Connect with us

Genel

GE, dijital rüzgar santrali ile daha verimli daha ekonomik

Yayın tarihi:

-

 

GE, Dijital Rüzgar Santrali ile Yenilebilir Enerjiyi Daha Verimli ve Ekonomik Hale Getiriyor

•GE, endüstriyel internetten faydalanarak endüstrinin gücü ile yazılımı biraraya getiriyor ve dünyanın en verimli rüzgar santralini kuruyor.

 

•Sensör, veri ağları ve analitiğin kullanımı ile, enerji üretiminde yıllık yüzde 20’ye varan yük-sek verimlilik artışı sağlayan özel uyarlanmış türbinler ortaya çıkıyor.

 

•Kombine teknoloji, eğer bu yıl kurulacak olan 50 Gigawatt’ın (GW) tamamına uygulansaydı rüzgar endüstrisinde 50 milyar dolara varan bir değer yaratılabilirdi.

 

GE (General Electric), dünya standartlarındaki rüzgar türbinlerini, rüzgar endüstrisine yönelik dijital altyapıyla eşleştiren dinamik, bağlantılı ve uyarlanabilir Dijital Rüzgar Santrali teknolojisini duyurdu. Bu teknoloji, bir rüzgar santralinin enerji üretimini yüzde 20’ye kadar artırıyor ve rüzgar endüstrisi için yaklaşık 50 milyar dolarlık bir değer üretilmesine olanak tanıyor.

 

Dijital Rüzgar Santrali, yenilenebilir enerjide uzun süredir duyulan daha fazla esneklik ihtiyacını kar-şılamak için endüstriyel internet olarak adlandırılan etkileşimli dijital teknolojiyi kullanıyor. Bu tek-noloji, yenilenebilir enerjinin mevcut enerji şebekesine daha etkin bir şekilde entegre olmasına yar-dımcı oluyor.

 

GE Power & Water Başkan ve CEO’su Steve Bolze, “GE sahaları dahil her işletme ve her endüstri daha akıllı dijital teknolojiler tarafından dönüştürülmekte ve en büyük fırsat enerji alanında. Önemli olan bu yeni dijital dönüşümden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi bilmek. Endüstri liderlerini, geride kalanlardan ayıracak olan da budur” dedi.

 

GE, dünyanın ilk Dijital Rüzgar Santrali girişimi ile rüzgar enerjisi endüstrisinin dönüşümüne liderlik ediyor. Bu yeni rüzgar ekosistemi, üretimi artırmak, maliyetleri azaltmak ve rüzgar santralinin iş-letme verimliliğini kullanım ömrü boyunca yükseltmek için dünya standartlarında bir türbini, dijital bir altyapıyla eşleştiriyor.

 

Dijital Rüzgar Santrali ekosisteminin çalışma sistemi

Dijital Rüzgar Santrali ekosistemi, önce türbinlerin üretimiyle başlıyor. Gelecek nesil akıllı rüzgar türbinleriyle, GE’nin yeni modelleri, en yüksek verimlilikte enerji üretebilmek için bir rüzgar santra-lindeki her bir türbin tabanı yerleşiminde, çevre koşullarına bağlı olarak, 20 adede kadar farklı tür-bin konfigürasyonu inşa etmek için bir dijital ikiz modelleme sistemi kullanıyor. Ayrıca, her türbin, gerçek zamanlı olarak türbin işleyişini analiz edebilen ve çalışma verimliliklerini artırmak için ayar-lamalar yapabilen gelişmiş ağlara bağlı şekilde çalışıyor.

 

Türbinler inşa edildikten sonra, üzerlerindeki sensörlerin bağlantıları kuruluyor. Operatörlerin tür-binlerden, santrallerden hatta bütün endüstri filosundan gelen verilerle performans izlemelerine olanak sağlayan GE’nin Predix yazılımıyla, bu sensörlerden toplanan veriler gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor. Veriler, performansı etkileyebilecek sıcaklık, türbin hizasızlıkları veya titreşimler hakkında bilgi sağlıyor.

 

Öğrenen sistem sorunları öngörebiliyor

Daha fazla veri toplandıkça, maksimum performansı sürdürmek ve türbin yaşlandıkça ortaya çıkan tipik bakım sorunlarından kaçınmak olanaklı hale geliyor. Böylece daha yüksek öngörüye sahip ve gelecekte ortaya çıkabilecek değişikliklerden etkilenmeyen rüzgar santrallerine dönüşen sistem za-man içinde gerçekten öğreniyor. Önleyici bakımın sadece gerektiğinde yapıldığından emin olmak için bakım programlarını ihtiyaca göre düzenleyerek bakım maliyetlerini de azaltıyor.

