VEGA Enerji, Çeşme RES ile çevreyle dost bir enerji üretimi yapıyor

Yayın tarihi:

-

VEGA Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AŞ’ye bir ziyaret gerçekleştirdik ve Genel Müdür Erman Kaya ile bir söyleşi yaptık. Erman Bey hem Çeşme RES hem de Vega Enerji’nin diğer faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

VEGA Enerji Genel Müdürü Erman Kaya

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1982 İzmir doğumluyum. 2005 yılında Muğla Üniversitesi’nden mezun oldum. 12 yıldır enerji sektöründe çalışmaktayım. Şu anda Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AŞ’de Genel Müdür olarak görev yapmaktayım. Evli ve bir kız çocuk babasıyım.

Okurlarımız için firmanızı kısaca anlatır mısınız?

Geçmişi 2000’li yıllara dayanan Vega Enerji yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi faaliyetinde bulunmak üzere 2008 yılında İzmir’de kurulmuştur.

Ülkemizin hem ekonomik hem de çevresel gelişimine katkı sağlamak amacı ile faaliyetlerini sürdüren Vega Enerji, aynı zamanda çalışanlarını santrallerin bulunduğu bölgeden istihdam ederek bölgesel kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra santral bölgesinde halkı bilinçlendirmek adına doğal yaşamı destekleyerek küçük çapta çiftlik kurulmuştur. Çiftlik içerisinde bal, süt, peynir ve yoğurt üretimi yapılmaktadır.

Firma olarak işlettiğiniz rüzgâr enerjisi santralleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mayıs 2015 itibariyle 18 MW’lık Çeşme RES projesini tamamlayan Vega Enerji, yenilenebilir enerji alanında yeni yatırımlarla büyüme hedefindedir. Çeşme RES, yıllık yaklaşık 60 milyon kWh elektrik üreterek, her yıl 90 bin adet ağaç dikimine eşdeğer 30 bin ton karbondioksit azaltımı sağlamaktadır. Ayrıca bu, 5.000 kişinin elektrik enerjisi ihtiyacının da karşılanması demektir.

Rüzgâr enerjisi santrallerinin sağlıklı ve verimli bir çalışma performansı sunması için ne tür önlemler alınması gerekir sizce?

Verimliliği arttırmak amaçlı bizler devamlı çalışmalar yapmaktayız.

Retrofit adı altında bazı çalışmalarımız var.

Ayrıca türbinde gördüğümüz performans arttırıcı çalışmalarında doküman haline getirip ekiplerimizle paylaşıyoruz.

Ana kısımlardan bahsedecek olursak:

1- Yıllık bakımların zamanında ve eksiksiz yapılması

2- Gearbox (dişli) kontrollerinin titiz yapılması ve çalışma takibi 

3- Kanatların hem operasyonel hem de görsel olarak kontrollerinin yapılması

4- Türbinde bulunan yağların her yıl analize gönderilmesi.

5- Oksitlenmeye karşı kulelerin devamlı dış kontrollerinin yapılması

6- Güç kablolarının her yıl tam yükten sonra thermal kamera ile kontrolü

Size göre enerji tedarikinde rüzgârın payını artırmak için neler yapılmalıdır?

YEKA Yönetmeliği’nin hazırlanış amacının yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması olduğunu biliyoruz. Bu alanların yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamın yurtiçinde üretilmesi ya da yurtiçinden temin edilmesinin sağlanmasıyla, teknoloji transferinin teminine katkı sağlanacaktır. Bu anlamda belli bir oranda yerli aksamın kullanma zorunluluğu, çalışacak mühendislerin yine belli oranda Türk olma şartı ve yaratacağı istihdam, YEKA’ların en büyük avantajlarıdır. Ancak bu noktada bölgesel anlamda küçük YEKA’ların da oluşturulması gerekmektedir. Yatırım riskini dağıttığınızda hem ekonomik olumsuzlukların önüne geçmiş olursunuz hem de pazar alanını geniş tutarak daha küçük yatırımcılara imkân sağlarsınız. Ana ve yan sanayi üniversitelerle birlikte stratejik ve teknolojik yol haritaları hazırlamalı, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik insan kaynağı yetiştirilmesi için planlar yapmalıdır. Zaman kaybetmeden bu konuda önemli adımlar atılmalı, kamusal irade içerisinde ulusal stratejiler belirlenerek yatırım sürecinin çok daha kısa olmasına önem verilmelidir. Attığımız her adımın ülkemiz ve milletimizin faydasına gelişeceğini hep beraber göreceğiz’.

Rüzgâr Enerjisi sektöründe kalifiye eleman açığı var mıdır? Bu konuda şirket olarak sektöre katkılarınız nelerdir?

Enerji sektöründe eleman açığı oldukça fazladır. Çünkü üniversitelerin enerji sistemleri mühendisliği okutulan teorik bilgiler reel sektörde tam olarak karşılık bulamamaktadır. Bölüm ile sektörün iş birliği sağlanmalı, müfredatlar genel işleyiş paralelinde yeniden gözden geçirilmelidir. Ayrıca enerji sistemleri mühendisliği bölümünden mezun olan öğrencilere tanımlanmayan imza yetkileri yüzünden iş bulma süreçleri daha sıkıntılı hale gelmektedir.

Şirket olarak tüm bu noksanlıkların farkındayız. Bu yüzden her geçen yıl stajyer sayımızı arttırarak, genç mühendis arkadaşlarımıza hem teorik hem de pratik olarak destek olmaya devam edeceğiz.

Stajyerlerle ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Rüzgar Ölçüm direği kurulum bilgileri veriyoruz. Micrositing çalışmaları ile ilgili programlar online olarak öğretiyoruz. Enerji Mevzuatı ile ilgili teorik bilgiler veriyoruz. Alınan izinler doğrultusunda fabrika ve saha gezileri yapıyoruz. Temas halinde olamadığımız diğer mühendis arkadaşlarımıza yönelik, reel sektörün teorik bilgilerini içeren Youtube kanalını faaliyete geçiyoruz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version