Connect with us

TWRE, Türkiye’nin İlk Elektromobilite Fuarı E-Drive’a katıldı

Yayın tarihi:

-

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu (TWRE) ‘nin de konferans danışma kurulunda bulunduğu Duru Trade Shows’un tasarlayıp organize ettiği Türkiye’nin ilk Elektromobilite Fuarı E-Drive Turkey’de 9-12 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul’da sektör paydaşları ile bir araya geldi.

Konferans Teması “Yeni Dönem: Türkiye ve Elektromobilite” olan etkinlikte otomotiv, elektrikli araçlar ve mikromobilite sektörünün önemli temsilcileri buluştu. TWRE Elektromobilite Çalışma Grubunun da katkılarıyla tasarlanan kongre programında 4 farklı oturum gerçekleştiren namı diğer Yeşil Yakalı Kadınlar, bir Türk kadın girişimci olan Burcu Uca’nın sıfırdan yarattığı projede, kadın dayanışmasının güzel bir örneğini sergileyerek kongreye bölümüne kadın imzasını attı.

9 ve 10 Aralık tarihlerinde gerçekleşen oturumlar, TWRE Kurucu Başkanı Sedef Budak, TWRE Elektromobilite Çalışma Grubu Başkanı Ayşe Kaşıkçı ve TWRE Elektromobilite çalışma grubu üyesi Dr. Figen Özen moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Elektromobilitenin önemi, Elektromobilite ve Yenilebilir Enerji 1. ve 2. Elektromobilite Kadın Çalışma Grubu oturumlarında izleyicilerle; İklim Krizi, Paris İklim Anlaşması, Sürdürülebilir Kentler, Elektrikli Araçların önemi, E- mobilite dönüşümü, Mikromobilite dönüşümü ve dijital dönüşüm gibi önemli konularda teknik ve ticari bilgiler verildi. Oturumların göze çarpan konuşmacılarından Otomotiv Gazetecisi, TV program yapımcısı Okan Altan“ Elektrikli araçlar şehir içi kullanım içindir, önemli olan menzil değil sıfır emisyon ile havayı daha fazla kirletmemektir “ dedi. Son yaptığı menzil testinden bahseden Okan Altan “ Artık hiçbir elektrikli araç sizi yolda bırakmaz!” diye de ekledi.

Superpedestrian firmasının Operasyon Müdürü Sayın Egemen Atkaya ise “Biz Superdestrian firması olaran e- scotterlarımızı yaya olarak görüyoruz” ifadesini kullanarak bundan sonra mikrobilitenin daha çok yaygınlaşacağının altını çizdi.

B-Charge firması Kurucu Ortağı Rahim Cafer “ Biz Bakırcı Otomotiv olarak geçirdiğimiz teknik dönüşüm ile e- mobilite dünyasına hazırız.” diyerek Türkiye’de kurdukları elektrikli şarj istasyonları ve verdikleri işletme, bakım servislerine yatırım yapmaya devam edeceklerinin müjdesini verdi.

Chargesoft Genel Müdürü Ziya Çağrı Yeni , “ Bulut bilişimin günlük hayatımıza girmesiyle artık e-mobiliteye geçiş ile Arabaların İnterneti Dönemi Başlıyor” diye sözlerine ekledi.

EATON Kıdemli Satış Mühendisi Artur Değirmenci “EATON elektromobilite dönüşümü için hazır ve Türkiye için en iyi hizmet standartları ile alt yapı sağlıyoruz” diyerek firmasının tecrübesinin altını çizdi.

TESAB Euroelectric E-Mobilite Çalışma Grubu Başkanı Fırat Öncin “ Kamu ve Özel sektörün birlikte hareket ederek Türkiye’de e-mobiliteye geçişi hızlandırabiliriz” diyerek özel sektör paydaşlarına mevzuatların belirlenmesi konusunda iş birliği için yeşil ışık yaktı.

Innoses Firması Kurucu Ortağı ve Baş Ticari Yöneticisi ve TWRE Danışma Kurulu Üyesi Simay Akar “ Lityum Pillerin geri dönüşümü için farklı uygulamalar söz konusu, biz Innoses olarak grup şirketimizin diğer faaliyetleriyle bataryaların geri dönüşümünü de sağlıyoruz” dedi.

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi, TWRE Elektromobilite Çalışma Grubu Üyesi Dr. Figen Özen, “ Elektrikli araçların geleceğinde otonom sürüş ve yapay zekânın önemli bir rolü olacak.” diyerek yeni nesil fırsatlara değindi.

TWRE Kurucu Başkanı Sedef Budak, “ Küresel Isınmaya karşı verilen savaşta yenilenebilir enerji teknolojilerine geçiş kadar sürdürülebilir şehirlerin planlamasında e-mobilite, döngüsel uygulamalar kadar kapsayıcılıkta önemlidir. Otomotiv ve E-Mobilite sektöründe daha çok kadın görmek için TWRE olarak elimizden gelen desteği vereceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilgi Kaynakları

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Yayın tarihi:

-

Yazar

TÜREB ve DEHUKAM

 Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB ve DEHUKAM 2TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız.  Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını oku

Bilgi Kaynakları

Rüzgar enerjisi 2023’te kritik eşikleri aşarak rekorlar kırıyor; GWEC, büyüme tahminini revize ediyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)

Bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50’lik bir artış yakalayan yenilenebilir enerji kaynakları, 510 GW’lık yeni kurulumla 2023 yılında rekor kırıyor. 40 yıllık birikimin ardından 1 TW kurulu güce 2023 yılında ulaşan küresel rüzgar enerjisi, 2023’te bir önceki yıla göre %50’lik bir artışla rekorlar kırarak kapasitesine 106 GW kara rüzgarı ve 10,8 GW deniz üstü rüzgar kurulumu ekliyor. Bugün 2024 Küresel Rüzgar Raporu’nu paylaşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2024-2030 büyüme tahminini (1210GW) %10 yukarı yönlü revize ediyor. 2030 hedefleri için yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 10 yıl içinde mevcut 117 GW seviyesinden en az 320 GW’a çıkarak 3 kattan fazla artması gerektiğini açıklayan GWEC, konuyla ilgili atılması gereken adımlara raporda detaylı bir şekilde yer veriyor:

GWEC GLOBAL WIND REPORT 2024

Devamını oku

Yenilenebilir enerjideki son gelişmelerin ele alınacağı IRENEC 2024 için geri sayım başladı!

Yayın tarihi:

-

Yazar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Çevre Konferansı (IRENEC) 17-19 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde 14. kez düzenleniyor. Hem yüz yüze hem de Zoom aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji sektörünü bir araya getirecek olan konferansa, yüz yüze veya internet üzerinden canlı olarak katılacak olan ziyaretçilerin https://www.irenec.org/kayit/ adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide son teknolojilerin ve gelişmelerin merkezi olan konferans bu yıl; enerji geçişi, kentlerin ülkelerin ve kıtaların iklim nötr olması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, yenilenebilir kaynaklarının entegrasyonu, 2050 Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Enerji Dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları konularına odaklanıyor.

İzlemesi ve kaydolması tamamen ücretsiz olan IRENEC 2024, kayıtlarınızı bekliyor.

Devamını oku

Trendler