Temiz enerjinin lider şirketi Invenergy’nin Başkanı ve CEO’su Michael Polsky, “GE’nin yaşam boyu işletim üzerine odaklı olması, bizim kendi rüzgar türbinlerimizi işletme şeklimizle uyum içindedir. Kendi filomuzda daha da uzun vadeli değerler açığa çıkarmak için GE’nin Dijital Rüzgar Santraliyle birlikte çalışmayı büyük bir heyecan ile bekliyoruz” dedi.

 

Dijital Rüzgar Santrali, GE’nin 18 ay önce açıklanan  Wind PowerUp teknolojisine dayanıyor. Şu anda 4 bin ünitede kurulu olan bu teknoloji, türbin verimliliğini yüzde 5’e kadar artırmış durumda ki bu da her türbin için karlılıkta yüzde 20’ye varan bir iyileşme anlamına geliyor.Tipik bir 100 megawatt rüzgar santralinin ömrü olan 20 yıl içinde bu teknoloji, geliri 100 milyon dolar civarında artırabilir.

 

Steve Bolze, “Aksiyona geçmek için gerekli tecrübe olmaksızın, büyük veri anlamını yitiriyor. Bizim endüstri için vizyonumuz, yarının sonuçlarını öngörebilmek için bugünün verilerini ve bilgisini kul-lanmaktır. Endüstriyel internetin gücünden faydalanarak, rüzgar türbinlerinin bugüne göre daha iyi öğrendiği, adapte olduğu ve performans gösterdiği bir dünya yaratabiliriz” dedi.

 

 

 İNGİLİZCESİ;

GE Makes Renewables More Efficient and Economic with the Digital Wind Farm

 

•Industrial brawn meets software brains as GE harnesses the Industrial Internet to build the world’s most efficient wind farm

•Use of sensors, data networks and analytics create turbines that are customized for higher efficiency of up to 20 percent more in annual energy production

•Combined technology could deliver up to an estimated $50 billion in value across the wind industry  if applied to all 50 Gigawatts (GW) of wind being installed this year

 

GE (NYSE: GE) announced the launch of its Digital Wind Farm, a dynamic, connected and adaptable wind energy ecosystem that pairs world-class turbines with the digital infrastructure for the wind industry. The technology boosts a wind farm’s energy production by up to 20 percent and could help generate an estimated $50 billion of value for the wind industry.

The Digital Wind Farm uses interconnected digital technology – often referred to as the Industrial Internet – to address a long-standing need for greater flexibility in renewable power. The technolo-gy will help integrate renewable power into the existing power grid more effectively.

“Every business—including our own at GE—and every industry is being transformed by smarter digi-tal technologies, and the greatest opportunity lies in energy,” said Steve Bolze, President & CEO of GE Power & Water. “The question is about knowing how to get the most out of this digital transfor-mation. That’s what will separate industry leaders from those left behind.”

GE is leading the transformation of the wind power industry with today’s launch of the world’s first Digital Wind Farm. This new wind ecosystem pairs world-class turbine with a digital infrastructure to enhance production, reduce costs and boost operating efficiency over the life of the wind farm.

The operating system of the Digital Wind Farm ecosystem

The Digital Wind Farm ecosystem begins with the production of the turbines themselves. With the next generation of Brilliant wind turbines, GE’s new models utilize a digital twin modeling system to build up to 20 different turbine configurations at every unique pad location across a wind farm in order to generate power at peak efficiency based on the surrounding environment. Additionally, each turbine will be connected to advanced networks that can analyze turbine operations in real-time and make adjustments to boost operating efficiencies.

Once the turbines are built, their embedded sensors are connected and the data gathered from them is analyzed in real time with GE’s Predix software, which allows operators to monitor perfor-mance from data across turbines, farms or even entire industry fleets. The data provides infor-mation on temperature, turbine misalignments or vibrations that can affect performance.

The learning system is capable of predicting problems

As more data is collected, the system actually learns over time, becoming more predictive and “fu-ture-proofing” wind farms by maintaining top performance and avoiding the maintenance issues that typically occur as turbines age. It also reduces costs by customizing maintenance schedules to ensure preventive maintenance is done only when needed.

“GE’s focus on lifecycle operations is consistent with the way we operate our wind farms,” said Mi-chael Polsky, President and CEO of leading clean energy company Invenergy. “We look forward to working together with GE’s Digital Wind Farm to unlock even more long-term value across our fleet.”

The Digital Wind Farm builds on GE’s Wind PowerUp technology, which was unveiled 18 months ago. Now installed in 4,000 units, the technology has improved turbine efficiency up to 5 percent, which translates into up to a 20 percent improvement in profitability for each turbine. Over the 20-year life of a typical 100-megawatt wind farm, the technology could boost revenue by $100 million.

“Big data is worthless without the insight to take action, and our vision for the industry is to use to-day’s data to predict tomorrow’s outcomes,” said Steve Bolze. “By harnessing the full power of the Industrial Internet, we can create a world where wind farms learn, adapt and perform better to-morrow than they do today.”

Genel

ENERCON ve Enerjisa Üretim, YEKA-2’nin ikinci aşaması için türbin anlaşması imzaladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Enercon ve Enerjisa Üretim, WindEurope Bilbao etkinliğinde YEKA-2 projeleri kapsamında 250 MW’lık türbin sevkiyat sözleşmesi imzaladı. 750 MW’lık türbin teslimat anlaşmalarının başarılı bir şekilde yerine getirilmesinin ardından imzalanan anlaşma ile 1.000 MW’lık projenin tamamlanması için önemli bir adım atıldı. 250 MW kapasite için imzalanan anlaşma kapsamında, 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 Rüzgar Türbini teslim edilecek.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün önde gelen şirketlerinden ENERCON ve Enerjisa Üretim, İspanya’nın Bilbao kentinde düzenlenen WindEurope etkinliğinde Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, YEKA-2 projesi kapsamında iş birliklerine devam ettiklerini duyurdu. 20 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde; ENERCON CEO’su Udo Bauer, ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, Enerjisa Üretim Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden de yer aldı.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün öncü firmaları olarak, yaptıkları iş birliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkılarda bulunan Enercon ve Enerjisa Üretim, bu katkıyı sürdürmeye devam ediyor. 2022’nin Ekim ayında gerçekleştirdikleri stratejik bir anlaşma ile YEKA-2 Projesi’nde toplam 1000 MW’lık bir kapasite için çerçeve anlaşması imzalayan şirketlerin bu projesi, Türkiye rüzgar enerjisi endüstrisinin sürdürülebilir geleceği için önemli bir adımı temsil ediyor. İlk fazda başarıyla tamamlanan 750 MW’lık türbin sevkiyat anlaşmalarının ardından, bugün geriye kalan 250 MW’lık kapasite için 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 rüzgar türbini içeren sevkiyat anlaşması ile projenin tamamlanmasına bir adım daha yaklaşılarak, toplam 1000 MW’lık kapasite için türbin üretimine yeşil ışık yakılmış oluyor. Bu gelişme, YEKA 2 Projesi’nin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösterirken, Türkiye temiz enerji hedeflerine ulaşma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

Törende konuşan ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, şunları söylüyor: “Türkiye, rüzgar türbinlerinin üretimi, satışı, kurulumu ve servisi açısından ENERCON için odak pazar olmaya devam ediyor. Büyük perspektifler sunuyor ve yetkili makamlar tarafından muazzam bir destek alıyoruz. Ülkenin yenilenebilir enerjinin ve özellikle de kara rüzgârının yaygınlaştırılması konusunda net bir kararlılığı var. Türkiye’deki sahalarda son derece güvenilir olduğu kanıtlanmış, sınıfının en iyisi rüzgar türbini teknolojisini sağlayarak müşterimiz Enerjisa Üretim ile birlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Enerjisa Üretim’e güvenleri için teşekkür ediyor ve verimli iş birliğimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.”

ENERCON Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Arif Günyar, yapılan anlaşma ve projenin önemine dair şu açıklamalarda bulunuyor: “ENERCON olarak, partnerimiz Enerjisa Üretim ile 2022 yılında Avrupa’da tek kalemde imzalanan en büyük 1000 MW ilk çerçeve anlaşmasını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. YEKA II ihalesinin getirdiği derin yerlilik kapsamlarına uygun olarak, yerli aksam ile gerçekleşecek olan projelerimiz, mevcut yerli üretim ve sanayinin devam etmesi ve derinleştirilmesi açısından önemli bir mihenk taşı olmuştur.”

Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, “1.000 MW YEKA 2 Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektörüne tarihi bir yatırımdır. ENERCON iş birliğiyle önümüzdeki dönemde Türkiye’de kurulacak her üç rüzgar türbininden biri Enerjisa Üretim imzasını taşıyacak ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına yön verecek” diyor.

İlk YEKA projesi Akköy RES’in devreye alınması

İlk faz için rüzgar türbinlerinin üretimi devam ederken ENERCON, Aydın’ın Didim ilçesindeki 25,2 MW kapasiteli 6 adet E-138 EP3 E2 türbininden oluşan ilk YEKA projesi Akköy Rüzgar Santrali’ni 2023 yılı sonunda devreye alarak YEKA 2 yolculuğuna başarılı bir başlangıç yapıyor. ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, şunları ekliyor: “Projelerin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm ekiplerimize, tedarikçilerimize ve alt yüklenicilerimize minnettarız. Enerjisa Üretim ile birlikte ENERCON ekipleri de projelerin başarıyla hayata geçirilmesi için yoğun çaba ve hazırlıklarını sürdürüyor.”

Devamını oku

Genel

WindEurope Bilbao hızlı başladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin geniş bir heyetle katıldığı WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği, 20 Mart’ta Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacıları arasında olduğu özel ‘Bakanlar Oturumu’ ile başladı. TÜREB Standı’nın açılışını da yapan Dönmez, standı ziyaretinde katılımcı şirketlerin üst düzey yöneticilerinden fuar temaslarına ve sektöre dair görüşlerini aldı.

WindEurope CEO’su Giles Dickson’ın modere ettiği ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacı olarak yer aldığı Bakanlar Oturumu yoğun ilgiyle takip edildi. Oturumun diğer konuşmacıları Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Philipp Nimmermann, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Alexandra Sdoukou, Moldova Enerji Bakan Yardımcısı Carolina Novac, Siemens Gamesa Renewable Energy CEO’su Jochen Eickholt, RWE Onshore Wind/PV Europe & Australia CEO’su Katja Wünschel, Iberdrola Renewables Yönetici Direktörü Xabier Viteri Solaun ve EDPR Avrupa ve Latin Amerika CEO’su Duarte Bello oldu.

Oturum sonrasında TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ile birlikte ‘Türkiye Pavilyonu’ olarak da kabul edilen TÜREB Standı’nın açılışını gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Dönmez, fuara katılan Türk şirketlerin temsilcilerinden fuardaki temas programları hakkında bilgi aldı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’yi böyle bir etkinlikte üst düzeyde temsil ediyor olmaktan memnun olduklarını belirterek fuar süresince düzenleyecekleri teknik ziyaretler ve gerçekleştirecekleri temaslarla sektörün büyümesine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Devamını oku

Genel

Türk rüzgarı Bilbao’ya uzandı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan büyük bir heyet, 20-22 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği katılımı için Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de çeşitli görüşmeler yapmak üzere aralarında yer aldığı heyet, Türkiye rüzgar sektörünün Avrupa’nın en güvenilir tedarik partneri olduğunu mesajını bir kez daha vurgularken yerli rüzgar sanayisinin daha da gelişmesine ve iş hacmini artırmasına yönelik temaslar gerçekleştirecek. 

‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ mottosuyla sektörün büyümesini hızlandıracak adımlar atmayı sürdüren TÜREB öncülüğündeki geniş bir heyet, Türkiye rüzgar sektörünü dünyadan ve Avrupa’dan temsilcilerle buluşturmak üzere WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliğine katılmak üzere Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan üst düzey temsilcilerin de katıldığı programda, heyet mensupları, ‘Türkiye Pavilyonu’ niteliği taşıyacak TÜREB standında Avrupa rüzgar sektörü temsilcileriyle çeşitli temaslar gerçekleştirecek.

Dünyanın farklı ülkelerinden 12 binden fazla rüzgar profesyonelini bir araya getirecek olan WindEurope 2024 Yıllık Etkinliği, küresel anlamda en etkili sektör platformları arasında yer alıyor. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, yatırımcılardan türbin şirketlerine, yerli sanayiden sektörle ilgili karar verici kurumlara kadar çok geniş bir yelpazeden üst düzey temsilcilerin yer aldığı Bilbao Heyeti’nin, Türk rüzgar sektörü adına verimli iş birliklerine imza atacağına inandığını söyledi.  Sanayi Yılı ve Yatırım Yılı’nın ardından 2024’ü ‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ ilan ettiklerinin altını çizen Erden, büyük potansiyelini gerçekleştirme yolunda ilerleyen Türkiye rüzgar sektörü olarak yurt içinde proje izin süreçleri, finansman ve sürdürülebilir büyümeye; yurt dışında ise yerli rüzgar sanayisinin Avrupa’nın en güçlü tedarik ortağı olduğu mesajını vermeye odaklandıklarını hatırlattı. İbrahim Erden, WindEurope etkinliklerinin Türkiye’nin bu alandaki gücünü ve potansiyelini uluslararası arenada vurgulamak açısından en uygun platformlar olduğunu kaydederek 2035 ulusal emisyon hedeflerine erişimde daha fazla rüzgar kurulu gücünü hızla gerçekleştirmenin giderek daha kritik bir etken haline geldiğini sözlerine ekledi.

Etkinlikte ikili temasların yanı sıra Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini, teknolojik gelişmelerini ve vizyonunu katılımcılara tanıtacak olan TÜREB Heyeti, 22 Mart’ta sona erecek WindEurope Bilbao Fuarı’nın tamamlanmasının ardından 23 Mart’ta Türkiye’ye dönecek.

Devamını oku

Trendler