Zorlu Enerji sürdürülebilirlik için çalışıyor

Yayın tarihi:

-

Türkiye’deki portföyünün yüzde 78’ini yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Zorlu Enerji, Türkiye’deki en büyük rüzgar yatırımcıları arasında yer alıyor. 80,3 MW kurulu güce sahip Sarıtepe ve Demirciler Rüzgar Enerjisi Santrallerini Ağustos 2016’da tam kapasite devreye alan Zorlu Enerji, tüm rüzgar projelerinin sürdürülebilirliğe katkısını “Gold Standard” sertifikası ile ortaya koyuyor.   

Referans projeler geliştirmeyi sürdüren Zorlu Enerji, Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde 100 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği Sarıtepe ve Demirciler Rüzgar Enerjisi Santrallerini (RES) Ağustos 2016’da tam kapasite devreye alarak, bu alandaki toplam kurulu gücünü 271,7 MW’a taşıdı. Zorlu Enerji, 2017 itibariyle toplam kurulu gücünün yüzde 25’ine yakınını rüzgar yatırımlarından sağlar konuma gelirken; Türkiye’deki kurulu gücündeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları oranı da yüzde 78’e ulaştı.

Zorlu Enerji’nin 2010 yılında devreye aldığı Gökçedağ RES, halihazırda Türkiye’nin en büyük rüzgar santralleri arasında yer almanın yanında yıllık 325 milyon kilovat/saat elektrik üretimi ile 130 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilen bir kapasite sunuyor. Türkiye’nin rüzgar potansiyeli en yüksek noktalarından biri olan Osmaniye’de kurulu santral, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 6. Sürdürülebilirlik Ödülleri kapsamında Çevresel ve Sosyal Performans kategorisinde Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görüldü. 

Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi santrali Zorlu Enerji’den

Sadece Türkiye’nin değil, Pakistan’ın da en büyük RES yatırımcıları arasında yer alan Zorlu Enerji’nin ödüllü bir diğer rüzgar enerjisi projesi ise Pakistan’da. Proje geliştirmedeki uzmanlığını yalnızca yurt içi pazarlarla sınırlamayan Zorlu Enerji, enerji arzının talebi karşılamakta yetersiz kaldığı Ortadoğu ve Asya pazarındaki yatırımlarına güvenle devam ediyor. İnşasına 2007 yılında başladığı Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi santralini 2013 yılında devreye alan Zorlu Enerji’nin 56,4 MW kurulu güce sahip santralinin kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonu bulunuyor. Gharo-Keti-Bandar-Hyderabad rüzgar koridorunda yer alan Jhimpir santrali, 17 yıl boyunca her yıl Pakistan’daki 350 bin haneyi aydınlatacak. Santral, 2013 yılında devreye giren santral, ayrıca Mart 2012’de Project Finance dergisi tarafından verilen “Ortadoğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı” ödülüne layık görüldü.

Gönüllü karbon piyasalarının en itibarlısı Gold Standard sertifikalı projeler  

Sorumlu yatırımcı misyonuyla hareket eden Zorlu Enerji, şimdiye kadar hayata geçirdiği 4 rüzgar enerjisi santralinde de gönüllü karbon piyasasında işlem gören enerji projelerini derecelendiren standartlar arasında en itibarlısı olan “Gold Standard” sertifikasını aldı. 302 bin 675 ton CO₂ emisyon azaltımı sunan Gökçedağ RES projesi, 2009 yılında Gold Standard sertifikası alan dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesi olurken; Zorlu Enerji, Pakistan’daki RES projesiyle de sertifikaya layık görülerek ülkede Gold Standard sertifikası alan ilk şirket oldu. Dünyada 80’den fazla sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve 1100 projenin de gelişmesi için çalışan program, Gold Standard Foundation tarafından yürütülüyor. Gönüllü piyasadaki kredibiliteyi ve şeffaflığı garanti eden sertifika, yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında bir kalite güvence bedeli sağlıyor. Risk kontrolü, paydaş kabulü itibar artırımı ve piyasa görünürlüğü kriterlerini karşılayan Zorlu Enerji RES projelerinin, sürdürülebilir kalkınmaya katkısı, bu sertifikayla onaylanıyor.

Türkiye’deki ilk kuş radar sistemi

Sürdürülebilirlik bakış açısını rüzgar enerji projelerine de yansıtan Zorlu Enerji, Gökçedağ RES ile Türkiye’de “Karbon Emisyon Satış Sözleşmesi” imzalayan ilk enerji şirketi olmasının yanı sıra Türkiye’deki ilk kuş izleme radarının da yatırımcısı konumunda. 500 bin dolar yatırım ile kurduğu Merlin Radar Sistemi, kuş hareketlerini algılayarak hem kuşların hem türbin kanatlarının zarar görmesini engellemeyi amaçlıyor. Sistem, rüzgar santrallerine yaklaşan kuş ve kuş sürülerini tespit ederek, gerçek zamanlı izleme sunarak, santral yakınındaki kuşların kanatlara çarparak hayatını kaybetmesi ve türbin kanatlarının hasar görmesinin önüne geçilmesi sağlanıyor.

Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Gönüllü

Yatırım kararlarını ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ele alan Zorlu Enerji, Kasım 2016’dan bu yana BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Borsa İstanbul’un (BIST) 2018 dönemi için açıkladığı Sürdürülebilirlik Endeksi, şirketlerin doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma, sağlık, güvenlik, istihdam gibi konulara nasıl yaklaştıkları ve yaklaşımlarını, kurumsal yönetim politika ve uygulamalarına ne kadar yansıttıkları değerlendirilerek oluşturuluyor. Zorlu Enerji, endekste yer alan 44 şirketten biri.

Zorlu Enerji Grubu, ayrıca, sürdürülebilirlik stratejisinin uzun vadeli belirlenmesi ve bu alandaki hedef ve aksiyonların iş süreçlerinin her noktasında uygulanması için oluşturduğu Sürdürülebilirlik Kurulu önderliğinde 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version