Connect with us

Türkiye’nin DRES potansiyeli, 5 gigavatlık politik hedef ve mevzuat bekliyor

Yayın tarihi:

-

Türkiye Deniz Üstü Enerji Yatırımları Yol Haritası Semineri, sektör paydaşlarını bir araya getirdi. Deniz üstü rüzgarın geleceği, yol haritası ve güncel durumunun ele alındığı seminerde, sektörünün talep ve önerileri dile getirildi. Avrupa’ya benzer bir mevzuat ve Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Kullanımı Kanunu bekleyen sektör, bölgesel liderlik fırsatını kaçırmamak için 5 gigavatlık politik hedef açıklanmasını istiyor.

Önemli katılımcı ve konuşmacıların yer aldığı Türkiye Deniz Üstü Enerji Yatırımları Yol Haritası Semineri, sektörü bir araya getirdi. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkan Yardımcısı Erinç Kısa moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerde konuşmacı olarak; Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, GE Renewable Energy Kıdemli Satış Müdürü Arda Günler, Rönesans Enerji Genel Müdürü Gökhan Gökdoğan ve DÜRED Yönetim Kurulu Üyesi Dolunay Güçlüer Küpeli yer aldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan ve DRES sektörünün beklentilerini dile getiren DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, “DRES konusunda lider ülke olmak istiyorsak 2030 yılına kadar politik bir hedef açıklanması gerekiyor” dedi. DRES’in sadece enerji üretim tesisi olarak değil, aynı zamanda sanayisi ile birlikte düşünülmesi ve yürütülmesi gerektiğini; Türkiye’nin sadece kendi potansiyelini değil, civar ülkelerin potansiyelini de dikkate alması gerektiğini söyleyen Durak, “Ülkemizde Avrupa’ya benzer bir mevzuat ve ayrı Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Kullanımı Kanunu çıkarılabilir. Dünya Bankası, Enerji Bakanlığımız ve Danimarka Enerji Ajansı bunun üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki aylarda bir yol haritası çıkacak. 2 hafta önce düzenlediğimiz etkinlikte de bundan biraz bahsedilmişti” diye konuştu.

Sektörün sonuç ve önerilerini sıralayan Durak, “Yüzer temelli bir pilot projeye başlanılmalıdır, DRES sektöründe kadın istihdamı planlanmalıdır, üniversitelerde konu ile ilgili dersler açılmalı ve eğitim yol haritası belirlenmelidir, DRES’lerin deniz ekosistem ve çevre uyumuna dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşı DRES motivasyonunu artırdı: Ülkeler hedeflerini revize ediyor

Ülkelerin 2030 kapasite projeksiyonu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dr. Murat Durak, “2030 kapasite projeksiyonuna bakıldığında AB ülkeleri, ABD ve Çin en net hedeflerini deniz üstü RES’lerde açıkladı. 2030 yılına kadar deniz üstü RES’te 275 bin megavat gibi bir kurulu güç açıklandı. Bütün ülkeler hedeflerini belirledi. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Alman Ticaret Odası yetkileri, deniz üstü rüzgarda 30 gigavat hedef koyan Almanya’nın, bu hedefini 90 hatta 100 gigavata kadar artıracaklarını söyledi” şeklinde konuştu. Rusya-Ukrayna savaşının DRES motivasyonunu artırdığını ve ülkelerin hedeflerini revize ettiğini dile getiren Durak, şu ifadeleri kullandı: “Büyük ihtimalle diğer ülkelerde bu hedeflerini revize edecekler ve deniz üstü RES’te 2030 yılına kadar beklenen 275 bin megavat kurulu güç beklentisi çokça aşılacak; çünkü bu hedefler Rusya-Ukrayna savaşından önce açıklanmıştı. Rusya’nın enerjideki son adımları, bu yöndeki motivasyonu daha da artırdı. Bu hedeflerin içerisinde Yunanistan’ın da 2 gigavat hedefi var ancak ülkemizin hala açıklanan bir hedefi yok. Bakanlığımızla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin hepsinde politik bir hedef açıklanması gerektiğini dile getiriyoruz. Yunanistan 2 gigavat açıkladı; nüfus olarak, rüzgar enerjisinde kurulu güç olarak çok daha büyük bir ülke olduğumuz için ilk etapta 5 gigavat gibi bir hedef açıklamamız gerekiyor. Ondan sonra işin projeleri, ihaleleri ele alınabilir ancak hedefi artık açıklamamız gerekiyor.”

“Türkiye’nin DRES’lere stratejik olarak da bakması gerekiyor”

Açıklamalarında Ege Denizi’ndeki kıta sahanlığına da değinen DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak, “Dünya Bankası’nın hazırladığı haritada Ege Denizi’nde bize sadece kulaç atacak kadar yer bırakılmış. Bunun için gerekli itirazları da yaptık. Kıyaya 200 km uzaklıkta deniz üstü RES’ler yapılmaya başlandı. Türkiye’nin bu konuya stratejik olarak da bakması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisinde çevre ülkelere çok rahat mal, mühendislik, teknoloji ve know-how satabileceğini söyleyen Durak, “Bölgemiz ve sektör, Türkiye’nin bu alandaki liderliğine oldukça elverişli. Deniz üstü RES’ten bahsederken sadece ülkemiz değil; etrafımızdaki potansiyel kapasite de düşünülmeli. Bu projeleri biz yapmazsak, birileri gelip yapacak” diye konuştu.

Marentech Expo’nun önemi büyük

Şu an bir projeye başlansa, santralin en erken 2030’da faaliyete geçeceğini vurgulayan Durak, “Karadeniz’de rüzgarın düşük olduğu söyleniyor fakat türbin teknolojilerinin geliştiği unutulmamalı. Sektöre geç girişimizi son teknolojileri kullanarak değerlendirebiliriz. Bahanelere sığınarak bu işi daha fazla ertelememek gerekiyor” dedi. Dernek kurulduktan çok kısa bir süre sonra Karadeniz’de deniz üstü rüzgar enerjisi odağında federasyon kurulması için çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Dr. Murat Durak, açıklamalarına şöyle devam etti: “Federasyon kurulumunda Ukrayna-Rusya savaşı süreci yavaşlatsa da 5 ülkeden katılım için teyit alındı ve 26-27 Ekim Marentech Expo Fuarı’nda imza töreni yapacağız. Ülkemizin liderliği için çabalıyoruz: Bu alanda Türk gemilerini ve mühendisliğini nasıl kullanabiliriz ve diğer ülkelere nasıl kullandırabiliriz diye çalışıyoruz. Eğer bunları biz yapmazsak, örneğin 60 küsur km sahil bandı olan Belçika gelir, buralara hizmet verir. O yüzden sadece Türkiye olarak değil, civar ülkelerin potansiyelini de düşünmemiz gerekli. En önemlisi ülkemizin deniz üstü RES’te üretim sanayi ve eğitim üssü haline getirilmesi; çünkü Türkiye’nin 8.600 km deniz sınırı var. Deniz üstü rüzgar enerjisi eğitim ve Ar-Ge merkeziyle yapmak istediğimiz de know-how’u bölgeye ihraç etmek.”

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler