Küresel rüzgar enerjisi 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce ulaştı

Editör
Küresel rüzgar enerjisi 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce ulaştı

Dünyanın yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanıyor, bu alanda başı çeken alanlardan biri olan rüzgar enerjisi ise hem kurulu güç hem de sektör olarak büyümeye devam ediyor. 40 yıllık birikimin ardından önemli bir kilometre taşını geride bırakan küresel rüzgar enerjisi kurulu gücü, 1 teravat seviyesine ulaşıyor.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), sürekli ivme kazanarak büyüyen rüzgar endüstrisinin çok önemli bir kilometre taşını geride bıraktığını açıkladı. Haziran ayı itibarıyla küresel rüzgar enerjisi kurulu gücü 1 teravat seviyesine ulaştı. 

GWEC’in verilerine göre; Çin, ABD, Fas ve Avrupa’daki kapasitelere yakın zamanda eklenen rüzgar enerjisi projeleri ve dünya çapında hükümetlerin rüzgar enerjisinde sürekli artan hedefleri, küresel kurulu gücü 1 TW seviyesine ulaştırdı.

2 teravata 7 yıldan az bir sürede ulaşılacak

GWEC tarafından yapılan açıklamada, modern rüzgar teknolojisinin temellerini 1970’lerin sonlarında atan Henrik Stiesdal gibi öncüler tarafından evlerinin arka bahçelerinde geliştirilen ve “Danimarka Konsepti” olarak bilinen ilk yenilikçi tasarımların rüzgar enerjisinin yaygınlığı ve çeşitliliği üzerindeki katkıya vurgu yapıldı. Küresel enerji sisteminin karbondan arındırılmasında ve dünyanın iklim ve enerji hedeflerine ulaşmasında rüzgar enerjisinin oynadığı temel role dikkat çeken GWEC, 40 yıllık bir birikimin ardından 1 TW seviyesine ulaşan modern rüzgar teknolojisinin, 2 teravatlık kurulu güce 7 yıldan az bir sürede ulaşacağını belirtti.

2050’ye kadar 8 TW hedefi

Açıklamada görüşlerine yer verilen GWEC CEO’su Ben Backwell, “Bu, rüzgar endüstrisi ve tüm dünya için çok büyük ve kutlanacak bir an. Dönüm noktası niteliğindeki bu başarı, temiz enerji geleceğine giden yolu gösteriyor. Yenilenebilir enerji, yeni enerji sistemimizin inşa edildiği temel olan rüzgar enerjisi, güneş ve diğer yenilenebilir enerji teknolojileri ile birlikte net sıfıra giden yolculuğumuzun merkezinde olmalıdır. Rüzgarın ilk öncülerinin hikayeleri, bir nesil yenilikçiye, bu erken fikirleri dünya enerji sisteminin bir direğine dönüştürmeleri için ilham vererek; yeni temiz endüstrileri mümkün kıldı ve tüm dünyada milyonlarca temiz iş yarattı. Rüzgar enerjisinin bir sonraki çağını yönlendiren yeni nesil öncüleri tanımanın zamanı geldi. 2030’a kadar 2TW’ye ve sonunda 2050’ye kadar 8TW’ye ulaşmak, dünya genelinde benzeri görülmemiş iş birliği ile çok büyük ve çeşitliliğe sahip yeni bir iş gücünün yaratılmasını gerektirecektir. GWEC olarak, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, şirketler ve topluluklarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

14 Haziran’da GWEC’in yeni Başkanı olarak atanırken konuşan Jonathan Cole ise, şu açıklamayı yaptı: “Yenilikçiler, GWEC ve üye şirketlerinden oluşan öncü bir koalisyonun hırsı, yaratıcılığı ve kararlılığı sayesinde, yakında 1 teravatlık rüzgar enerjisi tarihi kilometre taşına ulaşacağız. Bu muazzam bir başarı olsa da gezegenimizi karbondan arındırmak için önümüzdeki yıllarda inşa etmemiz gerekenlerin yalnızca küçük bir bölümünü temsil ediyor. Her yerdeki topluluklar ve ekosistemler üzerinde yıkıcı etkileri olan bir iklim felaketini önlemek için ekonomilerimizi hızla dönüştürmeli, rüzgar kapasitesini yüzyılın ortasına kadar en az 8 teravata çıkarmalıyız. Zaman yok ve ertelemeye gerek yok. Tüm senaryolarda, rüzgar enerjisine yatırım yapmak; temiz, güvenilir, uygun fiyatlı güç sağlayacak, arz güvenliğini ve fiyat istikrarını artıracak ve sürdürülebilir işler yaratacaktır. Bu faydaları elde etmek için özel sektör ve kamu sektörü bir araya gelerek yatırımı hızlandırmalı ve teslimat yolunu açmalıdır.”

Kaynak: https://gwec.net/1twcelebration/

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap