Connect with us

Genel

Profesyonel duruşları ile her geçen gün hızla büyüyor: Ülke Enerji

Yayın tarihi:

-

Bu ay Ülke Enerji’nin Operasyon Müdürü Sn. Burak Aydın ile yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Bize biraz şirketinizi anlatır mısınız?

Yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanıma sunulmasının ve bunlarınen verimli şekilde üretim yapmasının, ülke ekonomimiz için hayati bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Bu değerli yatırımların, kullanım ömrü boyuncakendisinden beklenen azami üretimi yapabilmesi sadece düzenli ve doğru birbakım desteği ile mümkündür. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2013 yılında Ülke Enerji’yi kurduk ve sektöre hızlı bir giriş yaparak faaliyetlerimize başladık.Rüzgar Enerjisi sektöründe, önceden deneyimli olan ekipler ile kısa süre içinde servis takımlarımız kuruldu ve hizmetlerimiz start aldı.

Ülke Enerji’nin temelini oturttuğu prensiplerden bahsedecek olursak, sektörün diğer oyuncularından farklı bir servis yaklaşımımız var. Bu yaklaşımı biz, “Dinamik, Deneyimli ve Donanımlı”açılımı ile “3D Yaklaşımı”şeklinde adlandırıyoruz. “Dinamik”; çünkü yerli vegenç bir ekip kurduk. Diğer yandan da “deneyimli”; çünkü uluslararası know-how’a sahip ve hassas olan çalışma çizgisini benimseyen bir hizmetanlayışımız var. Son olarak, “donanımlı” bir şirketiz. Yaptığımız işin gerektirdiği teknolojik cihazlara, güvenlik ekipmanlarına ve sertifikasyonlara sahibiz.

Temel vizyonumuz, global pazarlarda hali hazırda deneyimlenen çözümleri,ülkemizde de aynı kalitede ve yerli koşullar ile türbin üreticisi firmalara ve ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyeline güvenerek ciddi bütçeler ileyatırım yapan büyük kuruluşlara sunabilmeye dayanıyor.

Ülke Enerji için bulunduğu eko sistemi genişletmek de çok öncelikli. Benzersiz ve çok uluslu bir çözüm ortaklığı kümesi içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Ayrıca, ülkemizin ekonomik koşullarına pozitif kaldıraç etkisi yapanyenilenebilir enerji kaynaklarının, canlandırılmasına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak firmamızın idealleri arasında önemli bir paya sahip. Gelişmiş ülkelerde olduğu şekilde, öz kaynaklara ve doğal yaşama sahip çıkabilmek, bu bilince katkı sunabilmek de işimizin keyif veren yanları arasında yer alıyor.

Verdiğinizrüzgar türbini bakım hizmetleri neleri kapsıyor? Bakımdan neleri anlamak lazım?

Verdiğimiz bakım hizmetleri, türbinlerde yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan ve teknik müdahale gerektiren tüm koşulları kapsıyor. Bunların içinde planlı/plansız bakımlar, onarımlar ve tüm dönemlik servis işlemlerini düşünebilirsiniz.

 

Örneğin bir türbinin dişli kutusuyla ilgili detaylı muayene ve yağ değişim gibi majör servis kalemlerini hizmet olarak sunabiliyoruz. Bunu yaparken de ilgili türbindeki kanat, kule, nacelle ve diğerbileşenlerdeki işlem veya inceleme gerektiren diğer olaylara da müdahaleedebiliyoruz.

 

3D yaklaşımımızın söz konusu işlemlerimizinasıl geliştirdiğinden bahsedecek olursak; Türkiye’deki servis ekiplerinin deneyim seviyesinin, yerel piyasa ile aynı olgunluk seviyesinde olduğu bir gerçek. Ülke Enerji olarak bu seviyeyi daha yukarı taşıyarak ülkemizde global standartlarda değer sağlamayı hedefledik.

Bu kapsamda öncelikle Dişli Kutusu Yağ Değişimi için uluslararası bilinirliğe ve sertifikasyona sahip Sage Oil Vactarafından özel olarak üretilen yağ değişim sistemini Türkiye’ye getirdik.

 

Daha sonra da kendimize yine global türbin üreticisi markalar tarafından işlemlerine uygunluk verilmiş olan yabancı partnerler seçerek onların hizmetlerini ülkemizde vermeye başladık. Bu kapsamda Kanat servisleri için Hollanda’dan Special Blade Service (SBS), Balans-Ölçüm-Analiz servisleri için Almanya’dan Berlin Wind ile, Dişli Kutusu işlemleri için deyine Almanya’dan Bavinck Wind Technik (BWT) ile uzun dönemli iş birliği anlaşmaları imzaladık.

Söz konusu iş birlikleri sayesinde, onlarcayıldır kalite anlamında ispatlanmış olan uzmanlıkları, rekabetçi fiyatlar ileTürkiye’de sunabiliyoruz ve böylece bize servis için başvuran müşterilerimiz güvenli, şeffaf ve kaliteli çözümlere kavuşmuş oluyor.

 

Global partnerlerimiz ile birlikte verdiğimiz tüm işlemlerde, Türk mühendis ve teknisyenlerimiz de aktif rolalıyor ve böylece işlem raporlamalarındaki şeffaflık ve yerel kaynakların pratikliğini müşterilerimize hissettirmiş oluyoruz.

 

Bu arada çok yakında yeni ortaklıklar ileyeni çözüm setleri sunuyor olacağız, bunun ön müjdesini de sizler aracılığı ile vermek isteriz.

 

Bakım hizmetleri ile ilgili genel fikirlerimize gelecek olursak; rüzgar türbinlerinin bize göre işletme ömrünü verimli birşekilde sürdürebilmesi için planlı/plansız bakım hizmetleri çok önemli.Yatırımcılar türbinlerinin hedeflenenden daha fazla duruş süresiyle karşıkarşıya kalarak, üretimlerinin azalmasını istemezler. Türbin üreticileri deyatırımcılara verdikleri sözün arkasında durup emre ama delik hedeflerinin üzerine çıkmayı hedeflerler. Ülke Enerji’nin verdiği hizmetlerde de, enerji üretiminin ve türbin ömürlerinin maksimum seviyeyi yakalaması hedeflenir.

 

Rüzgar enerjisi tesislerinde bakım stratejileri mutlaka verimlilik dikkate alınarak oluşturulmalı. Bunun için debu tesislerin çalışma koşulları, tesisleri oluşturan elemanların bir bütünlük içinde düşünülmesi gerekiyor. Bir türbinin uzun ömürlü olabilmesi ancak veancak bakım uygulamalarından geçer. Yüksek yatırım maliyeti gerektiren rüzgar türbini uygulamalarında bakım mühendisliği uygulamalarına hızla geçilmesi ya dabununla ilgili prosedürlerin uygulanması ile bu enerji kaynaklarından daha verimli şekilde yararlanmamız mümkün olacaktır.

 

Ülke Enerji olarak bizimle temas edildiği andan itibaren işlemler için gereken teknik hazırlıkları hızlıca mevcut kurgularımız uyarınca gerçekleştiriyor ve sahalara intikal ediyoruz. Stok gerektiren işlemler için üretim kaybını minimize edecek şekilde kendi kaynaklarımızdan faydalanıyoruz.

 

Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

2013 yılında faaliyetlerimize başlamamız sonrasında Hizmetlerimizle alakalı Sektörden çok olumlu dönüşleraldık. Global pazarlarda tecrübe edilmiş çözümleri aynı kalite ve yerlikoşullarla sunmamızın sektörde önemli bir boşluğu doldurduğunu gözlemliyoruz.Önümüzdeki süreç içerisinde Rüzgar Santralleri ile alakalı olarak hizmetkalemlerimize yenilerini eklemek için Uluslararası Firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Rüzgar enerjisi servislerindeki uluslararası gelişmeleri çokuluslu çözüm ortaklarımız ile beraber yakından takip ediyoruz.

Ülkemizde yer alan santrallerinşu anda yurt dışından karşılamak durumunda kaldığı hizmetleri kısa süredefarklı servis yaklaşımımız ve partnerlerimizle karşılıyoruz. Böylelikle türbinüreticisi ve yatırımcı müşterilerimize sağladığımız kazançları artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz.

Uluslararası Rüzgar Enerjisi Kongresi (IWPC 2015)’ne katılacak mısınız?Etkinlikle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Kıtalararası Rüzgar EnerjiKongresinin bu sene İstanbul da düzenleniyor olması, ayrı bir önem taşıyor.Ülkemizin ev sahipliğindeki Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi (IWPC 2015 )tüm dünya ülkelerini Asya ve Avrupa’nın ortasında birleştirecek, günümüz küresel enerji sorunlarına çözüm arayışlarında bir platform sağlayacaktır. Gelişen rüzgar enerjisi sektörüne bakış imkanı sunan bu uluslararası organizasyonda yeralarak Dünyadaki rüzgar sektörü oyuncuları ve yatırımcılarıyla temaslarda bulunacağız. Ülke Enerji’yi ve Türkiye Rüzgar Enerjisi piyasasını yeniliklereve ileriye taşımaya gayret edeceğiz.

Sizin eklemekistedikleriniz varsa, onları da ekleyebilirsiniz. 

Ülkemizde yeni oluşan bir sektörün içindeyiz. Bu anlamda sektörün sivil oluşumları da genç sayılabilecek bir geçmişe sahip. Ancak bu oluşumlar genel olarak üretici ve yatırımcılara odaklı. Biz, üretici ve yatırımcı dışında kalan üçüncü parti servis firmaları olarak kendi aramızda gerçekleşecek bir yapılanmanın da sinerjik çıktılar sağlayabileceğine inanıyoruz. Örneğin, TÜREB çatısı altında oluşturulabilecekbir alt komisyon vesilesi ile hem yurt içi destekleyici servis piyasasının gelişimine yetkililer ile birlikte yön verebiliriz, hem de standartlarımızın uluslararası seviyelere çıkması için kuvvet birliği geliştirebiliriz. Aynı çatıaltında olmamız sayesinde türbin üreticilerinin yönlendirmelerini direktkanallardan alabiliriz. Örneğin bu tarz bir formasyon ile çalışan eğitimleri konusu, hızlı kazanımlardan olabilir.

Ülke Enerji

Genel

ENERCON ve Enerjisa Üretim, YEKA-2’nin ikinci aşaması için türbin anlaşması imzaladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Enercon ve Enerjisa Üretim, WindEurope Bilbao etkinliğinde YEKA-2 projeleri kapsamında 250 MW’lık türbin sevkiyat sözleşmesi imzaladı. 750 MW’lık türbin teslimat anlaşmalarının başarılı bir şekilde yerine getirilmesinin ardından imzalanan anlaşma ile 1.000 MW’lık projenin tamamlanması için önemli bir adım atıldı. 250 MW kapasite için imzalanan anlaşma kapsamında, 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 Rüzgar Türbini teslim edilecek.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün önde gelen şirketlerinden ENERCON ve Enerjisa Üretim, İspanya’nın Bilbao kentinde düzenlenen WindEurope etkinliğinde Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, YEKA-2 projesi kapsamında iş birliklerine devam ettiklerini duyurdu. 20 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde; ENERCON CEO’su Udo Bauer, ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, Enerjisa Üretim Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden de yer aldı.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün öncü firmaları olarak, yaptıkları iş birliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkılarda bulunan Enercon ve Enerjisa Üretim, bu katkıyı sürdürmeye devam ediyor. 2022’nin Ekim ayında gerçekleştirdikleri stratejik bir anlaşma ile YEKA-2 Projesi’nde toplam 1000 MW’lık bir kapasite için çerçeve anlaşması imzalayan şirketlerin bu projesi, Türkiye rüzgar enerjisi endüstrisinin sürdürülebilir geleceği için önemli bir adımı temsil ediyor. İlk fazda başarıyla tamamlanan 750 MW’lık türbin sevkiyat anlaşmalarının ardından, bugün geriye kalan 250 MW’lık kapasite için 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 rüzgar türbini içeren sevkiyat anlaşması ile projenin tamamlanmasına bir adım daha yaklaşılarak, toplam 1000 MW’lık kapasite için türbin üretimine yeşil ışık yakılmış oluyor. Bu gelişme, YEKA 2 Projesi’nin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösterirken, Türkiye temiz enerji hedeflerine ulaşma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

