1.1 Rüzgar Nedir ve Rüzgar Enerjisi Nasıl Oluşur?

Erman KAYA
1.1 Rüzgar Nedir ve Rüzgar Enerjisi Nasıl Oluşur?

Bilindiği gibi, rüzgarın temel kaynağı güneştir. Güneşin, yer yüzeyini ve atmosferi homojen
ısıtmamasının bir sonucu olarak ortaya çıkan sıcaklık ve basınç farkından dolayı hava
akımı oluşur. Bir hava kütlesi mevcut durumundan daha fazla ısınırsa yukarı doğru yükselir ve bu hava kütlesinin yükselmesiyle yerine aynı hacimdeki soğuk hava kütlesi yerleşir. Bu hava kütlelerinin yer değiştirmelerine rüzgar adı verilmektedir. Diğer bir ifadeyle rüzgar; birbirine komşu bulunan iki basınç bölgesi arasındaki basınç farklarından dolayı meydana gelen ve yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eden hava akımıdır.

Rüzgarlar, yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına akarken; dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi, yüzey sürtünmeleri, yerel ısı yayılımı, rüzgar önündeki farklı atmosferik olaylar ve arazinin topografik yapısı gibi nedenlerden dolayı şekillenir. Rüzgarın özellikleri, yerel coğrafi farklılıklar ve yeryüzünün homojen olmayan ısınmasına bağlı olarak, zamansal ve yöresel değişiklik gösterir. Rüzgar  hız ve yön olmak üzere iki parametre ile ifade edilir. Rüzgar hızı yükseklikle artar ve teorik gücü de hızının küpü ile orantılı olarak değişir.

rüzgar nedir

rüzgar nasıl oluşur

Farklı sıcaklık dağılımları ise enlem, kara-deniz, yükseklik ve mevsimleri etkilemektedir.

Meteorolojik açıdan rüzgar oluşumu aşağıdaki sebeplerden oluşabilir:

  • Basınç gradyanının yüksek olduğu yerler.
  • Yağışların sürekli esen rüzgara paralel olduğu vadiler.
  • Yüksek, engebesiz tepe ve platolar.
  • Yüksek basınç gradyanlı düzlükler ve sürekli rüzgar alan az eğimli vadiler.
  • Güçlü jeostrofik rüzgar alanlarının etkisinde kalan tepe ve zirveler.
  • Jeostrofik rüzgar ve termal gradyan alanına sahip kıyı şeritleri.
  • Kanal etkilerinin meydana geldiği dağ silsileleri, vadiler ve tepeler.

Hareket halinde olan havanın kinetik enerjisine Rüzgar Enerjisi denir. Bir rüzgar enerjisinin miktarı birtakım veriler göz önüne alınarak belirli formüllerle bulunabilmektedir.

Rüzgar enerjisinin miktarı hiç şüphesiz rüzgarın gücüne ve rüzgarın hızına da bağlıdır.

Bu Makaleyi Paylaş
Takip et:
2008 yılında ABK Enerji A.Ş. şirketi ile rüzgâr birlikteliği başlayan yenilenebilir enerji proje geliştirme işinde uzmanlaşmış, Türkiye’nin 6 ayrı bölgesinde Rüzgâr Enerjisi projesi geliştirmiştir. Başlıca Projeleri 2009 yılında Söke RES 30 mw, 2010 yılında CSP güneş paneli Ar-Ge faaliyetleri, 2012 yılında Kuşadası Jeotermal turizm faaliyetleri, 2013 yılında Çanakkale JES Sera projesi, 2014 Çanakkale Kısacık Res 2 MW lisansız proje geliştirme, 2015 yılında Çeşme RES 18 mw Rüzgâr projesini faaliyete geçirmiş Türkiye de gelişen yenilenebilir enerji sektöründe mevzuat ve teknik anlamda öncülük ederek bu alanda birçok gelişimin içinde bulunmuştur.
Yorum Yap