Tam donanımlı türbin dişli kutusunda gerçekleştirilmiş enerji verimlilik testleri

Anı Nil DEMİRBAĞ
Tam donanımlı türbin dişli kutusunda gerçekleştirilmiş enerji verimlilik testleri

Carlos M.C.G. Fernandesa*, Luis Blazquezb, Jorge Sanestebanc, Ramiro C. Martinsa, Jorge H.O. Seabrada INEGI, Universidade do Porto, Campus FEUP, Rua Dr. Roberto Frias 400, 4200-465 Porto, Portugalb BP Portugal, Lagoas Park– Edifício 3, 2740-266 Porto Salvo, Portugalc Sincro Mecánica S.L., Ctra. de Cedeira Km. 1,4, 15570 Narón Coruña, Spaind FEUP, Universidade do Porto, Rua Dr. Roberto Frias s/n, 4200-465 Porto, Portugal

İçindekiler

Makale tarihçesi:

14 Mart 2016’da alınmıştır.

27 Nisan 2016’da revizyonlu hali alınmıştır

3 Mayıs 2016’da onaylanmıştır

4 May 2016’da online olarak paylaşılmıştır

Keywords:

Wind turbine gearboxes

Gear oils

Additives

Efficiency

Özet

Muhtelif Rüzgar Türbini yağı formülasyonlarının verimlilik testlerini gerçekleştirmek üzere, Rüzgar türbini sahalarında geniş olarak kullanılmakta olan 850 kW gücünde Rüzgar Türbini dişli kutusu kullanılmıştır.

Ticari olarak piyasada bulunan bir adet mineral baz yağ ve 3 adet polyalfaolefin baz yağ formülasyonlu yağlar seçilmiştir. Tümü Rüzgar Türbini dişli yağı ISO VG 320 katagorisindendir. Bu çalışmanın amacı farklı dişli yağı teknolojilerinin dişli kutusu transmisyon verimliliği üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Sonuçlar aynı baz yağların kullanılmasına rağmen farklı enerji verimlilik değerleri ve farklı yağ partikül değerlerinin oluştuğunu göstermektedir.

1.Giriş 

Çevre duyarlılığını artmasından dolayı, yenilenebilir enerji dünyada sürdürülebilirlik açısından yeni bir yol haritası oluşturulmasında katkıda bulunmaktadır [1–4]. Rüzgar yenilenebilir enerji kaynakları arasında en efektif alternatif olarak kabul edilmekte ve bu kapsamda en hızlı gelişen yenilenebilir enerji kaynağıdır [5]. Buna rüzgarın sonsuz ve bedava kaynak olması, enerji üretiminde hiçbir olumsuz çıktısının olmaması başlıca sebeplerdir. Rüzgar türbinleri rüzgarın kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirirler.

Rüzgar türbini kanatları düşük hızla döner –tipik olarak 20 dev/dk -. Bu hız konvansiyonel alternatör ile enerji üretimine uygun değildir. Bu sorun göbek ile alternatör arasında oransal katkı sağlayan dişli kutusu kullanımıyla çözülmüştür. [6,7]. Rüzgar enerjisindeki hızlı büyüme teknolojide de hızlı iyileştirmeleri gerektirmektedir. Rüzgar enerjisinin gelecekte diğer alternatif enerji üretim şekillerine göre rekabetçi olabilmesi için, dişli kutularının verimliliği, kullanımı, güvenirliği ve işletme ömrünün geliştirilmesi gerekmektedir. [8–11]. 

Binek otomobiller veya otobüs dişli kutularının verimliliği genel olarak çok yüksek olarak değerlendirilir ve güç kaybını önlemek konusunda motor ve araç ağırlığı üzerinde yoğunlaşılır [12,13], lakin Rüzgar türbini dişli kutuları üzerlerinden binlerce megawatt güç aktarır ve en ufak verimlilik artışı yüzlerce evin enerjisinin üretilmesinde fayda sağlar.[14]. Dişli kutusunun verimliliğinin arttırılması için güç kaybına sebebiyet veren nedenlerin ana kaynağının belirlenmesi önemlidir. 

Genel olarak Rüzgar türbini dişli kutuları bir veya iki planet dişli kademesi ve iki veya bir paralel kademeye sahiptirler. Güç kaybının en çok yaşandığı yer karşılıklı dişler arasındaki sürtünme [15–20]; yataklarda sürtünme [15,21–23]; sızdırmazlık elemanlarında [15,23,24]; yüksüz çalışma dişli kayıpları [25–30]; ve hava sürüklenmesi kayıplarıdır [31–33]. Toplam güç kaybı yükte ve yüksüz durumlarda oluştuğu için, temas halindeki güç iletim komponentleri için düşük sürtünmeyi sağlayan bir yağın seçilmesi önemlidir. Bu sayede yatak, dişli ve yağ ömrü arttırılabilecektir.

Makalenin Devamı İçin Lütfen Aşağıdaki Linke Tıklayın!

https://view.publitas.com/p222-1755/ruzgar-enerjisi-dergisi-ekim-kasim-sayisi-sayi-13/page/36-37

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap