035 yılına kadar karbondan arındırılmış elektrik sektörlerine ulaşma hedefini taahhüt etti. Bildiride, Almanya G7 Başkanlığı’nın talebi üzerine hazırlanan, IEA’nın G7 Üyelerinin Ağır Sanayi Sektörlerinde Net Sıfır Elde Edilmesi’ne ilişkin son raporuna dikkat çekildi. Rapor, G7 ekonomilerinin IEA’nın 2021 raporu olan ‘2050’ye Kadar Net Sıfır: Küresel Enerji Sektörü için Bir Yol Haritası’nı temel alarak, sıfıra yakın emisyonlu çelik ve çimento üretimine geçişte ilerlemeleri için bir dizi öneri ortaya koyuyor.
G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanları, Uluslararası Enerji Ajansı’nın ‘G7 Üyelerinin Ağır Sanayi Sektörlerinde Net Sıfır Elde Edilmesi’ konulu raporunu, özellikle sıfıra yakın sanayi üretimine giden yolda uygun politikaları, finansman mekanizmalarına ilişkin tavsiyeleri ve önerilen ortak ve uygulanabilir tanım ilkelerini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Toplantıya Almanya Federal Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ve Federal Çevre ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Steffi Lemke başkanlık ederken bakanlar bildiride, sıfır emisyonlu malzeme üretimine vurgu yaptı.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol G7 Zirvesi’nde yer alan bakanlara iki kez hitap etti. İlk sunumunda; küresel enerji piyasaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle şiddetlenen enerji güvenliği sorunları ve temiz enerjiye geçişin durumu ile ilgili bilgiler aktaran Birol, ikinci hitabını ağır sanayilerin karbonsuzlaştırılmasına ayrılmış özel bir oturumda gerçekleştirerek son IEA raporundaki analize odaklandı. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “IEA ile Almanya’nın Bakan Robert Habeck liderliğindeki G7 Başkanlığı arasında, ağır sanayilerden kaynaklanan emisyonları sıfıra indirme konusundaki küresel zorluğun nasıl üstesinden gelineceği konusundaki yakın iş birliğinden çok memnunum. Yeni raporumuz ve G7’nin tavsiyeleri desteklemesi ve hayata geçirilecek uluslararası eylemler için sağlam temel hazırlıyor” ifadelerini kullandı.