Connect with us

Eğitim ve Kurs

Nordex Türkiye, kadın mühendis ve tekniker adayları için Rüzgar Türbini Teknik Eğitim Programı düzenledi

Yayın tarihi:

-

Nordex akademi temmuz 2023 eğitim foto 1

Her sene geleneksel olarak rüzgar enerjisi alanında kadın istihdamını desteklemek amacıyla Nordex Enerji A.Ş. tarafından kadın mühendis ve tekniker adayları için rüzgar türbin teknik eğitim programı düzenleniyor. Bu yıl 4-7 Temmuz 2023 tarihleri arasında hayata geçirilen eğitim, İzmir’de bulunan Nordex Türkiye Servis ve Teknik Eğitim Merkezi’ndeki Nordex Türkiye Akademi’de gerçekleştirildi.

Bu yıl üniversite ve meslek yüksekokullarında okuyan 21 kız öğrencinin katılımıyla gerçekleşen eğitim programı; teorik eğitim ve rüzgar elektrik santrali gezisinden oluştu. Nordex Türkiye Eğitim Ekibi tarafından hazırlanan ve organize edilen eğitimin ilk 2 gününde teknik ve teorik bölümlerin anlatılmasının ardından, rüzgar türbinlerini yakından tanıyıp inceleyebilmek amacıyla 6 Temmuz tarihinde Vega Enerji’ye ait Çeşme Rüzgar Enerjisi
Santrali’ne ziyaret gerçekleştirildi. Katılımcılar, eğitimin son gününde İzmir Nordex Servis ve Teknik Eğitim Merkezi’nde, rüzgar türbin teknik bileşenlerini ve eğitim simülatörlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Eğitime katılmaya hak kazananlara eğitim sonunda, katılım sertifikası ve A’dan Z’ye Rüzgar Santrali Kitabı hediye edildi.

Eğitimin konuşmacıları arasında enerji sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Maki Enerji Operasyon Lideri Selin Durmuş ve Vega Enerji Genel Müdürü Erman Kaya yer aldı.

Maki Enerji Operasyon Lideri Selin Durmuş, “Rüzgar enerjisi sektörü hızla büyüyen ve geleceğin enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan bir sektör; ancak bu sektörde kadınlar olarak bazı zorluklarla karşılaşabiliyoruz Kendi kariyerime başladığım günleri hatırlıyorum. Rüzgar enerjisi sektöründe çalışmak isteyen bir kadın olarak, karşılaşabileceğim engellerin farkındaydım ancak azimli ve kararlı bir şekilde ilerledim. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak söyleyebilirim ki, başarılı olmanın anahtarı özgüvene sahip olmak, yeteneklerimize güvenmek ve kendimizi sürekli olarak geliştirmekten geçiyor” ifadelerini kullandı.

Vega Enerji Genel Müdürü Erman Kaya ise, “Rüzgar türbinlerinin proje aşamasından servis aşamasına kadar olan süreç; uzmanlık, stratejik planlama ve koordinasyon gerektiren bir yolculuktur. Yatırımcılar, teknik ekipler ve iş birlikleriyle birlikte çalışarak temiz enerjiye olan talebi karşılamak ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Rüzgar enerjisi, sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli bir adımdır ve bu alanda kadınların da güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Kadınların perspektifleri ve yetenekleri, rüzgar sektöründe farklı bir bakış açısı sunabilir ve sektörde çeşitlilik ve kapsayıcılık açısından büyük bir zenginlik oluşturabilir. Değerli katkılarınız ve desteğinizle, rüzgar enerjisi sektöründeki projelerimizin başarıya ulaşmasını ve sürdürülebilir bir enerji dönüşümüne katkı sağlamasını umuyorum. Hepinize teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Eğitim ve Kurs

ENSİA’nın “Yeşil Yakalı” gençlerine Nordex Acciona’da eğitim

Yayın tarihi:

-

Yazar

113 kurumsal üyesi ile temiz enerji sektöründe Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme merkezi olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA); makine, enerji, endüstri, elektrik ve elektronik gibi mühendislik alanlarında teknik eğitim alan ve yetkinliklerini geliştiren gençlerin sektöre işgücü olarak kazandırılmasına da katkı sağlıyor. 

Nordex ev sahibi oldu

Dernek bünyesinde 6 yıldır faaliyet gösteren ENSİA Genç yapılanmasına katılan mühendis adayı gençler, rüzgâr endüstrisinin küresel markası Nordex Acciona’nın katkısıyla düzenlenen ‘Rüzgâr Türbini Teknik Eğitimi’ne katıldı. ENSİA üyesi gençler, dernek merkezindeki teorik eğitimin ardından, Nordex’in İzmir Atatürk OSB’de bulunan ve Türkiye’nin alanında en büyüğü olma özelliği taşıyan tesislerinde saha eğitimi aldı. 

“Yeşil Yakalı” gençler 

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yaptığı değerlendirmede, ENSİA Genç yapılanmasının temiz enerji sektörünün büyük ihtiyaç duyduğu mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağladığına dikkat çekerek, “İnsan kaynakları literatürüne de giren ‘yeşil yakalı’ tanımlaması; yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarında üretim, montaj ve bakım süreçlerinde görev alan çalışanları kapsıyor. Başta rüzgâr ve güneş enerjisi sektörü olmak üzere tüm temiz enerji yatırımlarının ihtiyaç duyduğu mühendis ve ara eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Sözgelimi küresel rüzgâr enerjisi sektöründe istihdam sayısı 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 500 bine ulaştı. Sadece teknisyen boyutu ile tüm dünyada 2027’ye kadar 600 bin kişi daha istihdam edilecek. Güneş, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların da işgücü ihtiyacı artıyor.  Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ülkesini en çok sevmenin görevini en iyi yapmaktan geçtiğini biliyoruz. Türk enerji sektörüne pırıl pırıl genç mühendislerimizi kazandırmaktan büyük gurur duyuyoruz. Kurumsal Üyemiz Nordex Acciona’nın yöneticilerine, genç arkadaşlarımıza verdikleri destek nedeniyle çok teşekkür ediyorum” dedi. 

ENSİA Genç Koordinatörü Kaytancı: İşsiz kalma ihtimalleri sıfıra yakın

ENSİA Genç Koordinatörü Doğa Kaytancı da, rüzgâr enerjisi sektörünü tanımak isteyen mühendislik öğrencilerinin, şayet belirli bir sayıya ulaşabilmeleri ve talep etmeleri halinde seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi eğitimi alabildiğini anımsattı. Türkiye’nin 11 bin 600 MW seviyesindeki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035 yılında 30 bin MW’a ulaşacağını anımsatan Kaytancı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizin Ulusal Enerji Eylem Planı’nda yer alan bu hedef, geçen 25 yılda yapılan yatırımın yaklaşık üç katının önümüzdeki 12 yılda yapılacağını bize gösteriyor. Bu yatırımların her aşamasında görev yapacak yeşil yakalı çalışanları şimdiden yetiştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde sayıları giderek artan rüzgâr enerji santrallerinde bakım, montaj, onarım gibi faaliyetleri gerçekleştiren mühendis ve teknisyenlerin işsiz kalma ihtimalleri uzun yıllar sıfıra yakın olacak. Bu alanda kendisini donatan ve yabancı dilini geliştiren genç arkadaşlarımız, sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her yerindeki projelerde görev alabilecek.”

Devamını oku

Eğitim ve Kurs

Enerjisa’dan Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar Programı

Yayın tarihi:

-

Yazar

enerjisa-dönüştürenkadınlar

Kadınların rüzgar enerjisi sektöründeki varlığına odaklanan Enerjisa Üretim, rüzgar santrallerinde kadın çalışan istihdamını artırmak ve rüzgar teknolojisinde yeni mezun kadın mühendislere kariyer ve gelişim fırsatı sunmak adına Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar Programı’nı geliştirdi.

Bilgi birikimini sürekli geliştiren, standartları belirleyen ve sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olma amacıyla projeler geliştiren Enerjisa Üretim, “Future of Work – İşin Geleceği” vizyonu ile yeni mezun yetkin kadın mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor. Rüzgar santralleri başta olmak üzere birçok fonksiyonda gerçek iş ve gelişim deneyimi sunarak kadın çalışan istihdamını artırmayı hedefleyen Enerjisa Üretim, rüzgar teknolojisinde yeni mezun kadın mühendisleri işe almayı hedefliyor.

Program, katılımcılara çeşitli santrallere teknik geziler, 6 aylık, 3 ana modüllü bir gelişim yolculuğu ile kendilerini tanıma, kariyer gelişimlerini yönlendirme fırsatı sunuyor. Program; öğrenmeye ve gelişime açık, meraklı, enerji sektörüne heyecan duyan, değişime açık ve hevesli, iş birliğine dayalı üretken ilişkiler kurmaya yatkın, yenilenebilir enerji alanında yer almak isteyen kadın mühendisleri hedefliyor.

Program teknik ve yetkinlik bazlı eğitimlerden oluşuyor

Enerjisa Üretim’in Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar Yönetici Adayı Programı’nın ilk 6 ayında teknik ve yetkinlik bazlı eğitimlerden oluşuyor. Program ile rüzgar enerji sektörü tanıtılırken temel eğitimler de veriliyor. Program ise 3 ana modülden oluşuyor ve her modül 2 ay sürüyor. Birinci modülde katılımcılara, rüzgar enerjisi sektörü tanıtılıyor ve temel eğitim veriliyor. Ayrıca, rüzgar türbin teknolojileri, rüzgar enerjisi kurulumu, devreye alma ve işletme bakımı hakkında da eğitimler gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra, iletişim becerilerini geliştirmek ve sektördeki çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik konularında farkındalık oluşturmak için eğitimler de veriliyor. İmaj ve farkındalık konuları da bu modülün bir parçasını oluşturuyor.

Katılımcılar, ikinci modülde ise rüzgar enerjisi projelerinin planlama, uygulama ve izleme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları proje yönetimi becerilerini öğreniyor. Proje yönetimi disiplinleri, metodolojileri ve araçları hakkında detaylı bilgi de ediniyor. Katılımcılara ayrıca proje yönetimi planlarını hazırlama, risk analizi yapma, proje bütçesi ve zamanlamasını yönetme, proje paydaşlarıyla iletişim kurma ve projeleri etkili bir şekilde yönetme konularında da eğitimler veriliyor.

Son olarak üçünü modülde ise, rüzgar enerjisi sektöründe iş geliştirme hakkında bilgiler veriliyor. Katılımcılar, rüzgar enerjisi sektöründeki güncel teknolojiler ve trendler nelerdir, SCADA ve şalt sistemleri ile elektrik analiz eğitimleri de alıyor. Ayrıca, katılımcılar iş dünyasında etkili olmak için gerekli olan sunum, networking becerilerini de geliştiriyor.

Devamını oku

Eğitim ve Kurs

ChatGPT’nin ötesinde: Yapay Zekâ Araçları ve Sürdürülebilirlik Atölyesi

Yayın tarihi:

-

Yazar

İş dünyası büyük bir hızla dönüşüyor; Yapay Zekâ Araçları ve Sürdürülebilirlik Atölyesi, geleceğe entegre olmak isteyenleri Şirince’ye davet ediyor. 25-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğimiz, yapay zekâ araçlarıyla dönüşen iş hayatına öncülük edecek herkesi bekliyor.

Hedef Kitle: Yapay zekâ araçlarını sürdürebilirlik bağlamında iş hayatlarına entegre etmek isteyen çalışanlar, yöneticiler, işletmeler ve kurumlar.

Atölye Detayları:
Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang bir yandan müjdeledi bir yandan uyardı, yapay zekânın ‘iPhone anı’ geldi çattı. ChatGPT gibi yapay zekâ araçları hayatın her alanını dönüştürmeye başladığı gibi, iş dünyasını da hızla dönüştürmeye devam ediyor. İş dünyası bu büyük gelişimin eşiğindeyken, erken davranıp çalışma alışkanlıklarına yapay zekâ araçlarını entegre edebilenler bu değişime ortak olacak, eski çalışma alışkanlıklarında mahsur kalanlar ise bu büyük dönüşümü uzaktan izlemek zorunda kalacak.

Ancak iş dünyasındaki hareketlilik bu araçlar ile sınırlı değil. Bir yandan iş dünyası yapay zekâ araçları ile dönüşürken, bir yandan da sürdürebilirlik bilinci yükseliyor. Yapay zekâ araçları çalışmanın şeklini transforme ederken, sürdürebilirlik bilinci de çalışmanın amacına yön veriyor. Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), 26 Haziran’da ilk standartları olan IFRSS1 ve IFRSS2’yi yayınladı ve bu, dünya genelinde sermaye piyasalarında sürdürülebilirlikle ilgili açıklamaların yeni bir dönemini başlatıyor. Standartlar, yatırım kararlarını bilgilendirmek için şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili açıklamalarına duyulan güveni artırmaya yardımcı olacak. Bu standartları benimsemek, sürdürülebilirlik raporlamasının ana finansal raporlamalar içindeki önemini ve bağlantısını artıracak önemli bir değişikliği simgeliyor. Peki şirketler bu yeni küresel temel görünümü anlamak ve uyum sağlamak için nasıl etkileşime geçecekler? Dijitalleşme ve yapay zeka tam burada devreye giriyor. Anlamlı bir değişim süreci yaratmak ve yapay zekânın gücüyle sürdürülebilir bir dünya inşa etme niyetiyle düzenlediğimiz etkinliğimizde yapay zekâ araçlarının iş hayatını değiştirmesine hep birlikte öncülük etmek ve bu değişimi yükselen sürdürülebilirlik bilinci ile harmanlayacağımız etkinliğimize sizleri davet etmekten heyecan duyuyoruz. Eğer siz de bu paradigma değişimine seyirci kalmak istemiyor ve sürdürebilirlik kavramlarının entegre edilmesi fikrinden heyecan duyuyorsanız, 25-30 Temmuz tarihli atölyemize davetlisiniz! Peki Arkhe Projesi‘nin Şirince’deki arazisinde düzenleyeceğimiz atölyemizde sizi tam olarak ne bekliyor? Atölyemizde yapay zekâ araçlarını kullanarak her sektörden çalışma alışkanlıklarınızı sürdürebilir bir dünya için dönüştürebilmeyi örnekler eşliğinde ve öncü uzmanlardan öğrenme fırsatı bulacaksınız.

Atölye programımız şöyle:

 

1.Gün – Eğitmenler:
Kıvanç Kantürk: Yapay zekâ araçlarının iş dünyasındaki yeri: Yapay zekâ araçlarının şahsi asistan olarak kullanılması ve medya yaratımı için yapay zekâ araçlarını kullanma teknikleri

 

 

 

 

 

Noyan Alperen İdin: Sürdürülebilir Gelecek İçin Yapay Zekâ Kullanımı: ChatGPT ile Fikir Oluşturmadan, Decktopus AI ile Sunuma (Using AI for Sustainable Future: From Ideation with ChatGPT to Pitch with Decktopus AI)

 

 

 

 

 

2. Gün – Eğitmenler:

Uğur Özker: Sürdürülebilir çevre için üretken ve konuşma tabanlı yapay zekâ teknolojileri (Generative & conversational AI technologies for sustainable environments)

 

 

Onur ÖZEN

Onur ÖZEN

 

 

3. Gün – Eğitmen:
Aysu Keçeci: Sürdürebilirlik, veri güvenliği, etik ve yapay zekâ araçları

 

 

 

 

 

 

 

4. Gün – EğitmenSelcan Çatal: Yapay zekâ teknolojilerinin iyi uygulamaları sürdürülebilir kalkınma performansına etkileri (Good practices of artificial intelligence technologies and their effects on sustainable development performance)

 

 

 

 

 

5. Gün – Eğitmen:
Barış Dinçer: Yüksek Düzeyde İnsan-Makine Etkileşimi ve Uygulamaları, Sibernetik Mantığı ve Yapay Zekâ Uygulamalı Yaklaşım (High-Level Human Machine Interaction and Applications, Cybernetic Logic and AI Applied approach)

 

 

Ancak atölyemizde sizi bekleyen tek şey yapay zekâ araçlarını sürdürebilirlik bağlamında nasıl kullanacağınızı öğrenmek değil.

Tutkulu ve hevesli akranlarınız öğrenme deneyiminize eşlik edecekler. Gün içinde güncel yapay zekâ araçlarını öğrendiğiniz insanlar ile akşamları keyifle sohbet edip beş gün onlarla komşu olacaksınız. Bir yandan yapay zekâ ile alışkanlıklarınızı dönüştürürken, bir yandan da yapay zekânın dönüştürücü gücüne meraklı bireylerle tanışacak ve dostluklar kuracaksınız.

yapay zeka ve sürdürülebilirlik atölyesi

Arkhé Projesi’nin huzurlu atmosferi öğrenme deneyiminize ev sahipliği yapacak. Daha konforlu bir beş gün için Kayserkaya Dağ Evleri’nde, maceralı bir beş gün için ise Arkhé Projesi’nin arazisindeki çadırlarda konaklamayı seçebilirsiniz. Seçiminiz ne olursa olsun, Şirince’de, günlük hayatın koşuşturmacasından uzakta sizin için önemli olan konulara odaklanma şansına sahip olacaksınız. Yanı başınızda ise dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Artemis Tapınağı ve Türkiye’nin önemli antik kalıntılarından Priene antik kenti olacak. Program öncesi veya sonrası çevreye bir göz atmanızı mutlaka öneririz.

Kısacası atölyemizde, benzeri olmayan bir dönüştürücü deneyim yaratmak için ‘networking’ ve ‘retreat’ kavramlarını birleştiriyoruz. Atölyemizden ayrılırken hem yapay zekâ araçlarını yüksek verimlilikle sürdürebilir bir dünya için kullanan hem yeni insanlar tanımış hem de dinlenmiş biri olacaksınız. Deneyiminizi daha derinleştirmek için iş arkadaşlarınız veya çalışanlarınız ile birlikte atölyemize katılabilirsiniz. Grup veya kurumsal başvurularınız için lütfen bizimle iletişime geçin. Yapay zekâ araçlarının iş dünyasının dönüştürmesine seyirci kalmayın. 25-30 Temmuz
tarihlerinde Uygulamalı Atölyede bize katılın ve siz de kendinizi yapay zekâ araçları ile sürdürebilir bir dünya için dönüştürün!

Devamını oku

Trendler