“Yeşil yakalılar”, Windbaba’da buluşuyor

Editör
“Yeşil yakalılar”, Windbaba’da buluşuyor

Rüzgâr enerjisi sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek eğitim portalı Windbaba, pandemi döneminde kitleselleşen uzaktan eğitim sürecinde, geleceğini rüzgâr enerjisi sektöründe şekillendirmek isteyen her seviyedeki yeşil yakalı çalışana bir yıldır teknik eğitim hizmeti sağlıyor. 

On yıl önce dünya insan kaynakları literatürüne giren “yeşil yakalı” tanımlaması; yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarında üretim, montaj ve bakım süreçlerinde görev alan çalışanları kapsıyor. 

Kanat, kule ve rüzgâr enerjisi santrallerinde kullanılan ekipmanların üretimini yapan pek çok şirketin çalışanlarına hitap eden Windbaba’nın Stratejik Çözüm Ortağı, BY Danışmanlık Kurucusu ve Akredite Kobi Danışmanı Bülent Yüce; makine, endüstri, enerji sistemleri, elektrik-elektronik gibi mühendislik bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin, çoğu kez rüzgâr enerjisini hiç tanımadan mezun olduklarını vurguladı. 

YÜSEM onaylı sertifika olanağı

Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı, BY Danışmanlık Kurucusu ve Akredite Kobi Danışmanı Bülent Yüce

Genç mühendis adaylarının rüzgâr enerjisi sektörünü tanımalarına yardımcı olduklarını belirten Bülent Yüce, şu değerlendirmeleri yaptı: “Genç mühendis adaylarının sektöre adım atmalarında önemli bir işlev yükleniyoruz. Son 15 yılda 161 kat büyüyen, gelecek on yılda mevcudun en az iki katı daha büyüyecek olan rüzgâr enerjisi sektörünü tanımak isteyen mühendislik öğrencilerimiz, şayet belirli bir sayıya ulaşabilirler ve talep ederlerse seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi eğitimi alabiliyorlar. Gençlerimizi bu sektörde geleceklerini aramaya davet ediyoruz. Belirli mühendislik dallarında altyapısı güçlü bir eğitim alan ve geleceğini bu sektörde arayan donanımlı bir gencimizin işsiz kalması sıfıra yakın bir olasılıktır. Sektör profesyonellerinden alınan eğitimlerin iş hayatının başlangıcında çok daha etkili olduğunu görüyoruz. Windbaba olarak biz rüzgâr enerjisinde uzman olan akademisyen ve profesyonel eğitimci kadromuzla akademi dışındaki eksikliği doldurmak için yoğun çaba harcıyoruz. Profesyonel olarak uzun yıllar sektöre hizmet veren eğitimcilerimizin, doğrudan sahada karşılık bulan ve yüksek hassasiyetle hazırlanmış eğitimleri sonrasında katılımcılarımız online sınavda başarılı olmaları halinde Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) onaylı başarı sertifikası alabiliyorlar. Misyonumuz, rüzgara gönül veren ya da en azından merakı olan mühendislik öğrencilerini sektörümüze kazandırmak. Bu anlamda henüz bir yıllık bir geçmişe sahip olmamıza rağmen sosyal sorumluluk çalışmalarımızı da hayata geçiriyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı ile yaptığımız işbirliği sonucunda 101 üniversite öğrencisine 12’şer adet eğitim sağladık ve en başarılı 16 öğrenciye sektör profesyonelleri tarafından mentörlük hizmeti vererek kariyerlerini şekillendirme konusunda yardımcı olduk.”

Eğitimde kalitenin ölçüsü ne? 

Türkiye’de 15-24 arasındaki çalışabilir genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 26,1 ile tarihin en yüksek noktasında olduğuna belirten Bülent Yüce, gençlerin işgücüne, bilgisine ve becerisine ihtiyaç duyan sektörlerin başında rüzgâr enerjisi sektörünün geldiğine dikkat çekti. Şirketlerin kurumsallaşma yolculuklarında, çalışanlara verilen eğitimlerin bir performans göstergesi olduğunu da ifade eden Yüce, son yıllarda eğitimlerin ve eğiticilerin kalitesinden çok, eğitimin fiziki şartları ve halkla ilişkiler yönünün öne çıkmaya başladığına vurgu yaptı. Lüks salonlarda çok yüksek maliyetlerle verilen eğitimlerin, “daha başarılı” olduğu görüşünün doğru olmadığına işaret eden Bülent Yüce, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durum, ekonomik krizlerle mücadele eden şirketlerin ilk tasarruf kalemleri arasında eğitimlerin olması sonucunu doğurdu.  Windbaba, alanlarında çok önemli uluslararası deneyim sahibi eğitimcileriyle bu algıyı kırmak üzere yola çıktı. Teknik eğitimlerin çok daha uygun maliyetle internet ortamında da verilebileceğini gösteriyoruz.”

Windbaba’nın eğitim ajandası

Windbaba’nın online eğitimlerinde katılımcılara; “Küresel Enerji Görünümü ve Rüzgâr Enerjisi”, “Rüzgâr Türbini”, “Onshore (karasal) ve Offshore (denizüstü) Kule Üretimi”, “Rüzgâr Ölçümleri”, “Rüzgâr Türbinleri Bakım ve Servisi”, “Rüzgâr Türbini Teknolojileri”, “Proje Yönetimi”, “Enerji Analizi”, “Borç Veren Mühendisliği”, “Teknik Değerlendirme ve Teknik Raporlama” ve “Rüzgâr Enerjisi Finansmanı” başlıklarında eğitimler veriliyor.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap