ENSİA Genç, “yeşil yakalı” mühendis adaylarını bir araya getiriyor

Editör
ENSİA Genç, “yeşil yakalı” mühendis adaylarını bir araya getiriyor

Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırımda son 15 yılda dünya ölçeğinde başarı sergileyen Türkiye, bu alanda yetişmiş ara işgücü ve mühendis bulmakta zorluk yaşıyor.

Ana ve yan sanayideki bu büyük ihtiyacı gören ve Türkiye’nin farklı kentlerinden enerji ekipmanı üreticilerini çatısı altında toplayan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA); üniversitelerin Makine, Enerji Sistemleri, Endüstri, Elektrik ve Elektronik gibi dallarda teknik eğitim alan öğrencilerinin farkındalığını artırmak amacıyla “ENSİA Genç” platformunu kurdu.

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, 2040 yılında rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payının, bugünkü yüzde 4 seviyesinden yaklaşık dokuz kat artışla yüzde 34’e ulaşacağını belirterek, bu kapasite artışını sağlayacak yatırımların dünyanın her yerinde iyi yetişmiş ve nitelikli işgücünü talep edeceğini söyledi.

“İşsiz kalmaları sıfıra yakın olasılık”

Üniversitelerin mühendislik fakülteleri öğrencilerinin yenilenebilir enerjiye yönelik bilincinin tam olarak gelişmediğine dikkat çeken Kalaycı, “Bu sorunun en belirgin sebepleri arasında, müfredatta yenilenebilir enerjiye odaklanan bir yapının bulunmaması geliyor. Sözgelimi rüzgâr enerjisi sektörünü tanımak isteyen mühendislik öğrencilerimiz, şayet belirli bir sayıya ulaşabilirler ve talep ederlerse seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi eğitimi alabiliyorlar. Gençlerimizi bu sektörde geleceklerini aramaya davet etmek amacıyla ENSİA Genç platformunu oluşturduk. Bu konuyu Dernek olarak çok önemsiyoruz. Belirli mühendislik dallarında altyapısı güçlü bir eğitim alan ve geleceğini bu sektörde arayan donanımlı gençlerimizin işsiz kalması sıfıra yakın bir olasılıktır.” dedi.

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı

Yeşil yakalı çalışanlar

On yıl önce dünya insan kaynakları literatürüne giren ‘yeşil yakalı çalışan’ tanımlamasının; yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarında üretim, montaj ve bakım süreçlerinde görev alan çalışanları kapsadığını hatırlatan Alper Kalaycı, ENSİA Genç’in ilk aşamada Ege, Yaşar, Celal Bayar ve İzmir Ekonomi üniversitelerindeki yeşil yaka adayı ve girişimci mühendislik öğrencilerine odaklandığını sözlerine ekledi.

Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz Rüzgâr, Güneş, Biyokütle ve Jeotermal enerjide 20 bin Megavata yaklaşan kurulu gücü ile tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Sadece rüzgâr enerjisinde 8 bin 500 Megavat’ın üzerinde kurulu gücümüz ile Avrupa’nın 7’nci büyük kapasitesine sahip durumdayız. Ülkemiz bu alanlarda iyi yetişmiş teknik işgücü istihdamında en şanslı olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 2028 yılına kadar 33 milyar dolarlık sanayi üretimin yapılacağı rüzgâr enerjisi sektörü, bu yönüyle pandemi etkisini de en az hisseden sektörlerden biri. Ülke olarak yenilenebilir enerji yatırımlarında görev yapacak her seviyedeki işgücünün planlamasını ve plana uygun eğitim yatırımlarını vakit kaybetmeden hayata geçirmemiz gerekiyor. ENSİA Genç girişimimizin bu yönde önemli bir işlev yüklenmesini arzuluyoruz. Yenilenebilir enerjiyi merak eden, gönül veren, kendisini bu alanda geliştirmek isteyen tüm genç mühendis adaylarını ENSİA Genç çatısı altına davet ediyoruz.”

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap