Connect with us

EPİAŞ Türkiye Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemi için tarih verdi

Yayın tarihi:

-

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çok daha fazla önem taşıdığı dönemde enerji sektöründeki küresel hedeflerine güçlü adımlarla ilerleyen Türkiye, Milli Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemine 1 Haziran 2021 tarihinde kavuşuyor.

 Fosil yakıtlar, yüksek enerji potansiyelleri ile insanoğlunun öncelikli enerji kaynağı. Yeryüzünün sınırlı miktarda sunduğu bu kaynak, tükenme riskinden daha çok, dünyamızı tüketmesiyle gündeme geliyor.

Fosil yakıtlar; küresel ısınma ve iklim değişikliklerine sebep olan sera gazı emisyonunu ciddi miktarda arttırıyor ve çevreyi kirletiyor. Ortaya çıkan çevresel, sosyal ve ekonomik problemlere çözüm arayışının odak noktasıysa yenilenebilir enerji. Hidrolik, rüzgar güneş jeotermal, biyokütle gibi temiz ve sürdürülebilirliği olan doğal kaynaklardan elde edilen enerjiye talep her geçen gün artıyor. İklim kriziyle mücadele ve karbonsuzlaştırma çabaları doğrultusunda yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimi teşvik ediliyor, destekleniyor.

Rekabet ve prestij unsuru olarak kurumsal şirketlerin yatırımcı ilişkilerine iletişim faaliyetlerine yansıyan yenilenebilir enerji kullanımı enerji üretim ve tedarik şirketlerinin yatırımlarına yön veriyor.

Gelinen noktada en önemli gelişmelerden biri de sürecin evlerimize kadar uzanmış olması ve yenilenebilir enerjinin herkese tüketim fırsatı olarak sunulabilmesi.

Tam da bu noktada akıllara şöyle bir soru gelebilir: Farklı kaynaklardan üretilerek ortak bir şebeke üzerinden dağıtımı yapılan elektriğin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği nasıl garanti edilebilir?

Bu sorunun cevabı, dünyada farklı örnekleri bulunan Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemleri.

Enerji sektöründeki küresel hedeflerine güçlü adımlarla ilerleyen Türkiye, Milli Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemi’ne 1 Haziran 2021 tarihinde kavuşuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öncülüğünde enerjinin borsası EPİAŞ tarafından geliştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etme amacıyla tasarlandı. EPİAŞ’ın tamamen kendi imkânlarıyla blokzincir teknolojisinden yararlanarak geliştirilen YEK-G sistemine katılım gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecek. Sisteme dahil olan lisans sahibi üretim tesislerini şebekeye verdiği her 1MWh yenilenebilir enerjiye ait özellikler kaydedilerek, belgelenecek.

Yenilenebilir enerjinin kimlik kartı statüsündeki YEK-G Belgesi aracılığıyla son tüketicilerin kullanmış oldukları enerj, kaynağı takip, ispat ve ifşa edilecek. Böylece tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisinin tedarik edilmesi garanti edilecek.

YEk-G sistemiyle üreticiler, elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırabilecek;

Tedarik şirketleri, yükümlülükleri kapsamında, portföylerinde yenilenebilir enerji olduğunu doğrulayabilecek;

üketiciler ise çevrenin korunmasına katkı sağlarken satın aldıkları enerjinin kaynağı hakkında bilgi edinebilecek, elektrik ürünleri arasında tercih imkânına sahip olacak.

YEK-G sistemi ile yenilenebilir enerji üretimine verdiğimiz her destek, sürdürebilir gelecek için değerli bir katkı olcak. Türkiye kazancak, Türkiye’nin yenilenebilir enerjisi kazanacak.

Sürdürebilir bir gelecek için yenilenebilir enerjiye gönlün var mı?

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler