Bağlantı elemanları sektörünün yükselen yıldızı

Anı Nil DEMİRBAĞ
Bağlantı elemanları sektörünün yükselen yıldızı

Değerli okurlarımız, bu sayımızda sizler için Kaleliler’in Pazarlama ve Dış Ticaret Müdürü Sn. Demet Mumcu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Şimdi sizleri bu güzel sohbet ile baş başa bırakıyoruz.

  • Bizlere Kaleliler’den biraz bahseder misiniz?

Kaleliler 1995 Yılında Kazım Kaleli tarafından Ankara’da 5 kişilik bir kadro ile kuruldu.
Kurucumuz Sn. Kazım Kaleli, 33 yıl Baştaş Çimento Fabrikası’nda çalışmış, çimento sektörünün aranılan bir teknisyenidir. Emekli olduktan sonra Kaleliler Firması’nı kurmuş ve deneyimlerini çelik bağlantı elemanları sektöründe değerlendirmektedir.

Halen firmamızın Yönetim Kurulu Başkanı olarak işinin başındadır ve en büyük destekçisi olan Genel Müdürümüz Sn. Gürkan Kaleli ile birlikte firmamızın yönetimindedir.

Kaleliler, sektörde önceleri bağlantı elemanları ve hırdavat satışı ile başladı, daha sonra günümüzde bağlantı elemanları, saplama ve ankraj cıvataları ve yüksek dayanımlı çelik cıvata ve somun üretimi ile şu anda Türkiye’nin en önemli projelerine imza atmaktadır. Bugün 70 kişilik bir ekiple çalışan firmamızda güncel kapasite aylık 500 ton civarına ulaşmıştır ve üretim alanı bu yıl Eylül ayına kadar taşınacağımız Ankara/Kazan‘daki yeni fabrikamızda toplam 9000 m2 kapalı, 5000 m2 açık alan toplam 14000 m2 olacak.

  • Firma hangi hedefler üzerine kuruldu? Öncelikleri nelerdir?

Firma, bağlantı elemanları ve hırdavat konusunda sektörde lider bir tedarikçi olmak, sürekli gelişim ve toplam kalite anlayışı ile ürün ve hizmette sektöründe lider ve güvenilir bir tedarikçi olmak, ihracat yapmak ve istihdam yaratmak hedefleri ile kuruldu. Öncelikleri her zaman müşteri memnuniyeti, sürekli gelişim, sürdürülebilir bir kalite anlayışı, çevreye duyarlı ve temiz üretim ve personel memnuniyetidir.

  • Bizlere ürün ve hizmetleriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Kaleliler, M 24 – M 72 çaplarda değişik kalite ve çelik sınıflarından olmak üzere yüksek dayanımlı çelik cıvatalar ve M 8 – M 220 arası çaplarda saplama ve gijonlar, M 20 – M 72 arası çelik somunlar üretmektedir.

Üretim gamındaki bazı cıvata ve somun normlarından bazı örnekler şöyle özetlenebilir:

EN 14399-3 HR

DIN 933

DIN 934

EN 14399-4 HV

EN ISO 4017

DIN 6915

EN 15048

DIN 960

ASME B18 2.2

DIN 6914

EN ISO 8765

EN ISO 4032

DIN 7991

DIN 961

DIN 928

DIN 912

DIN 261

DIN 935

   DIN 931

DIN 7990

DIN 1587

   EN ISO 4014

DIN 7991

EN ISO 4033

Yüksek dayanımlı çelik cıvatalama takımları konusunda da (EN 14399 ve EN 15048) CE belgesine ve TSE ürün belgelerine de sahiptir.

Üretim gamının yanı sıra NORM CIVATA Ana Bayii olarak da geniş bir ürün yelpazesine ve tatmin edici bir stoka sahip olan firmamız, hızlı ve kaliteli çözümleriyle hemen her türlü bağlantı elemanı ihtiyacına yanıt verebilecek kapasitededir.

Üretim ve kalite kontrol işlemleri makine mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından yönetilmektedir. Tüm kalite kontrol işlemleri kendi bünyemizdeki Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda yapılmakta ve teslimatlarla birlikte EN 10204 Standardına uygun olarak 3.1 B sertifikaları da temin edilmektedir. Her geçen gün yeni ekipmanlara geliştirmeye devam ettiğimiz laboratuvarımızın yeni fabrikamıza taşınmamızla birlikte 2016 yılı içerisinde TS EN ISO EN 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği akreditasyon süreci de tamamlanmış olacaktır.

KALİTE BELGELERİ

  • TSE EN ISO 9001:2008

  • TSE EN ISO 14001:2004

  • EN 14399-1:2005 CE BELGESİ

  • EN 15048-1:2007 CE BELGESİ

  • YERLİ İMALAT BELGESİ

  • 14399 VE 15048 STANDARTLARINDA TSE MARKA BELGESİ

Hizmet vermekte olduğumuz başlıca sektörler ise aşağıdaki gibidir;

  • Çelik Konstrüksiyon ve Endüstriyel Tesisler

  • Enerji Santralleri (RES, HES, Termik Santraller )

  • Prefabrik Yapılar

  • İş Makineleri ve Ağır Sanayi Makine Üreticileri

  • Havalimanları, Köprü, Liman, Gar vb. İnşaat Projeleri

  • Petrokimya Tesisleri

  • Basınçlı Kaplar, Vana ve Pompa Üreticileri

  • Uzay Çatı Sistemleri

  • Bağlantı elemanları sektöründe dünyada neredeyiz? Sizce ne tür eksiklerimiz mevcut ve / veya artılarımız neler?

Bağlantı elemanları sektörü Birleşmiş Milletler İstatistik Verilerine göre 2011 yılında bir önceki yıla göre 20% artış göstererek 23,5 Milyar Dolar değerine ulaşmıştır. Dünya Bağlantı elemanları ihracatında ilk sırayı Almanya almakta, bunu Çin ve Tayvan izlemektedir. Ülkemiz ise 25. Sırada yer almaktadır.  İhracat artışında ise ilk sırada 38% artış ile Çin gelmektedir. Türkiye’nin bağlantı elemanları ihracatındaki duruma bakıldığında ise 2011 yılında 27,7% artış göstererek 202 Milyon Dolar seviyesinde olduğu görülmektedir. Ürün bazında bakıldığında ise, 47 Milyon dolar ile birinci sırada “demir ve çelikten diğer başlı cıvatalar” yer aldığı ve onu 22 Milyon dolar ile “altı köşeli, başlı, demir veya çelikten, çekme direnci mm2 de 800N’dan fazla olanların izlediği görülmektedir. En fazla ihracat artışı bu grupta gözlenmiştir. Bu da tam olarak firmamızın üretim gamı olduğundan, önümüzdeki yıllarda bu grupta ülkemizin ihracatının daha da artması beklenmektedir. Firmamızın da gayreti, üretim kapasitesi ve kalitesinin sürekli geliştirilmesi ile birlikte bu pazardaki payını artırmaktır.

Ülkemizdeki en büyük eksiklik kalite bilincinin birçok firmada tam olarak yerleşmemiş olması, sürdürülebilir bir kalite anlayışının benimsenmemiş olmasıdır. Firmamız da bu yöndeki sıkıntıların farkında olduğundan, gerek makine ekipman yenilemesi gerekse sürekli eğitimlerle desteklenen personel kalitesinin yükseltilmesi konusunda sürekli gayret sarf etmekte ve yatırım yapmaktadır.

Bununla birlikte,  iş gücü maliyetinin Avrupa ülkelerine oranla düşük olması, daha esnek çalışma şartlarının ve genç nüfusun fazla olması vb özelliklerimiz Çin’e göre daha kaliteli, Avrupa’ya hitap edebilecek kalitede ve Avrupalı üreticilere göre daha uygun fiyatlı ürün tedarik edebilmemiz ve konumumuz itibariyle çok daha hızlı ve güvenilir sevkiyat yapabiliyor olmamız avantajlarımız arasında sayılabilir.

  • 2016 yılı sizler için nasıl geçiyor? Yakın dönemdeki ve uzun vadeli planlarınız nelerdir?

2016 Yılı firmamız açısından oldukça iyi başlamakla birlikte son zamanlardaki piyasadaki daralma tabi ki bizi de biraz etkiliyor. Firmaların özellikle finansman sıkıntısı yaşadığı bu dönemde bir de Fabrika yatırımı yapmış olmanın verdiği zorluklarımız olsa da büyük oranda tamamladığımız yatırımızın bize verim ve kapasite artışı olarak olumlu etkilerini göreceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle de 2016 yılını tüm zorluklara rağmen hedeflediğimiz gibi %35’lik bir artışla bitireceğimizden eminiz. İhracatımızda da %200 bir artış beklediğimizi belirtmeliyiz.

Yakın dönemdeki hedeflerimiz; kurumsal yapımızı daha da güçlendirmek, yeni makine ekipman yatırımları ile üretim kapasitesini artırmak, daha fazla tanıtım faaliyetleri yapmak ve marka bilinirliğini artırmak.  Orta ve uzun  vadede ise, ulusal pazardaki payımızı en az %25 yapmak,  Avrupa’nın yanı sıra Amerika, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihracat yapmak diyebiliriz.

  • Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Kaleliler olarak hizmet verdiğimiz sektörler arasında petrokimya ve enerji tesisleri büyük önem taşımaktadır. Örnek verecek olursak, RES tesislerinden tedarikçi olarak çalıştığımız bazıları aşağıda görülebilir:

  • Adana Osmaniye Bahçe RES 135 MW

  • İzmir Bergama Düzova RES 51,5 MW

  • Çanakkale Çanres 38,5 MW/ 33MWe

  • Balıkesir Ortamandıra RES 14.4 MWm/10 MWe

  • Kırklareli Karadere RES 16 MWm/15MWe

Firmamız rüzgar ve güneş enerji santralleri ekipmanları üretimi konusunda Yerli Üretim Durum Belgesi sahibidir. Ayrıca OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi üyesi olan firmamız bu konudaki tüm gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Ayrıca Petromkimya tesislerinden, ülkemizin önemli bir projesi olan SOCAR Firması’nın işvereni olduğu ve büyük kısmını Yenigün Dere Ortaklığı’nın gerçekleştirdiği 2015 yılı içerisinde başlamış ve  halen devam etmekte olan İzmir/Aliağa – Petkim – Star Rafine şantiyesi  ankraj cıvataları ve somunlarını ASTM F 1554 GR 36 ve GR 55  ve Gr.105 olarak M 16 ve M 100 aralığında firmamız üretmiştir. Bu tesis için şu ana dek toplam 3000 ton civarında üretim tamamlanmış ve teslim edilmiştir. Ankraj cıvatalarının yanı sıra, somun plaka, pul ve kaynaklı işlemleri de firmamızda tamamlanmıştır.

Halen Avrupa’da bir firmanın Yüksek gerilim hatlarında yaptığı bir projenin tedarikçisi olan firmamız, çevre konusunda duyarlı bu Avrupa ülkesinin yenilemekte olduğu Pylonların, tüm ankraj ve cıvata ve somunlarının da üretimini yapmakta ve ihracatını gerçekleştirmektedir.

Kaleliler olarak, sürekli yatırım yapmakta ve sürekli gelişimi hedeflemekteyiz. Başta kendi personelimiz, sonrasında ise ülkemizin refahı ve gelişimi en büyük arzumuz ve hedefimizdir. Ülkemizin tüm sorunlarının ötesinde çok büyük bir potansiyeli ve gücü olduğuna inancımız tamdır ve bu düşünceyle çok çalışarak elimizden gelen katkıyı sağlamak da başlıca görevimizdir.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap