Rüzgar enerjisi sektöründe yeni bir online eğitim platformu var: Windbaba. Sektörün tanınan profesyonelleri tarafından eğitimler verilen platform, katılımcılara Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle sertifika sahibi olma şansı da sunuyor. Windbaba’yı, platformun eğitimcilerinden ve XGEN Enerji Yönetici Ortağı İskender Kökey’le konuştuk.
Sizi tanıyabilir miyiz? Windbaba organizasyonunda hangi görevde bulunuyorsunuz?
Ben İskender Kökey, lisans eğitimimi tamamladıktan sonra rüzgar enerjisi sektöründe 10 yıldır aktif olarak görev yapmaktayım. Bugün XGEN Enerji’nin yönetici ortağı olarak faaliyetlerimi sürdürüyorum. XGEN Enerji ekibi olarak rüzgar enerji santrallerinin kurulması öncesindeki rüzgar ölçüm süreçlerini yönetiyor, aynı zamanda rüzgar türbini üreticilerinin global tedarik zincirinde yer alan bir yerli imalatçı olarak çeşitli mekanik akşamların imalatlarını gerçekleştiriyoruz. Windbaba eğitmeni olarak ise 10 yılı aşkın bir süreyle yönettiğim rüzgar ölçüm kampanyalarındaki saha tecrübelerimi ve bilgi birikimimi Windbaba çatısı altında verdiğim eğitimlerle kursiyerlerimizle aktarıyorum.
İskender Kökey
Windbaba nedir? Gelişmeleri baş döndürücü bir hızla takip ettiğimiz rüzgar enerjisi sektörü, her geçen gün gerek kurulu güçlerdeki artış gerekse teknoloji arzındaki ilerlemelerle çok daha fazla profesyonele ihtiyaç duyar hale geldi. Diğer taraftan, fiziksel olarak insanların bir arada olmasına gerek duyulmadığı eğitim çözümlerini her kademede özümsemiş durumdayız. Hemen her disiplinde doğru ve yeterli bilgiye, hızlı ve konforlu şekilde ulaşmak hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda. İşte tüm bu gelişmeler ışığında rüzgar enerjisi sektörüne girmek isteyen veya halihazırda rüzgar enerjisi sektöründe olup kendisini geliştirmek isteyenlere hitap eden online bir eğitim platformudur Windbaba. Daha önce kendi uzmanlığında birçok başarılı projeye imza atmış eğitmenleri ve geniş bir perspektifte sunduğu Türkçe eğitim içeriği ile günümüz rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir boşluğunu doldurmak için yayın hayatına başladı. Kursiyerlere sunduğu esnek eğitim paketleri ile herkesin sadece ihtiyacı olan konularda eğitime erişmesine imkan tanıyan Windbaba platformu, opsiyonel olarak sunduğu sertifikalandırma süreci ile de kariyerini bu alanda ilerletmek isteyenler için alternatifli çözümler sunmaktadır.
Eğitimciler arasında sektör profesyonellerini görüyoruz. Eğitimciler hakkında bilgi vermek ister misiniz?
Bilindiği gibi rüzgar enerjisi sektörü çok farklı alanlarda uzmanlıklara ihtiyaç duyulan, multidisipliner bir zincirden oluşuyor. Windbaba platformu her geçen gün genişleyen dinamik bir eğitmen kadrosuyla bu uzmanlıkların tamamına, alanında yetkin eğitimcileri ile yanıt vermektedir. Eğitmenlerimizin ortak noktası, kendi kariyerlerinde uzmanı oldukları konularda başarılı işlere imza atmış olması dolayısı ile işin sadece teoriğine değil, uygulamasına da hâkim olmalarıdır. Farklı eğitmenlerimizle finansmandan imalata, projelendirmeden işletme ve bakıma tüm süreçlerde sektörel bilgi ve tecrübelerimizi kursiyerlerimize aktarmak arzusundayız.
Katılımcılar bir sınava tabi tutuluyor ve başarılı olanlar üniversite onaylı bir sertifika sahibi oluyorlar eğitim sonucu. Süreç nasıl işliyor, biraz anlatır mısınız?
Tabii ki, izlediğiniz ders ile ilgili, özgeçmişinize ek yapmak için veya aldığınız bu eğitimi belgelemek için süre sınırlı bir online sınava giriliyor. Sınava girmek opsiyonel. Yani sadece eğitimi alıp, bilgi sahibi olup, sertifika almayabilirsiniz. Şunu da eklemek isterim, aldığınız bir eğitimi sınırsız bir şekilde defalarca seyretme şansınız var. Sınav soruları Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanıyor. Sınav sonrası başarılı olduğunuz zaman Yaşar Üniversitesi onaylı, takip ve teyit edilebilir bir başarı sertifikasını PDF formatında alabiliyorsunuz.
Rüzgâr enerjisi sektöründeki en büyük sorun nedir sizce? Yetişmiş insan gücünün sınırlı olması mı?
En büyük sorun çok büyük bir potansiyelimiz olmasına rağmen, bunu harekete geçirememiş olmamız. Ülkemizdeki ve dünyadaki genel gidişat, finansal piyasaların durumu genel olarak sektörü etkilemesine rağmen yatırımcının ilgisi halen çok fazla. Yine de her şeye rağmen 8 GW üzeri bir kurulu güce ulaştık. 20 GW hedefimiz olduğunu düşünürseniz, ki bence potansiyelimiz offshore ile çok daha fazla ve yılda ortalama 1 GW tesis devreye alabilsek, ki 1 GW sınırını sadece 2015 senesinde bir kere geçebildik, en kötü ihtimalle önümüzdeki 12-15 sene sektör çok hareketli olacak. Daha önce de belirttiğim gibi, sektör çok farklı uzmanlık alanlarına hitap ediyor ve yetişmiş insan gücü ihtiyacı, çok farklı dallarda artarak devam edecek.
Windbaba kısa bir süre önce faaliyete geçti ama ilk intiba nasıl? Sektörden ilgi beklediğiniz seviyede mi?
Sektörden ilgi çok fazla. Çünkü windbaba sektördeki bir açığı ciddi şekilde kapatıyor. Birçok firma, öğrenci kolları, dernekler windbaba ile kontağa geçerek; eğitim almak, eğitim vermek, iş birliği yapmak istediklerini aktardılar.
Tabii ki karşılaştığımız bu yoğun ilgi bizleri de mutlu etti. Altına imza attığımız işin öncelikle sektörün kendisine ve geleceğine hizmet ettiğine olan inancımız bir kat daha arttı. Devamında aldığımız geri dönüşler ile bu ilgiyi katlayarak canlı tutmayı hedefliyoruz.
Peki, süreç içerisinde Windbaba’da ne tür yenilikler göreceğiz?
Hayat normale döndükten sonra, katılımcılarımızın isteklerini de dikkate alarak, eğitim portföyümüzü arttıracağız. Sonrasında belli sayıda eğitim alan katılımcılar ile sektör profesyonellerinin bir araya geleceği network etkinlikleri organize etmek, teknik geziler düzenlemek gibi planlar var. Mayıs ayı sonu gibi planlamış olduğumuz ilk network etkinliğimizi ise pandemi riskinin sonra ermesini takiben, sonbahar gibi gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bunların dışında katılımcılarımızdan, sizlerden, okuyucularınızdan gelecek her türlü öneriye de açığız.
Sizi takip etmek isteyenler nasıl ulaşabilirler?
Gelişmelerden haberdar olabilmek için windbabaonline ismi ile Instagram ve windbaba ismi ile Linkedin sayfalarımızı takip etmenizi öneririz.
Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Şimdi kayıt olun.
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deniz üstü rüzgar enerjisinde çevresel etki analizi için danışmanlık hizmeti alacağını duyurdu. Danışmanlık hizmeti; çevresel ve sosyal kısıt analizi, kuş göçü, deniz biyoçeşitliliği araştırmalarını ve diğer teknik raporları içeriyor.
2023 yılının başında açıkladığı 2035 yılına kadar olan dönemi kapsayan Ulusal Enerji Planı’nda 5 GW deniz üstü rüzgar enerjisi hedefini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilgili adımlarını hızlandırıyor. Türkiye’deki deniz üstü rüzgar enerjisi saha geliştirme çalışmaları kapsamında çevresel ve sosyal kısıt analizi için danışmanlık hizmeti alacağını duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuyla ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kara göre, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektör Programı Faz 4 Projesi kapsamında, Türkiye’deki deniz üstü rüzgar enerjisi saha geliştirme çalışmalarına yönelik çevresel ve sosyal kısıt analizi için danışmanlık hizmeti alınacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın alacağı danışmanlık hizmeti; belirli alanlarda çevresel ve sosyal kısıt analizinin yürütülmesini, kuş göçü, deniz biyoçeşitliliği araştırmalarını ve diğer ilgili teknik raporların hazırlanmasını içerecek.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yabancı Sermaye Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Proje Uygulama Birimi’nden alınabilecek.
Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Şimdi kayıt olun.
Deniz üstü rüzgar enerjisinde farkındalık yaratmak için 2021 yılında kurulan ve geride kalan süreç boyunca birçok çalışmaya imza atan Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED), kuruluşunun 2. yılını kutladı.
Türkiye’de deniz üstü rüzgar santrali yatırımlarının yapılması, geliştirilmesi, denizcilik ve enerji sektörünün bir araya getirilmesi, iş birliklerinin koordine edilmesi amacıyla 2021’in Nisan ayında kurulan Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED), sektörle ilgili hem sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesinde hem de kamu kurumları ve üniversiteler ile çalışmalar yürütülmesinde birçok projeye imza attı. Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi kaynaklarının potansiyelini ortaya koymak, deniz üstü rüzgar enerji kullanımı ve sanayisinin gelişimini sağlamak, sektörün gelişmesi ve mevzuatın oluşturulmasına katkıda bulunmak gibi ana hedefleri olan DÜRED, büyük bir özveriyle yürüttüğü çalışmalarıyla sadece ülkemizde değil, civar ülkelerde de ciddi bir farkındalık yaratarak kamuoyu oluşturdu.
Geçtiğimiz günlerde 2. yılını kutlayan ve konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan DÜRED, dünyada hızlı bir şekilde büyüme kaydeden deniz üstü rüzgar enerjisiyle ilgili Türkiye’de yapılması gereken birçok konu bulunduğu; derneğin bu doğrultudaki çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.
Kurulduğu 2 yıl içerisinde; 41 adet online eğitici teknik webinar düzenleme, ülkemizde düzenlenen 22 fuar/konferans/sempozyuma konuşmacı olarak katılım sağlama, 6 yurt dışı etkinliğe katılma, birçok üniversite ve platformda konuşmacı olarak yer alma, Ankara’da kamu kurumlarına özel çalıştay düzenlenme, kamu kurum ziyaretleri gibi deniz üstü rüzgar enerjisinde farkındalık oluşturacak çalışmalar düzenleyen DÜRED, ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok başarılı projeye de imza attı.
Araştırma şirketi BloombergNEF, yayımladığı yeni raporunda rüzgar türbinlerinin devreye alınmasında %15 düşüş yaşandığını açıkladı. BNEF’in raporuna göre proje geliştirmeyi etkileyen tedarik zincirindeki kısıtlamalar ve belirsizlikler, 2022 yılında rüzgar türbinlerinin devreye alınmasında %15’lik bir düşüş meydana getirdi, yıllık kurulum 86 GW’ta kaldı.
Küresel emtia piyasaları ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi sağlayan trendler hakkında stratejik bir araştırma ve analiz sağlayıcısı olan BloombergNEF (BNEF), raporunda yeni eklenen rüzgar kapasitesinde iki yıl devam eden rekorlardan sonra, 2022 yılında %15’lik bir düşüş meydana geldiğini açıkladı. Dünyanın en büyük iki piyasası olan ABD ve Çin’de yer alan kurulumlardaki büyümenin durmasıyla beraber, 2022 yılında global olarak rüzgar türbinlerinde 86 GW kapasitenin hayata geçirildiği bilgisine yer verilen BNEF 2023 Küresel Rüzgar Türbini Payları Raporu’nda; yeni rüzgar santrallerinde kara oranının %89 ile çoğunluktayken, devreye alınan yeni deniz üstü türbin kapasitesinin ise, 2021’e göre %46 oranında düşüşle 9,1 GW’a indiği açıklandı. Raporda yer alan bilgilerle ilgili kendi görüşünü aktaran BloombergNEF Rüzgar Analisti Cristian Dinca, “Alarmların çalıyor olması gerekir. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler karbonsuzlaşmaya olan ilgilerini artırırken, kapasitedeki artışlar yavaşlıyor” dedi.
Küresel rüzgar türbini tedarikindeki markaların durumuna da yer verilen raporda, Goldwind’in Vestas’ı burun farkıyla geçip üst sıraya yerleştiği bilgisi yer aldı. Firma geçen yıl projelere 12.7 GW katkıda bulundu, bunun %90’ı kendi piyasasındaydı. Dani- marka merkezli Vestas 2022 yılında toplam 12.3 GW kapasiteyi devreye aldı. Bu rakamla da ABD merkezli rakibi GE’yi 3 GW geride bıraktı. Raporda yer alan verilere göre ilk üç sıranın Çin, Avrupa ve ABD merkezli firmalar tarafından paylaştığı görülürken; Çin merkezli başka bir üretici olan Envision dördüncü, Siemens Gamesa ve Mingyang beşinci sırada yer aldı. Rakamlar BNEF’in global rüzgar projesi veri tabanına ve sektöre ilişkin gelişmiş bilgi akışına göre belirlendi.
Deniz üstündeki düşüş, İngiltere ile kısmen dengelendi
Deniz üstü rüzgardaki kurulumların Çin’in denizdeki projelere verdiği ulusal güvence priminin sona ermesini takip eden 2022’de
hızla düştüğüne dikkat çekilen raporda; düşüşün, 3 GW’den fazla deniz üstü rüzgar kapasitesini ilk defa devreye alan İngiltere ile kısmen dengelendiği bilgisine yer verildi. Deniz üstü rüzgardaki sıralamada Vestas’ın, Çinli Shanghai Electric’in önünde birinciliği garantilemesinden Avrupalı üreticiler istifade ederken, Mingyang da üçüncü sıraya yerleşti. Raporda deniz üstü rüzgar enerjisinin durumunu değerlendiren BloombergNEF Rüzgar Araştırma Başkanı Oliver Metcalfe, “Deniz üstü rüzgar kapasitesinde meydana gelen düşüşün kısa ömürlü olmasını bekliyoruz. Almanya ve Hollanda 2023’te yeniden büyük projelere imza atarken, sektör Fransa ve Tayvan gibi daha yeni pazarlara da girerek yükselme yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Çin, 49 GW ile yeni kapasitesinin yarısından fazlasını karşıladı
Geçen yıl Çin’de yeni eklenen 49 GW yeni rüzgar kapasitesi belirleyen BNEF, bu bilginin rüzgarda küresel olarak yeni eklenen kapasitenin yarısından fazlasını Çin’in karşıladığı anlamına geldiğini açıkladı. Çin merkezli 6 türbin üreticisi, BNEF’in küresel sıralamasında ilk 10’a girerken; raporda yeni rüzgar santrali inşasında ikinci büyük pazar olma niteliğini koruyan ABD’de, yeni eklenen kapasitelerin 2022’de 4 GW’den daha fazla düştüğü açıkladı.
Raporda genel bir değerlendirme yapan BloombergNEF Rüzgar Araştırma Başkanı Metcalfe, “Rüzgar projelerine yönelik vergi teşviklerinin uzatılmasına ilişkin ortaya çıkan belirsizlik, ABD rüzgar endüstrisini iki yıl boyunca engelledi. Geçen yıl Enflasyon Düşürme Yasası’nın (IRA) kabul edilmesiyle bu durum değişti. IRA’daki teşviklerin şu andan 2030’a kadar kümülatif 135 GW’lık yeni rüzgar kapasitesi sağlamaya yardımcı olacağını ve hükümetlerin net sıfır emisyonu hedeflerken oynamaları muhtemel ve oynamaları gereken rolü sahneye koymalarına destek olacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Şimdi kayıt olun.