Törende konuşan ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, şunları söylüyor: “Türkiye, rüzgar türbinlerinin üretimi, satışı, kurulumu ve servisi açısından ENERCON için odak pazar olmaya devam ediyor. Büyük perspektifler sunuyor ve yetkili makamlar tarafından muazzam bir destek alıyoruz. Ülkenin yenilenebilir enerjinin ve özellikle de kara rüzgârının yaygınlaştırılması konusunda net bir kararlılığı var. Türkiye’deki sahalarda son derece güvenilir olduğu kanıtlanmış, sınıfının en iyisi rüzgar türbini teknolojisini sağlayarak müşterimiz Enerjisa Üretim ile birlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Enerjisa Üretim’e güvenleri için teşekkür ediyor ve verimli iş birliğimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.”

ENERCON Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Arif Günyar, yapılan anlaşma ve projenin önemine dair şu açıklamalarda bulunuyor: “ENERCON olarak, partnerimiz Enerjisa Üretim ile 2022 yılında Avrupa’da tek kalemde imzalanan en büyük 1000 MW ilk çerçeve anlaşmasını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. YEKA II ihalesinin getirdiği derin yerlilik kapsamlarına uygun olarak, yerli aksam ile gerçekleşecek olan projelerimiz, mevcut yerli üretim ve sanayinin devam etmesi ve derinleştirilmesi açısından önemli bir mihenk taşı olmuştur.”

Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, “1.000 MW YEKA 2 Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektörüne tarihi bir yatırımdır. ENERCON iş birliğiyle önümüzdeki dönemde Türkiye’de kurulacak her üç rüzgar türbininden biri Enerjisa Üretim imzasını taşıyacak ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına yön verecek” diyor.

İlk YEKA projesi Akköy RES’in devreye alınması

İlk faz için rüzgar türbinlerinin üretimi devam ederken ENERCON, Aydın’ın Didim ilçesindeki 25,2 MW kapasiteli 6 adet E-138 EP3 E2 türbininden oluşan ilk YEKA projesi Akköy Rüzgar Santrali’ni 2023 yılı sonunda devreye alarak YEKA 2 yolculuğuna başarılı bir başlangıç yapıyor. ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, şunları ekliyor: “Projelerin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm ekiplerimize, tedarikçilerimize ve alt yüklenicilerimize minnettarız. Enerjisa Üretim ile birlikte ENERCON ekipleri de projelerin başarıyla hayata geçirilmesi için yoğun çaba ve hazırlıklarını sürdürüyor.”

Devamını oku

Genel

WindEurope Bilbao hızlı başladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin geniş bir heyetle katıldığı WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği, 20 Mart’ta Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacıları arasında olduğu özel ‘Bakanlar Oturumu’ ile başladı. TÜREB Standı’nın açılışını da yapan Dönmez, standı ziyaretinde katılımcı şirketlerin üst düzey yöneticilerinden fuar temaslarına ve sektöre dair görüşlerini aldı.

WindEurope CEO’su Giles Dickson’ın modere ettiği ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacı olarak yer aldığı Bakanlar Oturumu yoğun ilgiyle takip edildi. Oturumun diğer konuşmacıları Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Philipp Nimmermann, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Alexandra Sdoukou, Moldova Enerji Bakan Yardımcısı Carolina Novac, Siemens Gamesa Renewable Energy CEO’su Jochen Eickholt, RWE Onshore Wind/PV Europe & Australia CEO’su Katja Wünschel, Iberdrola Renewables Yönetici Direktörü Xabier Viteri Solaun ve EDPR Avrupa ve Latin Amerika CEO’su Duarte Bello oldu.

Oturum sonrasında TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ile birlikte ‘Türkiye Pavilyonu’ olarak da kabul edilen TÜREB Standı’nın açılışını gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Dönmez, fuara katılan Türk şirketlerin temsilcilerinden fuardaki temas programları hakkında bilgi aldı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’yi böyle bir etkinlikte üst düzeyde temsil ediyor olmaktan memnun olduklarını belirterek fuar süresince düzenleyecekleri teknik ziyaretler ve gerçekleştirecekleri temaslarla sektörün büyümesine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Devamını oku

Genel

Türk rüzgarı Bilbao’ya uzandı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan büyük bir heyet, 20-22 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği katılımı için Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de çeşitli görüşmeler yapmak üzere aralarında yer aldığı heyet, Türkiye rüzgar sektörünün Avrupa’nın en güvenilir tedarik partneri olduğunu mesajını bir kez daha vurgularken yerli rüzgar sanayisinin daha da gelişmesine ve iş hacmini artırmasına yönelik temaslar gerçekleştirecek. 

‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ mottosuyla sektörün büyümesini hızlandıracak adımlar atmayı sürdüren TÜREB öncülüğündeki geniş bir heyet, Türkiye rüzgar sektörünü dünyadan ve Avrupa’dan temsilcilerle buluşturmak üzere WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliğine katılmak üzere Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan üst düzey temsilcilerin de katıldığı programda, heyet mensupları, ‘Türkiye Pavilyonu’ niteliği taşıyacak TÜREB standında Avrupa rüzgar sektörü temsilcileriyle çeşitli temaslar gerçekleştirecek.

Dünyanın farklı ülkelerinden 12 binden fazla rüzgar profesyonelini bir araya getirecek olan WindEurope 2024 Yıllık Etkinliği, küresel anlamda en etkili sektör platformları arasında yer alıyor. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, yatırımcılardan türbin şirketlerine, yerli sanayiden sektörle ilgili karar verici kurumlara kadar çok geniş bir yelpazeden üst düzey temsilcilerin yer aldığı Bilbao Heyeti’nin, Türk rüzgar sektörü adına verimli iş birliklerine imza atacağına inandığını söyledi.  Sanayi Yılı ve Yatırım Yılı’nın ardından 2024’ü ‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ ilan ettiklerinin altını çizen Erden, büyük potansiyelini gerçekleştirme yolunda ilerleyen Türkiye rüzgar sektörü olarak yurt içinde proje izin süreçleri, finansman ve sürdürülebilir büyümeye; yurt dışında ise yerli rüzgar sanayisinin Avrupa’nın en güçlü tedarik ortağı olduğu mesajını vermeye odaklandıklarını hatırlattı. İbrahim Erden, WindEurope etkinliklerinin Türkiye’nin bu alandaki gücünü ve potansiyelini uluslararası arenada vurgulamak açısından en uygun platformlar olduğunu kaydederek 2035 ulusal emisyon hedeflerine erişimde daha fazla rüzgar kurulu gücünü hızla gerçekleştirmenin giderek daha kritik bir etken haline geldiğini sözlerine ekledi.

Etkinlikte ikili temasların yanı sıra Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini, teknolojik gelişmelerini ve vizyonunu katılımcılara tanıtacak olan TÜREB Heyeti, 22 Mart’ta sona erecek WindEurope Bilbao Fuarı’nın tamamlanmasının ardından 23 Mart’ta Türkiye’ye dönecek.

Devamını oku

Trendler