Ölçüm istasyonlarının sayısının artması ve piyasa düzenleyicilerin yeni yönetmelikler ile ölçüm verilerinin güvenilirliği ve sürekliliğin sağlanma şartı getirmesi sonucunda bir veya birden fazla sayıda ölçüm istasyonu işleten yatırımcıların sağlıklı ölçümler alabilmesi oldukça önemli bir husus haline gelmiştir. İstasyon takiplerinin anlık olarak yapılabilmesi, veri kayıplarının izlenmesi, oluşmuş ve ortaya çıkması muhtemel arızalara hızlıca müdahale edilmesi, günlük ve aylık verilerin anlık olarak analiz edilmesi, bakımların planlanması gerekmektedir.
Bununla birlikte, proje sahasının ve ölçüm istasyonun yeri ile ilgili stratejilerin tespit edilmesi için ölçüm verilerinin istenildiği her an belirli tarih aralıklarında analiz edilmesi, değişik noktalardaki ölçüm direklerinin karşılaştırılması, toplanan verilerin farklı testlerden geçirilerek doğrulamasının yapılması ve analiz veri setinin oluşturulması yatırımın ve ölçümün güvenilirliği açısından büyük önem arz etmektedir.
Gelişen internet teknolojileri, mobil haberleşme imkânları sayesinde günümüzde yüksek kaliteli güvenilir ölçümlerin elde edilmesine imkân sağlanarak ölçüm belirsizliklerin ortadan kaldırılması mümkün olmaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar dial-up bağlantılar ile sağlanan veri aktarımları artık manuel müdahaleler gerektirmeden otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Gerçekleştirilen ölçümler sonucunda elde edilen veri setlerinin bir doğrulama sürecinden, uluslararası standart ve kaynaklarda belirtilen testlerden geçirilerek veri güvenilirliğin sağlanması önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, ölçüm yapan sensörlerin ürettiği verilerin testlerden geçirilmesi, ölçüm aralıklarının, birbirleri ile ilişkilerinin kontrol edilmesi gibi birçok karmaşık adımı kapsayan bir doğrulama sürecine gereksinim duyulmaktadır. Bu testlerin uygulanması sonucunda, testleri geçen veriler artık güvenilir olarak nitelendirmekte ve detaylı analizlerde kullanılmaya hazır hale getirilmektedir.
Tüm bu yukarıda anlatılan koşulların sağlanması, kontrolü, analiz ve raporlamaları ileri düzeyde mühendislik bilgisi getirmektedir. Gelişen mühendislik, yazılım ve bilgisayar kabiliyetleri; büyük iş gücü ve maliyetler ile elde edilen raporların, saniyeler içerisinde üretilmesini sağlamakta, izleme, analiz, raporlama ve planlama yapılabilen kullanıcı dostu yazılımların geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
TNA Yenilenebilir Enerji Ve Endüstriyel Yatırımlar’ın geliştirdiği Inavitas Meteo yazılımın ile, cihaz ve veri tipinden bağımsız, ölçüm istasyonu sahibine ulaşan veri özetlerinin bir web ara yüzü üzerinden görüntülenmesi, temel ve detaylı analizlerin incelenmesi, sensörlerde oluşabilecek hatalı ve şüpheli durumların takibi, kullanıcıların periyodik raporlara ulaşması, toplanan verilerin farklı formatlarda dışa aktarımı ve istasyonların bakım ve yönetim faaliyetlerinin tek bir noktadan takibi sağlanabiliyor.
%100 yerli imkânlar ile ülkemizdeki mevcut regülasyonlara uygun olarak esnek ve geliştirilebilir bir yapıda tasarlanan ve geliştirilen yazılım aşağıda detayları verilen temel özellikleri bünyesinde barındırıyor.
İZLEME: Inavitas Meteo rüzgâr, güneş ve meteorolojik istasyonlar için kusursuz bir izleme imkânı sağlıyor. Bir veya birden fazla sayıda ölçüm istasyonu işleten firma ve kurumlar için, ölçüm verilerinin sağlıklı bir şekilde takibi, veri kayıplarının izlenmesi, gerçekleşmelerin anlık olarak görüntülenmesi, ölçüm istasyonu üzerindeki sensörlerin durumları, bakım dönemlerinin takip edilmesi, kritik öneme sahip hale gelmiştir. Inavitas Meteo ile tüm istasyonlarınızı bir Dashboard ve Harita üzerinde görüntüleyebilirsiniz. Direğinizin konfigürasyonunu ve üzerindeki sensör durumlarını görüntüleyebilir, eksik, hatalı ve şüpheli veri analizlerini gerçekleştirebilirsiniz.
