DÜRED ve TÜRKLİM, denizüstü rüzgâr yatırımlarında limanların rolünü Taşucu’nda masaya yatırdı

Mesut Kul
9 Görüntüleme
4 Min. Okuma
1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) ile Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) iş birliğinde düzenlenen 1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı, 11 Haziran 2026 tarihinde Ceyport Taşucu Limanı’nda gerçekleştirildi. Toplantı, CEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berzan Avcı’nın ev sahipliğinde sektör temsilcilerini, liman işletmecilerini, enerji şirketlerini ve ilgili kurumları bir araya getirdi.

DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak
DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

Etkinlik kapsamında denizüstü rüzgâr enerjisi yatırımlarında limanların rolü, Türkiye’nin aday denizüstü RES sahaları, sektörel iş birliği olanakları ve yerli sanayi hazırlıkları ele alındı. Programda sunumların ardından istişare gerçekleştirildi ve katılımcılar liman sahasını yerinde inceleme fırsatı buldu.

Açılış konuşmasını yapan DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak, derneğin kuruluş amacının denizcilik ve rüzgâr enerjisi sektörlerini ortak bir platformda buluşturmak olduğunu belirtti. Durak, DÜRED’in kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör paydaşlarıyla birlikte çalışarak Türkiye’de denizüstü rüzgâr enerjisi alanında farkındalık oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak, DÜRED Başkan Yardımcısı Dolunay Güçlüer Küpeli, CEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berzan Avcı
DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak, DÜRED Başkan Yardımcısı Dolunay Güçlüer Küpeli, CEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berzan Avcı (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

2021 yılında kurulan DÜRED’in, Türkiye’de denizüstü rüzgâr enerjisi yatırımlarının geliştirilmesi, sektör paydaşları arasındaki iş birliklerinin artırılması ve kamu faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Derneğin faaliyetleri arasında webinarlar, konferanslar, eğitim programları, teknik geziler, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile sektörel yol haritası çalışmaları yer alıyor.

1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)
1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

Konuşmasında DÜRED’in son yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Durak, derneğin Dünya Bankası ile yürütülen Türkiye Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası çalışmalarında yer aldığını, ayrıca Türkiye koşullarını dikkate alan ayrı bir yol haritası da hazırladıklarını söyledi. Bunun yanında ENSİA liderliğinde, DÜRED, GİSBİR ve İZKA katkılarıyla hazırlanan Türkiye Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Sanayi Envanteri çalışmasının sektör görünürlüğü açısından önemli bir kaynak oluşturduğunu ifade etti.

1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)
1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

Durak, DÜRED tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na denizüstü rüzgâr enerjisi için alternatif yedi saha önerildiğini, bu çalışmaların ilgili teknik değerlendirmeler doğrultusunda hazırlandığını belirtti. Sunumda yer alan bilgilere göre önerilen sahalar arasında Gökçeada, Babakale, Burhaniye, Karaburun-Denizköy-Yenifoça, Badem, Doğanbey ve Dilek bölgeleri bulunuyor.

1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)
1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

DÜRED Başkanı, derneğin kuruluşundan bu yana 350’den fazla faaliyet gerçekleştirdiğini ifade ederek eğitim programları, teknik geziler, konferanslar ve uluslararası etkinliklerin Türkiye’de denizüstü rüzgâr enerjisi ekosisteminin gelişimine katkı sağladığını söyledi. Sunumda ayrıca derneğin WindEurope ve GWEC üyelikleri ile çeşitli uluslararası iş birliklerine de yer verildi.

Toplantıda ayrıca DÜRED’in yer aldığı projeler hakkında bilgi paylaşıldı. Bunlar arasında Karadeniz’de yüzer denizüstü rüzgâr teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik Avrupa Birliği destekli BLOW (Black Sea Floating Offshore Wind) projesi ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi iş birliğinde yürütülen Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi çalışmaları bulunuyor.

1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)
1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı Katılımcıları ile Saha Gezisi (Fotoğraf: Mesut Kul / Rüzgar Enerjisi Dergisi)

Sunum kapsamında DÜRED’in bir sonraki büyük organizasyonu olan Offshore Wind Türkiye 2026 etkinliğinin de duyurusu yapıldı. Etkinliğin 13-14 Ekim 2026 tarihlerinde Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirileceği belirtildi.

DÜRED ve TÜRKLİM iş birliğiyle düzenlenen 1. Denizüstü RES Limanlar Toplantısı, Türkiye’de planlanan denizüstü rüzgâr enerjisi yatırımlarında liman altyapısının rolünün değerlendirilmesi ve sektör paydaşları arasında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ilk ortak platformlardan biri olarak öne çıktı. Benzer etkinliklerin farklı limanlarda da gerçekleştirileceğini iafe edildi. Toplantının ardından katılımcılar Ceyport Taşucu Limanı sahasında teknik incelemelerde bulundu.

 

Hızlı teklif

Bu ürün için size geri dönüş yapalım

Teknik detay, fiyat bilgisi veya teklif talebiniz için formu doldurun. Talebiniz doğrudan ilgili ekibe iletilir.

Talep türü:
✓ 24 saat içinde geri dönüş
✓ Doğrudan ilgili ekibe iletilir
✓ Ücretsiz bilgi talebi
Bu Makaleyi Paylaş
Yorum yapılmamış