Connect with us

İstanbul’da offshore rüzgâr enerjisi çalıştayı

Yayın tarihi:

-

Türkiye’nin ilk offshore rüzgâr enerjisi santrali ihalesi öncesi WindEurope, TÜREB ve 3E sektör öncülerini bilgilendirmeye hazırlanıyor. Katılımcılar Avrupa’daki offshore rüzgâr enerjisi projelerinde edinilmiş deneyimleri, 12 Temmuz 2018 Perşembe günü, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan çalıştayda sektör öncüleri ile paylaşacak.

Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope), Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) ve yenilenebilir enerji sektöründe bağımsız teknik danışmanlık hizmeti sunan Brüksel merkezli 3E işbirliğiyle, offshore rüzgâr enerjisi projelerinin geliştirilmesindeki teknik noktalar, teknolojiler ve Türkiye’nin potansiyeli masaya yatırılmak üzere 12 Temmuz 2018 tarihinde özel bir çalıştay düzenlenecek. İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan etkinliğe, Türkiye’nin önde gelen enerji kurumları, sektör yatırımcı ve finansmanları katılacak.

2018 yılı Haziran ayında Resmi Gazete’de yapılan duyuru ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bin 200 megavat kapasiteyle kurulacak Türkiye’nin ilk deniz üstü (offshore) rüzgâr enerjisi santrali için son başvuru tarihi 23 Ekim 2018 olarak açıklanmıştı. Buna göre kesin tarihi daha sonra belirlenecek olan ihalede, katılımcılar kilovatsaat başına tavan fiyat 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltmeyle yarışacak. Söz konusu ihale ile şartnamede belirtilen bağlantı bölgeleri içinde olacak şekilde tesis edilecek ve elektrik iletim sistemine bağlanabilecek toplam bin 200 megavat gücündeki offshore rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulacağı yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) tahsis edilecek ve bu alanlar için belirlenen bağlantı kapasiteleri kullandırılacak.

İhale öncesi düzenlenen çalıştayda; merkezi Brüksel’de bulunan, yenilenebilir enerji projeleri geliştirme ve izleme konularında 19 yılı aşkın bir süredir, 40’ın üzerinde ülkede danışmanlık ve yazılım hizmeti sunan 3E, katılımcılarla offshore rüzgâr enerjisindeki sektörel gelişmeleri, Avrupa’daki genel durumu, teknoloji ve risk analizindeki son gelişmeleri ve finansman gibi başlıkları sektörün önde gelen temsilcileri ile birlikte masaya yatıracak. Çalıştayda TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ve WindEurope temsilcisi olan Enerji ve İklim Değişimi Danışmanı Diletta Zeni, Türkiye ve Avrupa’daki offshore rüzgâr enerjisi konjonktürünü ele alacaklar. Offshore rüzgâr enerjisi projelerinin, proje geliştirme, teknoloji seçimi ve şebekeye alma gibi konuları 3E temsilcileri Barış Adiloğlu (Rüzgâr Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Rüzgâr Enerjisi Uzmanı) ve Achim Woyte (Şebekeler ve Piyasalar Departmanı, Stratejik Danışman) aktaracaklar. Çalıştayda ayrıca, gemi ve deniz mühendisliği alanlarında sektöründe lider Belçika merkezli DEME firmasının Yatırım Direktörü Herbert Jost, offshore rüzgâr projelerinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan durumları konu alan bir sunum yapacak. Çalıştay, katılımcıları arasında TÜREB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden, WindEurope Enerji ve İklim Değişimi Danışmanı Diletta Zeni, DEME Yatırım Direktörü Herbert Jost, 3E’nin CEO’su Geert Palmers ve 3E Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Sena Serhadlıoğlu’nun bulunacağı bir panel ile sona erecek.

Program akışı

09:30 Karşılama

10:00 Açılış konuşması

Türkiye’deki offshore rüzgâr enerjisi gelişimleri – Mustafa Serdar Ataseven (TÜREB)

10:20 Avrupa offshore rüzgârları: Genel bakış

Avrupa offshore rüzgâr enerjisinde son gelişmeler – Diletta Zeni (WindEurope)

10:40 Kahve molası

10:50 Kaynak her şey midir?

Ölçümler, saha ve teknoloji seçimi, risk değerlendirmesi – Barış Adiloğlu (3E)

11:30 Kahve molası

11:40 Başlıca güç kaynağı olarak offshore rüzgârı

Teknoloji ve şebeke bağlantısı: AB’de öne çıkan projelerden deneyimler ve son trendler – Achim Woyte (3E)

12:20 Öğle yemeği

13:10 Offshore rüzgârda gerçek yaşam deneyimleri: Finansman, inşaat ve işletme

Finansman ve ihale, temeller, trafo, kurulum & lojistik – Herbert Jost (DEME)

13:50 Kahve molası

14:00 Offshore rüzgâr projelerinde elektrik dağıtımı – TEİAŞ (Konfirme edilecek)

14:40 Kahve molası

14:50 Panel

İbrahim Erden (TÜREB, Yönetim Kurulu Üyesi)

Diletta Zeni (WindEurope, Enerji & İklim Değişimi Danışmanı)

Geert Palmers (3E NV, CEO)

Herbert Jost (DEME, Yatırım Direktörü)

Moderatör: Dr. Sena Serhadlıoğlu (3E, İş Geliştirme)

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler