Connect with us

Enerji Depolama Sistemleri

Güney Kore’de lityum-iyon depolama kullanılacak 1.5 GW’lik offshore rüzgar projesi için start verildi

Yayın tarihi:

-

G8 ve Holim Tech, Güney Kore’de 500 bin ev ve işletmeye yenilenebilir enerji sağlayacak 1.5 GW’lik offshore rüzgar kapasitesi için anlaşma imzaladı. Santral, şebekeye istikrarlı ve yüksek kaliteli güç yönetimi sağlamak için yeni nesil ultra uzun ömürlü lityum-iyon enerji depolama sistemi ile eşleştirilecek.

G8 ve Holim Tech, 2021’in Kasım ayında rüzgar türbinlerinin konuşlandırılması için şantiye ve kıyı tesislerini denetledi, ardından 24 Aralık 2021’de 1.5 GW’lik projesinin resmi imza töreni yapıldı. Rüzgar santrali, şebekede optimum stabilizasyon ve enerji yönetimi için G8’in teknoloji ortağı 3DOM’un yeni nesil ultra kararlı lityum iyon pilleriyle gelişmiş Enerji Depolama Sistemi’ne (ESS) sahip olacak. Şebekeye güç bağlantısının maksimum uzun vadeli güvenliğini sağlamak için yüksek gerilim denizaltı güç kablolarının G8’in hassas kablo döşeme ve koruma teknolojileri ile döşenmesi planlıyor. Belirtilen tesisler ve offshore türbin yapıları, yerel inşaat ve deniz endüstrilerini desteklerken, yüksek standartlara sahip olacak.

İmzalanan anlaşmayla ilgili açıklama yapan G8 Kore COO’su Pascal Cheon, “Detaylı değerlendirme ve planlamadan sonra yerel yönetimden izin alarak bu önemli projenin ticari uygulamasını başlatmaktan memnuniyet duyuyoruz. Buradaki türbin tesisimizin inşaatı ve işletmesi de gelecekte istihdam yaratılmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

Holim Tech Group Başkan Yardımcısı Park Geon-Jeong ise, “Bu gelişme için G8 Kore ve onun Singapur Genel Merkezi ile çalışmaktan, kıyı ilçemizde sürdürülebilir ekonomik gelişmeler sağlamak için çok ihtiyaç duyulan deniz inşaatı uzmanlığını ve teknik kaynakları gelişme alanımıza getirmekten kesinlikle memnunuz” açıklamasında bulundu.

Anlaşmayla ilgili açıklama yapan bir diğer isim olan G8 Grubu’nun Genel Müdürü Gerald Tan, “Bu, G8’in 2017’de 60 MW’lik Gochang Faz 1’den sonra Güney Kore’deki rüzgar santrali projelerine devam ettiğini gösteriyor. Enerji depolama, büyük ölçekli yenilenebilir enerji santrallerinin ilerlemesi için önemli bir unsur olacak. Bu proje hem G8 hem de Güney Kore rüzgar enerjisi endüstrisi için önemli bir adım niteliği taşıyor. Ticari ve kamu hizmeti müşterilerimize eksiksiz ve uzun ömürlü bir enerji depolama çözümü sunarak, yeni nesil enerji depolama teknolojilerimizi kullanacağımız, Asya’daki en büyük offshore santrali projelerinden biri olacağı için Holim ile bölge genelinde yenilenebilir enerjiyi hızlandırma konusundaki ortak taahhüdümüze doğru yolculuğumuza devam etmekten çok memnunuz” ifadelerini kullandı.

Güney Kore, pandemi sonrası toparlanmayı hızlandırmak ve net sıfır geçişini güçlendirmek için ülkenin yenilenebilir enerjiye geçişini kolaylaştırmak ve beraberindeki temiz teknolojileri geliştirmek için 63 milyar ABD Doları yatırım sözü verdi. Güney Kore, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen güç karmasını 2030 yılına kadar yüzde 6,4’ten yüzde 20’ye çıkarmayı planlıyor.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Enerji Depolama

Solar+Storage NX kapılarını açtı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC projeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Devamını oku

Enerji Depolama Sistemleri

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nden Büyük Atılım: Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası Üretime Geçiyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

 

Türkiye’nin lider enerji, mühendislik ve teknoloji şirketlerinden biri olan Kontrolmatik Teknoloji, enerji sektöründeki büyük yatırımlarına kesintisiz devam ediyor. Özellikle Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’ye ait Lityum-İyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temeli, 2022 yılı başında atıldı. 2023 yılı itibarıyla fabrikanın ilk fazının hizmete girmesiyle birlikte, 2024 yılında yıllık 3.000 MWh kapasiteye ulaşması planlanıyor.

Bu dev yatırım, yenilenebilir enerji sektörünün geleceğine yönelik önemli bir adım niteliği taşıyor. Toplam 100 bin metrekare alan üzerine kurulan Giga Fabrika, enerji depolama çözümleriyle özellikle güneş ve rüzgar gibi dalgalı enerji kaynaklarından daha güvenilir ve istikrarlı enerji üretimini sağlamayı amaçlıyor. Bu sayede, yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkıda bulunarak fosil yakıtlardan kaynaklanan sorunların üstesinden gelmeyi hedefliyor.

Enerji arz güvenliği ve çevresel etkiler de Pomega’nın odak noktalarından biri. Özellikle Covid-19 salgını ve uluslararası krizler sonrasında enerji arz güvenliği konusu daha da önem kazandı. Ülkeler, kendi enerji kaynaklarını kullanarak aynı zamanda çevreye duyarlı enerji üretimini sağlama arayışındalar. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, bölge ülkelerinin enerji arz güvenliğini sağlama ve emisyon hedeflerine hızlıca ulaşma konularında kritik bir rol oynamayı hedefliyor.

Giga Fabrikada üretilecek Lityum-Demir-Fosfat prizmatik pil hücreleri ve batarya tipi enerji depolama çözümleri, enerji santrallerinden evlere kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek. Bu ürünler, ağır sanayiden hane içi kullanıma kadar birçok alanda etkili bir şekilde enerji depolama sağlayacak. Ayrıca, bireylerin iklim hedeflerine bireysel olarak katkıda bulunmasına da imkan tanıyacak.

Pomega’nın yatırımı sadece Türkiye ile sınırlı değil. Amerika Birleşik Devletleri’nde de benzer bir yatırım yaparak enerji depolama sektöründe büyük bir etki yaratmayı hedefliyor. Amerikan Başkanı Joe Biden’ın da “oyun değiştirici” olarak nitelendirdiği bu yatırım, önce Türkiye’de faaliyete geçiyor ve ardından Amerika’da da büyük beklentilerle karşılanıyor.

Kontrolmatik Teknoloji Hakkında: Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine yönelik mühendislik hizmetleri sunan lider bir firma olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde 300’ü aşkın proje başarısıyla bilinen Kontrolmatik, enerji üretim, iletim, dağıtım tesisleri, ulaşım, sanayi ve diğer sektörlere yönelik entegre çözümler sunmaktadır.

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Hakkında: Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş., Kontrolmatik’in iştiraklerinden biridir ve Türkiye’nin enerji depolama sektöründeki öncülerinden biri olarak bilinir. Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen Giga Fabrika, Türkiye’nin ve bölge ülkelerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Tam kapasiteye ulaşıldığında yıllık 3 GWh üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Devamını oku

Enerji Depolama Sistemleri

Enerji depolama ihtiyaçlarına, yerli Kontrolmatik çözümleri

Yayın tarihi:

-

Yazar

Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile müşterilerine özel anahtar teslim çözümler sunan Türkiye’nin önde gelen teknoloji, enerji ve mühendislik şirketlerinden biri olan Kontrolmatik’in Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, dünyadaki enerji krizine yön verecek enerji depolama çözümlerinden bahsetti. Rüzgar ve güneş enerjileri başta olmak üzere yenilenebilir enerji teknolojilerine ağırlık verdiklerini belirten Aslanhan, Ankara’da üreterek piyasaya sundukları enerji depolama çözümleriyle piyasanın ihtiyacı olan teknolojiyi yerelden tedarik ettiklerini vurguladı.

“Karbon Sıfır” hedefi ve Rusya – Ukrayna savaşının etkisiyle ülkeler ve şirketler gelecek enerji stratejilerini günceller oldu. Dünya çapında küresel bir krizin kapıya dayanması, yetkilileri ve markaları yenilenebilir teknolojileri geliştirmeye ve daha çok kullanılmasına yöneltti. Dünyada enerji krizi ile ilgili yaşanan gelişmeler doğrultusunda güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımına ağırlık veren Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, yenilenebilir enerjinin potansiyeli hakkında bilgi vererek, bu alanda yaptıkları yatırımlar hakkında konuştu.

Enerji yatırımları uzun vadede fiyatların aşağıya inmesini sağlar

Ülkemizde de yenilenebilir enerjiye olan talebin ve ilginin artmasıyla beraber enerji depolama gündemin en önemli konularından birisi oldu. Elektrik depolamalı GES ve/veya RES’lere yarışmasız ön lisans hakkı veren kanun teklifi meclisten geçti. Bu kanun teklifi ile depolama yatırımı yapacak firmalar, RES ve/veya GES ön lisanslarını yarışmadan alabilme fırsatını elde edecekler. Temel anlamda ülkeler, herhangi bir savaş durumunda enerji bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Enerjiyi kontrol etmenin mümkün olduğuna değinen Sami Aslanhan; “Ülkemizde gerçekleştirilen enerji yatırımlarının aynı zamanda ihracatı teşvik edip bir ekosistem oluşmasını sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’de şu an da yaklaşık 9 GW kadar kurulu güçte güneş, yaklaşık 11 GW da rüzgar enerji santrali var. Teorik olarak bu enerji kapasitesini arttırıp yüzde 40’a, yüzde 50 ya da daha fazlasına çıkartmak istiyorsanız bu noktada depolama yapmanız lazım. Gerçekleştirilen enerji depolama yatırımları bu alandaki yenilenebilir enerji santral sayısının artırılmasını sağlayarak dışa bağımlılığımızı da azaltacaktır. Kontrolmatik Teknoloji ve diğer iştiraklerimizle Ankara’da üretip piyasaya sunduğumuz enerji depolama çözümlerimizle piyasanın ihtiyacı olan teknolojiyi yerelden tedarik etmekteyiz” dedi.

Dünyanın ihtiyacı ve yeni trendi enerji depolama

Dünyadaki trendin tamamen sürdürülebilirliğe doğru gittiğini belirten Aslanhan, “Topluma saygılı ve faydalı olma ilkemiz doğrultusunda sadece sanayiciye ya da güç santrali yatırımcısına değil konutlara da istediği kaynaktan enerjisini seçme özgürlüğü sunmak istiyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimize mühendisliğini, kurulumunu, test ve devreye almasını da yaptığımız güç santralleri kuruyor, konutlara da ev tipi enerji depolama sistemleri sunuyoruz. Enerji depolama çözümlerimizi de ekledikten sonra enerji üretim, iletim, dağıtım ve depolama sistemlerini tek kontrat altında sunabilmek, yatırım süreçlerinde müşterilerimize daha kolay ve izlenebilir proje yönetimi sağladı” diye konuştu.

Şirketlerin enerji tasarrufu moduna geçmesi lazım

Şirketlerin tasarruf noktasında da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslanhan, “Yenilenebilir enerji santralleri alanında yapılan yatırımlar çok güzel ama mevcut kullanılan tesislerin de daha akıllı hale getirilip kendi kendine yetebilen tesislere sahip olmamız lazım. Ülkemizde yenilenebilir enerji alanında ciddi bir yatırım var ama tasarruf alanında biraz geri kalıyoruz. Kontrolmatik Teknoloji olarak bununla alakalı hem platform hem yazılım hem de ürün üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

Devamını oku

Trendler