Küresel ölçekte 1 yıllık yenilenebilir kaynağın insanlar tarafından kullanımını ölçerek o yıla ait Dünya Limit Aşım Günü’nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı – Global Footprint Network (GFN), 2023 yılına ait kaynakların 2 Ağustos itibarıyla tükendiğini açıkladı. 2023 yılının kaynaklarını 214 günde tüketen dünya, 3 Ağustos’tan itibaren 2024’ün kaynaklarını tüketirken; Türkiye limit aşımını 22 Haziran’da gerçekleştirdi.
Küresel Ayak İzi Ağı tarafından 1961 yılından bu yana araştırılarak ilk kez 1971 yılında saptanan küresel aşım, pandemi nedeniyle 2020 yılı hariç her yıl daha erken bir tarihe geriledi. Küresel Ayak İzi Ağı’nın verilerine göre dünya genelinde 1971 yılında 25 Aralık’ta tükenen kaynaklar, 2023 yılında 2 Ağustos’a kadar geriledi. Verilere göre 2023 yılında insanlık, 8 ay gibi kısa bir süre içinde dünyanın 1 yıllık bütçesini tüketti.
Küresel Ayak İzi Ağı tarafından farkındalık oluşturulmak için hesaplanan Limit Aşım Günü; dünyanın o yıl üretebildiği ekolojik kaynak miktarını, insanlığın o yıl içindeki talebine bölerek, ardından da 1 yıl içindeki gün sayısı olan 365 ile çarparak hesaplıyor.
Ülkelerin Limit Aşım Günü ise, GFN tarafından ülke bazında tüketilen kaynaklara göre ele alınıyor. Her yıl en erken limit aşımına ulaşan ülkeler arasında; Amerika, Avustralya, Güney Kore, Rusya, Almanya, İsviçre, Fransa, İngiltere, Japonya, İtalya gibi ülkeler yer alırken; 2023’ün doğal kaynaklarını 10 Şubat’ta tüketerek en erken limit aşımına ulaşan ülkeyi bu yıl Katar oluşturuyor. Listenin devamını ise kaynaklarını 14 Şubat’ta tüketen Lüksemburg, 13 Mart’ta tüketen Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD, 23 Mart’ta tüketen Avustralya ve ardından daha yılın ilk yarısı tamamlanmadan gelecek yıldan borçlanmaya başlayan birçok ülke oluşturuyor. Türkiye doğal kaynaklarını 22 Haziran itibarıyla tüketirken, listenin son sırasında kaynaklarını 20 Aralık’ta tüketmesi öngörülen Jamaika yer alıyor.
Kaynak: https://www.overshootday.org