ANALİZ: Inavitas Meteo’nun kullanıcı dostu analiz modülü ile saniyeler içerisinde tarih aralıklı, kritik sorgulamalar gerçekleştiriyor, gelen veri kalitesini kontrol edebiliyor, ölçüm istasyonlarınızı kıyaslayabiliyor ve sizler de bu doğrultuda önemli kararlar verebiliyorsunuz. Analiz modülünde rüzgar hızı, yönü, türbülans yoğunluğu ve sınıfı, sıcaklık, nem, basınç ve batarya gibi ölçülen verileri istediğiniz tarih aralığında sorgulayıp birçok analiz yardımı ile grafikleyebilir ve bunları JPEG, PDF gibi dosya formatlarında indirip kullanabilirsiniz.
RAPOR: Ölçüm verilerinin saniyeler içinde günlük veya aylık olarak raporlanmasını sağlayarak, proje sahasının özet gerçekleşmelerini görebilirsiniz. Bu raporlarda proje sahasına ait kritik öneme sahip bilgilerin yönetici özetlerine ulaşabilir ve bu gerçekleşmelere ait alt detayları grafikler halinde inceleyebilirsiniz. Analiz ve rapor modülü içerisinde çalışan mühendislik hesaplarına ait tüm kodların güvenilirliği için şirket, IEC standartları ve uluslararası araştırma kurumlarının yayınları kullanılıyor.
Rapor; ilgili standartlar kapsamında beklenen tüm sonuçların yer aldığı birçok kritik bilgiyi özetleyerek, kullanıcı için uluslararası geçerliliği olan ve oluşturulması otomatik olarak sağlanan formatlar halinde sunuluyor. Ayrıca rapor formatında MGM sonuç raporunun otomatik olarak oluşturulmasını sağlayan bir modül bulunuyor. MGM rapor modülü gelen veri setlerini güncel mevzuat ve formata uygun şekilde otomatik olarak oluşturmakta.
VERİ: Inavitas Meteo tüm veri akışınızı sizin için takip ediyor. Günlük olarak gelen verileri muhtelif testlerden geçirerek yüzdesel gerçekleşmeleri hesaplıyor. Gelen veri setlerini talep edilen formatlarda hedef sunuculara otomatik olarak yönlendiriyor.
BAKIM: Inavitas Meteo üzerinde tüm bakım kayıtlarını tutabilir gelecek bakımları planlayabilirsiniz. Çalışmayan veya hatalı çalışan sensörleri görüntüleyebilir, direk noktası için Virtual Mast oluşturarak sonraki gün için gerçekleşmesi muhtemel rüzgâr hızını ve meteorolojik koşulları görüntüleyebilir. Bakım ekibinizi bu duruma göre yönlendirebilirsiniz.
•Uluslararası standartlara ve ülkemiz mevzuatlarına uygun analiz ve raporlama.
•Cihaz ve veri setinden bağımsız esnek veri tabanı uygulamaları.
•İşletilen tüm istasyonların anlık takipleri.
•Hız, Yön, Batarya, Sıcaklık ve Veri güvenilirliğine ait grafik ve tablo gösterimleri
•İşletilen tüm istasyonlarının Google tabanlı haritalar üzerinde anlık gösterimleri.
•Şüpheli ve hatalı veri analizleri.
•Oluşmuş veya ortaya çıkması muhtemel arıza alarmları.
•Sensör bazlı takip.
•Farklı ölçüm istasyonlarının karşılaştırması.
•Excel, Text, WAsP ve WindSim formatlarında hazır veri setleri oluşturma.
•Proje sahaları için uzun dönem veri seti modülü.
•Virtual Mast veri seti modülü.
•Gelecek 24 saat için rüzgar tahmin modülü.
•Ölçüm noktası için türbin tiplerine göre enerji üretim hesap modülü.
•Gerçekleşen ve planlanan bakım modülü.
•Veri tipinden bağımsız text çevirme, gönderme ve MGM sonuç raporu oluşturma modülü.
•Gizlilik sözleşmesi garantisi.
TNA rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin mühendislik hizmetlerinin yanı sıra; rüzgar ve güneş ölçüm istasyonları üretimi ve kurulumu, enerji izleme yazılımları, proje geliştirme ve danışmanlık, bölge analizi, enerji potansiyeli hesaplama, santral tasarımları, meteorolojik model veri bilgisi oluşturma gibi konularda önemli bir referans noktası olarak kabul edilebilir.
Firma enerji sektöründe dünyanın önemli mühendislik firmalarından İngiltere merkezli SgurrEnergy ile çözüm ortaklığı yaparak yenilenebilir enerji sektörüne katkı sağlamaktadır.