Enercon, E-160 EP5 prototipinin kurulumunu yapıyor

Editör
Enercon, E-160 EP5 prototipinin kurulumunu yapıyor

Şirketin bir sonraki adımı Wieringermeer/Hollanda’daki yeni rüzgar türbini tipinin ölçümlerini gerçekleştirmek. Bu da Kovid-19 koşullarında ikinci kurulum olacak.

Enercon, E-160 EP5 prototipinin kurulumunu tamamladı. EP5 platformundaki ilk düşük rüzgâr WEC modeli, Hollanda’daki Wieringermeer rüzgar enerjisi test sahasında yapılandırıldı. İlk E-138 EP3 E2 tipinin Mart sonunda Janneby/Schleswig-Holstein sahasında kurulumunun ardından, Enercon’un Kovid-19’un getirdiği güç koşullarda başarıyla tamamladığı ikinci prototip projesi olma niteliğini taşıyor. 

E-160 EP5, Enercon’un ürün portfolyosunda en büyük rotor çapına sahip yeni bir model ve 4.6 MW nominal gücü bulunuyor. Gövde yüksekliğinde yıllık rüzgâr hızı ortalaması 7.5 m/s olan bölgelerde, rüzgar enerjisi dönüştürücüsü her yıl 19,165 Megawatt Saat (MWh) enerji üretecek. Wieringermeer sahası prototipi, gövde yüksekliği 120 metre olan modüler çelik kulede yapılandırıldı. 

E-160 EP5, Enercon’un uluslararası piyasa konumunu daha da güçlendirme amacı taşıyan pazarlama ve yeni ürün stratejisinde bir köşe taşı olma niteliği de taşıyor. Dünya çapında planlaması ya da görüşmeleri süren projelerin önemli bir kısmı bu yeni rüzgâr enerjisi dönüştürücüsünü temel alıyor. Enercon’un orta ölçekli rüzgâr sahaları için E-147 EP5 ve kuvvetli ölçekte rüzgâr sahaları için E-136 EP5 modellerini de içeren EP5 platform teklifi de bu şekilde tamamlanıyor.

Yeni rüzgâr dönüştürücüsü tipinde sonraki evrimsel adım da hâlihazırda geliştirme süreci içerisinde bulunuyor. E1’e göre kayda değer bir performans iyileştirmesi özelliğini de beraberinde getiriyor: Nominal gücü 5.5 MW’a çıkıyor ki bu, elde edilen yıllık enerjinin 21,534 MWh düzeyine çıkması anlamına geliyor. 

ENERCON CTO’su Jörg Scholle konuyla ilgili şunları ifade etti: “Enerji değerlerinde optimum maliyete ulaşmak ürün stratejimizde somut hale geliyor. Daha az enerji maliyeti doğrultusunda müşterilerimizden gelen taleplere sonraki güçlü yanıtımız E2’dir. Özellikle maliyetlerin belirleyici olduğu piyasalarda büyük talep beklemekteyiz”

E2 prototipinin 2020 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap