Türkiye, rüzgar enerjisinde 10 GW’lık dönüm noktasına ulaştı

Editör
Türkiye, rüzgar enerjisinde 10 GW'lık dönüm noktasına ulaştı

Türkiye, rüzgar enerjisinde süratle lider bir piyasa durumuna geldi. Ülke son olarak önemli bir dönüm noktasını kutluyor: Toplam rüzgar enerjisi kapasitesi toplamı 10.000 MW düzeyine ulaştı. Türkiye’nin geniş coğrafyası ve rüzgarlarının ulaştığı mükemmel hız, rüzgar enerjisi üretimi için uygun koşullar sunuyor. Son on yılda Türkiye, güçlü bir rüzgar enerjisi tedarik zincirine ulaştı.

Türkiye, rüzgar enerjisi kurulumlarıyla 10 GW sınırına ulaştı; bu da önemli bir başarı olarak dikkat çekiyor. Bu, ülkenin son on yılda rüzgar enerjisi kapasitesini 10 katına çıkardığı anlamına geliyor.

Bu dönem boyunca, Türkiye’nin enerji karmasında, özellikle de yenilenebilir enerji kapasitesinin artışıyla birlikte, dikkate değer bir farklılaşma gözlendi. Türkiye’nin enerji karması, şimdi toplam elektrik üretiminin % 43’ünü meydana getiren yenilenebilir enerjiye kayıyor. Kömür ve gaz ise sırasıyla % 34 ve % 23 paylarını alıyorlar. Günümüzde, rüzgar enerjisi Türkiye’nin enerji karmasının % 10’unu meydana getiriyor ki, bu da onu hidroelektrikten sonra ikinci büyük kaynak haline getiriyor.

Türkiye’de şu anda kurulu olan 10 GW rüzgar enerjisi kapasitesinin tamamı kara rüzgarından meydana geliyor. 10 GW dönüm noktası, Türkiye’deki kara rüzgar enerjisi gelişiminin ulaşacağı son nokta olmaktan uzak görünüyor. Ülke, 2030 yılına kadar 20 GW daha rüzgar kapasitesi eklemeyi hedefliyor. Bu kapasitenin çoğu da yine kara rüzgarından gelecek.

İstanbul istisna olmak üzere, rüzgar enerjisi santrallerinin çoğunluğu Ege Bölgesinde kurulu durumda. İzmir, rüzgar enerjisi kapasitesinin %20’siyle bu gelişmede liderliği elinde tutuyor. 312 MW kapasiteyle en büyük rüzgar enerjisi projesi olan Soma projesi, Manisa ve Balıkesir arasında yer alıyor.

Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki başarısı, sürekli büyüyen, güçlü yerel tedarik zincirine dayanıyor. Ayrıca, bir çok Avrupalı ve uluslararası firma da Türkiye’de üretim tesisleri kurdular. Son veriler, Türkiye’de rüzgar enerjisi sektöründe 3580 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 25000 kişinin de doğrudan ya da dolaylı istihdam edildiğini gösteriyor. Ülke, TPI Composites, Enercon, GRI Renewables gibi lider firmalara ev sahipliği yapıyor. Örneğin, TPI, İzmir yakınlarındaki iki tesisinde, rüzgar türbini kanatlarında kullanılan yüksek kaliteli kompozitlerin imalatını yapıyor ve 4200 kişiyi  istihdam ediyor. Bu tesislerden de, Türkiye yerel piyasası dahil olmak üzere, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Wind Europe Finans ve Yatırım Trednlerinde Türkiye, 2020’de yapılan 1.6 milyar EUR tutarında yeni yatırım ile Avrupa’da ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Bugün Türkiye’de, altı kıtada 45 ülkeye ihracat yapan 77 rüzgar türbini ekipmanı üreticisi bulunuyor.

Türkiye’de hali hazırda 10 GW kara rüzgar enerjisi kapasitesi kurulu durumda. Ancak ülke şimdi de offshore rüzgar kapasitesini geliştirme olanaklarını gözden geçiriyor. İzmir Kalkına Ajansı tarafından, offshore rüzgar gelişimini desteklemek amacıyla yayınlanan yol haritasında, Türkiye’nin toplam off-shore rüzgar kapasitesi tahmini 70 GW olarak yer aldı.

Sektör şimdi, somut bir off-shore rüzgarı mevzuatını bekliyor. Ancak Türkiye off-shore rüzgarı endüstrisi yönünü çoktan yukarı çevirmiş durumda. Yeni kurulan Türkiye Deniz Rüzgarı Derneği, Avrupa’nın off-shore rüzgarındaki başarı hikayesinden dersler çıkarmak için WindEurope’a katıldı.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap