İstanbul dünyanın yedinci büyük ekonomisi olacak!

Anı Nil DEMİRBAĞ
İstanbul dünyanın yedinci büyük ekonomisi olacak!

Ekim ayında Türkiye’de düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi’nde bir araya gelecek enerji şirketlerinin toplam GSMH’si, dünyanın yedinci büyük GSMH’si olacak. Global enerji liderleri sektörün geleceğini İstanbul’da belirleyecek.

“Enerji Olimpiyatları”na iki ay kaldı; Dünya Enerji Kongresi’ne bu yıl İstanbul ev sahipliği yapacak. 9 – 13 Ekim 2016 tarihlerinde Kongre Vadisi’nde düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi’nde, küresel enerji endüstrisinin en önemli oyuncuları bir araya gelerek sektörün geleceğini şekillendirecek.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek kongre, dünyanın en önemli enerji zirvesi olarak kabul ediliyor. 10 binin üzerinde delegenin ağırlanacağı kongreye 84 ülkeden, 48’i bakan düzeyinde 261 konuşmacı katılacak. Eş zamanlı olarak bir enerji fuarının da düzenleneceği kongrede, finansman sorunundan sürdürülebilir enerjiye kadar sektörün sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerileri tartışılacak.

Zirveye katılacak şirketler arasında BP, Gazprom, GE, EDF, Qatar Petroleum, Saudi Aramco, Sonatrach, ITER ve Engie gibi uluslararası enerji devleri, ayrıca BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres ile Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol gibi yetkililer bulunuyor. Türkiye’den ise Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve TANAP CEO’su Saltuk Düzyol’un da aralarında olduğu isimler kongrede söz alacak. Zirvenin dikkat çeken en önemli yanı ise bir araya gelecek enerji şirketlerinin toplam GSMH’si, dünyanın yedinci büyük GSMH’si oluşturacak.

DÖRT GÜN BOYUNCA “ENERJİ YAYILACAK”

“Yeni Ufukları Kucaklamak“ başlığını taşıyan 23. Dünya Enerji Kongresi’nde masaya yatırılacak konular şöyle:

10 Ekim Pazartesi – Yarının enerjisini şekillendirecek, global enerji sisteminin geleceğine ilişkin öngörüler ve senaryolar.

11 Ekim Salı – İş ve kaynak yönetimine dair fırsatlar; güvenilir bir enerji sistemi oluşturabilmek için şart olan adaptasyon ve inovasyonun beraberinde getirdiği sorunların ortadan kaldırılması.

12 Ekim Çarşamba – Global üçlü enerji açmazı olarak tanımlanan, sürdürülebilirlik, güvenlik ve enerjiye erişim denklemine çözüm önerileri ve buna ilişkin politikalar.

13 Ekim Perşembe – Afrika Günü: Sahraaltı Afrika’da sürdürülebilir bir enerji geleceğini şekillendirecek faktörler ve inovasyonlar.

 

İSTANBUL 1977’DE DE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Dünya Enerji Konseyi’nin üç yılda bir düzenlediği Dünya Enerji Kongresi her sene farklı bir ülke ev sahipliği yayıyor. İşte, geçmişten bugüne, global enerji endüstrisinin en önemli etkinliklerinden biri olan zirveyle ilgili ilginç bilgiler ve rakamlar…

Dünya Enerji Kongresi, 1. Dünya Savaşı’ndan hemen sonrasında halihazırda var olan ve ortaya çıkması olası enerji sorunlarını tartışmak üzere enerji endüstrisinin önemli isimlerini bir araya getirmeye karar veren vizyoner İskoç işadamı Daniel Dunlop tarafından hayata geçirildi. O güne kadar enerji ile ilgili böylesi büyük çaplı bir etkinlik düzenlenmemişti.

Dünya Enerji Kongresi düzenlenmeye başladığı yıllarda Dünya Enerji Konferansı olarak anılıyordu.

İlk konferans, 1924 yılında Londra’da düzenlendi. Ardından Berlin, Washington, Viyana, Melbourne, Moskova, Bükreş, Detroit,  İstanbul, Münih, Yeni Delhi, Cannes, Montreal, Madrid, Tokyo, Houston, Buenos Aires, Sydney, Roma ve Daegu gerçekleştirildi.

Albert Einstein, 1930 yılında Berlin’de düzenlenen Dünya Enerji Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı.

Doğal gaz ve atom enerjisi, potansiyel enerji kaynakları olarak ilk kez 1950’de Londra’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde ele alındı.

Kongreye “Enerji Olimpiyatları” adını veren kişi, 1980’de zirveye ev sahipliği yapan Münih kentinin valisi Erich Kiesl idi. Kiesl, ülkelerin enerji kaynakları için birbirleriyle rekabet etmelerini, Olimpiyat Oyunları’na benzettiğinden bu adı uygun gördü.

İstanbul ikinci kez Dünya Enerji Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. 10. Dünya Enerji Konferansı 19-23 Eylül 1977 tarihleri arasında İstanbul’da, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenmişti. Konferansa 60’a yakın ülkeden 4 bin kadar delege katıldı. Etkinliğin ana teması “Enerji Kaynaklarının Rasyonel Kullanımı” idi. Konferans süresince bir de gazete çıkartıldı. “10. Dünya Enerji Konferansı” adlı gazete İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere üç dilde hazırlandı.

İstanbul haricinde sadece iki şehir Dünya Enerji Kongresi’ni bir defadan fazla ağırladı: Londra (1924 ve 1950) ve Montreal (1989 ve 2010).

Hazırlık çalışmaları kapsamında 25 ülkeyi ziyaret eden, binin üzerinde iş adamıyla bir araya gelen Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, 2 milyon kilometre yol kat etti, 400 saat uçtu.

 

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap