YEKDEM’de yeni dönem

Yayın tarihi:

-

Resmî Gazete’nin 30 Ocak 2021 tarih ve 31380 numaralı sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile YEKDEM kapsamında 1 Temmuz 2021 sonrasında uygulanacak alım fiyatları ilan edildi. Buna göre 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2025 arasında işletmeye alınacak santrallerin destekleme ödemeleri, TL cinsinden belirlenen yeni tutarlar üzerinden yapılacak.

Uzun süredir beklenen yeni YEKDEM mekanizmasının ayrıntıları belli oldu. Resmî Gazete’nin 30 Ocak 2021 tarihli 31380. sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile YEKDEM kapsamında 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2025 arasındaki dönemde devreye girecek YEK belgeli santrallerde üretimi gerçekleştirilen elektrik için 10 yıl boyunca, bu santrallerde yerli ekipman devrede olduğu takdirde ise 5 yıl boyunca garantili alım fiyatı uygulanacak. TL bazlı olarak belirlenen fiyatlar, 3 ayda bir güncellenecek.

Yeni YEKDEM mekanizmasında 1 Temmuz 2021’den sonra devreye girecek hidroelektrik santralleri için 40 kuruş/kWh, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri için 32 kuruş/kWh, jeotermal enerji santralleri 54 kuruş/kWh ve biyokütle santralleri için de, kullandıkları kaynağa göre farklılıklar olmak üzere, 32,50,54 kuruş/kWh alım fiyatı öngörüldü. YEKDEM’deki yerli katkı fiyatları ise tüm enerji kaynakları için 8 TL-kWh olarak belirlendi.

TÜREB: Öngörülebilirlik açısından olumlu

TÜREB adına değerlendirmelerde bulunan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi Başkanı Hakan Yıldırım, 10 yıl boyunca geçerli olacak yeni mekanizmanın açıklanmış olmasının belirsizliği ortadan kaldırması ve rüzgar piyasasının öngörülebilirliği açısından çok olumlu olduğunu belirtti. Yıldırım, şunları ifade etti: “Yeni YEKDEM’de yerli üretime verilecek teşvikin 5 yıl yerine, imalat kabiliyetlerini desteklemek üzere 10 yıla çıkartılması daha olumlu olabilirdi” diyen Yıldırım, “Bir önceki YEKDEM’de yerli imalat için teşvik fiyatı baz fiyatın yüzde 50’sine kadar çıkabiliyordu, ancak yeni düzenlemede bu oranın yalnızca yüzde 25’e kadar çıkabildiğini görüyoruz.”

Yeni YEKDEM fiyatının TL açıklanmakla birlikte eskalasyon formülünün yüzde 50 oranında kur dalgalanmalarını içeriyor olmasının önemli olduğunu söyleyen Hakan Yıldırım, “Eskalasyon hesaplanmasında yüzde 48 ağırlığın döviz bazlı olması önemli, böylece proje finansmanında doğal olarak yüzde 48’ini daha makul maliyetli döviz kredisi ile kullanmak söz konusu olacak. Ama yüzde 52’lik TL kısmına ödenecek yüksek faiz nedeniyle, bugünkü şartlarda projeler yüzde 12-13 gibi paçal faiz oranı ile fonlanabilecek. Bu da yeni YEKDEM’e rağmen yatırımcıları zorlayabilir” dedi. Yıldırım, yine de devreye alınacak düzenlemenin öngörüldüğü şekilde çalışması durumunda TÜREB olarak hesapladıkları fiyata yakın olacağını belirterek şunları söyledi: “Biz TÜREB olarak Nisan 2019’dan bu yana yüzde 35 kapasite faktörüne sahip örnek bir tesis için başa baş fiyatın 5,22 USDcent/kWh olması gerektiğini dile getiriyorduk. Yeni açıklanan mekanizmadaki fiyatın mevcut döviz kurundaki değeri de 5,47 USDcent/kWh olarak görünüyor.” Hakan Yıldırım, yeni YEKDEM fiyatının yüksek kapasite faktörüne sahip projelerin gerçekleştirilmesinde katkısı olacağını ancak yüzde 35 kapasite faktörünün altındaki projelerin bu fiyatlarla hayata geçirilmesinin oldukça zor olduğunu da vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version