Deniz imar planlaması, 2. Denizüstü RES Kamu Çalıştayı’nda ele alındı

Editör
Deniz imar planlaması, 2. Denizüstü RES Kamu Çalıştayı’nda ele alındı

Deniz üstü rüzgar enerjisinde deniz imar planlaması, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği’nin (DÜRED) düzenlediği 2. Denizüstü Rüzgar Enerjisi Kamu Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. DÜRED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dolunay Güçlüer Küpeli’nin detaylı sunumuyla gerçekleştirilen çalıştayda, ‘Denizüstü RES Planlamasında Dikkate Alınması Gereken Kriterler’ ile ‘Enerji Adası Konsepti ve Yurt Dışı Deniz İmar Planlaması Örnekleri’ konu başlıkları işlendi.

Dolunay Güçlüer Küpeli’nin sunumunda 39 alt başlıkta ele alınan ‘Denizüstü RES Planlamasında Dikkate Alınması Gereken Kriterler’de öncelikli olarak New European Wind Atlas ve ESMAP / Global Wind Atlas’ın haritaları kullanılarak Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerji potansiyeline değinildi. Dünya Bankası’nın Ekim 2019 tarihinde yayınladığı “EXPANDING OFFSHORE WIND TO EMERGING MARKETS” raporundan bilgilerin yer aldığı ‘Ülkemizin Denizüstü Rüzgar Enerji Potansiyeli’ kriterinde, “Türkiye’de açık deniz rüzgar enerjisi potansiyelinin en fazla olduğu bölge rüzgâr hızlarının 9 m/s’ye ulaşabildiği Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında kalan alanladır. Rapora göre Türkiye’nin toplam DRES potansiyeli 75 GW’dır. Bu kapasitenin 12 GW’ı sabit temeli, 63 GW’ı ise yüzer temeli denizüstü rüzgar enerjisi potansiyeli olarak hesaplanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Her maddenin detaylı bir şekilde ele alındığı sunumda denizüstü RES planlamasında dikkate alınması gereken diğer kriterler şu şekilde sıralandı:

  1. Şebeke Bağlantı Olanakları
  2. Deniz Derinliği
  3. Kıyıya Uzaklık
  4. Nüfus Yoğunluğu
  5. Deniz Tabanı (Seabed) Koşulları
  6. Deniz Tabanı Zemin Özellikleri
  7. Meteorolojik ve Oşinografik İnceleme
  8. Gemi Trafiği
  9. Gemi Bekleme (Park) Bölgeleri
  10. Limanlara Yakınlık
  11. Koruma Alanları
  12. Tabiat Parkları
  13. Kuş Göç Yolları
  14. Çevresel Kriterler
  15. Görüntü ve Gürültü Kirliliği
  16. Deniz Ekosisteminin Korunması
  17. Yoğun Balıkçılık Alanları
  18. Balık Çiftlikleri
  19. Kabuklu Deniz Hayvanları Yatağı
  20. Turizm Bölgeleri
  21. Su Sporları ve Sörf Alanları
  22. Denizaltı Kabloları
  23. Denizaltı Boru Hatları
  24. Deprem ve Aktif Fay Hatları
  25. Gemi Batıkları
  26. Denizüstü RES ve Uçuş Güvenliği
  27. DRES ve Teknik Etkileşim Analisi (TEA)
  28. Kıta Sahanlığı
  29. Askeri Yasak Bölgeler
  30. Askeri Eğitim, Tatbikat ve Atış Sahaları
  31. Meteorolojik Şamandıralar
  32. Kıyı Emniyetine Ait Şamandıralar
  33. Fenerler, Sis İşaretleri (Seyir Yardımcıları)
  34. Denizde Yüzen Yabancı Cisimler
  35. Askeri Mayınlar
  36. Deniz Dalgaları ve Akıntılar
  37. Dalışa Yasak Bölgeler
  38. Su Altı Kültür ve Tabiat Varlıkları

Enerji adası konsepti ve yurt dışı deniz imar planlaması örnekleri

Sunumda ikinci başlık olarak ele alınan ‘Enerji Adası Konsepti ve Yurt Dışı Deniz İmar Planlaması Örnekleri’ konusunda ise; Danimarka Enerji Adası, Belçika Enerji Adası ve Romanya – Bulgaristan Enerji Adası örneklerine yer verildi. Enerji adası kavramından örnek olarak ele alınan enerji adalarının tasarımı, detay konuları ve kriterleri işlendi.

DÜRED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dolunay Güçlüer Küpeli’nin detaylı sunumuna aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz:

https://media.licdn.com/dms/document/media/D4D1FAQGl75EZ0gd7IQ/feedshare-document-pdf-analyzed/0/1702364815168?e=1703116800&v=beta&t=VMQCRy7CVrWziX2u_gbuo–YRdy8jISjzrsp6fWD_eM

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap