Türkiye, 2024’te %98’i yenilenebilir enerji olan 6 bin 818 MW’lık santral devreye aldı

Editör
By
Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam...
2 Görüntüleme
3 Min. Okuma
Türkiye, 2024’te %98’i yenilenebilir enerji olan 6 bin 818 MW’lık santral devreye aldı

2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende, 2024 yılında toplam yatırım değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan 6 bin 182 elektrik üretim santralinin devreye alındığı açıklandı. Toplam kurulu gücü 6 bin 818 MW olan santrallerin %98’ini yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. Ayrıca, Ekim ve Kasım aylarında yapılacak toplam 2 GW’lık yeni bir YEKA yarışması planı duyuruldu.

Santrallerin resmi açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji ihtiyacının 20 yılda 3 katına çıktığını, elektrik talebinin 2035’e kadar yüzde 50 oranında artacağını kaydederek, “Enerji arzımızda ithal kaynaklara ait pay yüzde 70 düzeyinde. 60-100 milyar dolar civarında enerji kaynaklı ithalat faturamız var. Hedefimiz bu ithalatı düşürerek enerji faturamızı hafifletmek, nihai olarak da Türkiye’yi kaynakta ve teknolojide net ihracatçı bir ülke yapmaktır” dedi. 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yenilenebilir enerjinin en önemli sac ayaklarından biri olduğuna işaret eden Erdoğan, “Kurulu güçte Avrupa’da 5, dünyada 11. sırada yer alıyoruz. 2025 Mart ayı itibarıyla kurulu gücümüz 118 bin 185 MW’a ulaştı. Bunun %60’ı yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. 2035’e kadar güneş ve rüzgar kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 80 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yeşil iletim altyapısını kuruyoruz. 2035 yılı itibarıyla 5 bin MW’lık deniz üstü rüzgar kapasitesi oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

RES ve GES, Türkiye’deki tüm hanelerin yıllık elektriğini karşılar hale geldi

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü, son 23 yılda sıfırdan 35 bin megavatın üzerine çıkarttık. Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimimiz ile ülkemizdeki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılar hale geldik” dedi.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rüzgâr ve güneşte 2035 yılında 120 bin MW’lık kurulu güç hedefini ortaya koyduğunu hatırlatarak, “2035 yılına kadar da her yıl en az 2 bin MW’lık YEKA yarışmaları ile özellikle sanayicilerimiz, ticarethaneler, turizm tesislerinin kendi ihtiyaçları için kuracağı santraller, depolamalı güneş, rüzgâr ve çatı GES uygulamaları ve deniz üstü offshore rüzgâr projeleri ile 120 bin MW’lık kurulu güç hedefine ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

Ekim ve Kasım aylarında yeni YEKA’lar geliyor

Ekim ayı içinde güneş, Kasım ayında da rüzgar projelerinden oluşan toplamda 2 bin MW’lık yeni bir YEKA yarışması düzenlemeyi hedeflediklerini açıklayan Bayraktar, “Üretimdeki bu artış hızını sağlıklı yönetebilmemiz, güçlü bir iletim ve dağıtım altyapısına sahip olmamızı zaruri kılıyor. Kıta Avrupası’nda geçen hafta yaşanan ve yaklaşık 60 milyon insanın hayatını adeta felce uğratan elektrik kesintileri, dengeli bir üretim portföyünün önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 5 farklı şehirdeki enerji yatırımlarına canlı bağlantı yapıldı. Bursa’da ARB RES, Çanakkale’de Yelen-Gülpınar RES, Kütahya’da NG Kütahya GES, Sakarya’da Eksim RES ve Şanlıurfa’da Yeşilyurt GES’in ardından tüm enerji tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi.

Hızlı teklif

Bu ürün için size geri dönüş yapalım

Teknik detay, fiyat bilgisi veya teklif talebiniz için formu doldurun. Talebiniz doğrudan ilgili ekibe iletilir.

Talep türü:
✓ 24 saat içinde geri dönüş
✓ Doğrudan ilgili ekibe iletilir
✓ Ücretsiz bilgi talebi
Bu Makaleyi Paylaş
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum yapılmamış