AB Büyükelçisi Meyer-Landrut: Güneş ve rüzgarın potansiyeli fosil yakıtlardan 100 kat fazla

Editör
AB Büyükelçisi Meyer-Landrut: Güneş ve rüzgarın potansiyeli fosil yakıtlardan 100 kat fazla

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, Paris İklim Anlaşması’nın önemini vurguladı ve “Umuyorum ki en kısa süre içerisinde Türkiye’nin mevcut kaygılarının giderilmesi sağlanacak ve Türkiye de anlaşmayı onaylayacak” açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) çatısı altında bulunan Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (GÜNAM) düzenlediği ziyaretin ardından açıklamalar yaptı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Büyükelçi Meyer-Landrut, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sonuçlarıyla mücadelenin gelecek yıllardaki en büyük zorluk olacağını ifade etti.

İklim değişikliği sorununun ilk olarak 1990’da Rio Zirvesi’nde ele alındığını vurgulayan Meyer-Landrut, “Fakat bundan ancak 25 sene sonra bir kurtarma planı olarak Paris İklim Anlaşması hayata geçebildi. Umut ediyorum ki kısa süre içinde Türkiye’nin kaygılarını giderecek etkili yanıtlar bulunacak ve Türkiye de bu anlaşmayı onaylamayı kabul edecek” ifadelerini kullandı.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununa karşı siyasi liderlerin kararlı duruşuna ve eyleme geçmelerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Meyer-Landrut, iş ve bilim dünyasının da kararlı şekilde yatırım yapması gerektiğini dile getirdi.

Meyer-Landrut, GÜNAM’da yapılan çalışmaların çok önemli olduğuna belirterek, şunları ifade etti: “Güneş ve rüzgar enerjisi ücretsiz ve bol bulunan kaynaklar olmanın yanında fosil kaynaklardan 100 kat da daha yüksek bir potansiyele sahip.”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile birlikte açıklamalar yapan GÜNAM Direktörü Prof. Dr. Raşit Turan da fosil yakıtların yoğun kullanımı sebebiyle sera gazlarının atmosferin dengesini bozduğunu, sıcaklığı artışına ve iklim değişikliğine yol açtığını belirtti. Petrol ve doğal gaz rezervine sahip ülkelerin, üretime dayanmayan bir zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Turan, “Bu yer altı kaynaklarına sahip olmak, kontrol etmek gibi sebeplerle ülkeler arası savaşlar patlak veriyor. Fosil yakıtlara sahip olmayan ülkeler dışa bağımlı oluyor ve kaynakların yurt dışına aktarılması gibi ekonomik sorunlar gözleniyor. Dünyanın fosil yakıt kullanımından bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Sonsuz, temiz, sessiz, sahipsiz ve nihayet ucuz bir kaynak olarak yenilenebilir enerji en güçlü alternatiftir” ifadelerini kullandı. (Kaynak: aa.com.tr)

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap