Bilgi Kaynakları

Windbaba uzman eğitimcilerle sektöre bilgi ve tecrübe sunuyor

Yayın tarihi:

-

Rüzgar enerjisi sektöründe yeni bir online eğitim platformu var: Windbaba. Sektörün tanınan profesyonelleri tarafından eğitimler verilen platform, katılımcılara Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle sertifika sahibi olma şansı da sunuyor. Windbaba’yı, platformun eğitimcilerinden ve XGEN Enerji Yönetici Ortağı İskender Kökey’le konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz? Windbaba organizasyonunda hangi görevde bulunuyorsunuz?

Ben İskender Kökey, lisans eğitimimi tamamladıktan sonra rüzgar enerjisi sektöründe 10 yıldır aktif olarak görev yapmaktayım. Bugün XGEN Enerji’nin yönetici ortağı olarak faaliyetlerimi sürdürüyorum. XGEN Enerji ekibi olarak rüzgar enerji santrallerinin kurulması öncesindeki rüzgar ölçüm süreçlerini yönetiyor, aynı zamanda rüzgar türbini üreticilerinin global tedarik zincirinde yer alan bir yerli imalatçı olarak çeşitli mekanik akşamların imalatlarını gerçekleştiriyoruz. Windbaba eğitmeni olarak ise 10 yılı aşkın bir süreyle yönettiğim rüzgar ölçüm kampanyalarındaki saha tecrübelerimi ve bilgi birikimimi Windbaba çatısı altında verdiğim eğitimlerle kursiyerlerimizle aktarıyorum.

İskender Kökey

Windbaba nedir? Gelişmeleri baş döndürücü bir hızla takip ettiğimiz rüzgar enerjisi sektörü, her geçen gün gerek kurulu güçlerdeki artış gerekse teknoloji arzındaki ilerlemelerle çok daha fazla profesyonele ihtiyaç duyar hale geldi. Diğer taraftan, fiziksel olarak insanların bir arada olmasına gerek duyulmadığı eğitim çözümlerini her kademede özümsemiş durumdayız. Hemen her disiplinde doğru ve yeterli bilgiye, hızlı ve konforlu şekilde ulaşmak hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda. İşte tüm bu gelişmeler ışığında rüzgar enerjisi sektörüne girmek isteyen veya halihazırda rüzgar enerjisi sektöründe olup kendisini geliştirmek isteyenlere hitap eden online bir eğitim platformudur Windbaba. Daha önce kendi uzmanlığında birçok başarılı projeye imza atmış eğitmenleri ve geniş bir perspektifte sunduğu Türkçe eğitim içeriği ile günümüz rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir boşluğunu doldurmak için yayın hayatına başladı. Kursiyerlere sunduğu esnek eğitim paketleri ile herkesin sadece ihtiyacı olan konularda eğitime erişmesine imkan tanıyan Windbaba platformu, opsiyonel olarak sunduğu sertifikalandırma süreci ile de kariyerini bu alanda ilerletmek isteyenler için alternatifli çözümler sunmaktadır. 

Eğitimciler arasında sektör profesyonellerini görüyoruz. Eğitimciler hakkında bilgi vermek ister misiniz? 

Bilindiği gibi rüzgar enerjisi sektörü çok farklı alanlarda uzmanlıklara ihtiyaç duyulan, multidisipliner bir zincirden oluşuyor. Windbaba platformu her geçen gün genişleyen dinamik bir eğitmen kadrosuyla bu uzmanlıkların tamamına, alanında yetkin eğitimcileri ile yanıt vermektedir. Eğitmenlerimizin ortak noktası, kendi kariyerlerinde uzmanı oldukları konularda başarılı işlere imza atmış olması dolayısı ile işin sadece teoriğine değil, uygulamasına da hâkim olmalarıdır. Farklı eğitmenlerimizle finansmandan imalata, projelendirmeden işletme ve bakıma tüm süreçlerde sektörel bilgi ve tecrübelerimizi kursiyerlerimize aktarmak arzusundayız.

Katılımcılar bir sınava tabi tutuluyor ve başarılı olanlar üniversite onaylı bir sertifika sahibi oluyorlar eğitim sonucu. Süreç nasıl işliyor, biraz anlatır mısınız?

Tabii ki, izlediğiniz ders ile ilgili, özgeçmişinize ek yapmak için veya aldığınız bu eğitimi belgelemek için süre sınırlı bir online sınava giriliyor. Sınava girmek opsiyonel. Yani sadece eğitimi alıp, bilgi sahibi olup, sertifika almayabilirsiniz. Şunu da eklemek isterim, aldığınız bir eğitimi sınırsız bir şekilde defalarca seyretme şansınız var. Sınav soruları Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanıyor. Sınav sonrası başarılı olduğunuz zaman Yaşar Üniversitesi onaylı, takip ve teyit edilebilir bir başarı sertifikasını PDF formatında alabiliyorsunuz. 

Rüzgâr enerjisi sektöründeki en büyük sorun nedir sizce? Yetişmiş insan gücünün sınırlı olması mı?

En büyük sorun çok büyük bir potansiyelimiz olmasına rağmen, bunu harekete geçirememiş olmamız. Ülkemizdeki ve dünyadaki genel gidişat, finansal piyasaların durumu genel olarak sektörü etkilemesine rağmen yatırımcının ilgisi halen çok fazla. Yine de her şeye rağmen 8 GW üzeri bir kurulu güce ulaştık. 20 GW hedefimiz olduğunu düşünürseniz, ki bence potansiyelimiz offshore ile çok daha fazla ve yılda ortalama 1 GW tesis devreye alabilsek, ki 1 GW sınırını sadece 2015 senesinde bir kere geçebildik, en kötü ihtimalle önümüzdeki 12-15 sene sektör çok hareketli olacak. Daha önce de belirttiğim gibi, sektör çok farklı uzmanlık alanlarına hitap ediyor ve yetişmiş insan gücü ihtiyacı, çok farklı dallarda artarak devam edecek.

Windbaba kısa bir süre önce faaliyete geçti ama ilk intiba nasıl? Sektörden ilgi beklediğiniz seviyede mi? 

Sektörden ilgi çok fazla. Çünkü windbaba sektördeki bir açığı ciddi şekilde kapatıyor. Birçok firma, öğrenci kolları, dernekler windbaba ile kontağa geçerek; eğitim almak, eğitim vermek, iş birliği yapmak istediklerini aktardılar. 

Tabii ki karşılaştığımız bu yoğun ilgi bizleri de mutlu etti. Altına imza attığımız işin öncelikle sektörün kendisine ve geleceğine hizmet ettiğine olan inancımız bir kat daha arttı. Devamında aldığımız geri dönüşler ile bu ilgiyi katlayarak canlı tutmayı hedefliyoruz. 

Peki, süreç içerisinde Windbaba’da ne tür yenilikler göreceğiz?

Hayat normale döndükten sonra, katılımcılarımızın isteklerini de dikkate alarak, eğitim portföyümüzü arttıracağız. Sonrasında belli sayıda eğitim alan katılımcılar ile sektör profesyonellerinin bir araya geleceği network etkinlikleri organize etmek, teknik geziler düzenlemek gibi planlar var. Mayıs ayı sonu gibi planlamış olduğumuz ilk network etkinliğimizi ise pandemi riskinin sonra ermesini takiben, sonbahar gibi gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bunların dışında katılımcılarımızdan, sizlerden, okuyucularınızdan gelecek her türlü öneriye de açığız. 

Sizi takip etmek isteyenler nasıl ulaşabilirler?

Gelişmelerden haberdar olabilmek için windbabaonline ismi ile Instagram ve windbaba ismi ile Linkedin sayfalarımızı takip etmenizi öneririz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version