İzmir’de iki mahallenin elektrik faturasını “rüzgâr” ödüyor

Yayın tarihi:

-

(Fotoğraf: Emin Mengüarslan, AA)

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Sarpıncık ve Haseki mahallelerine kurulan 10 rüzgâr enerji santrali sayesinde, mahalle sakinlerinin elektrik faturaları enerji şirketlerince ödeniyor.

İzmir’in doğal güzelliklerinin yanı sıra rüzgârıyla da ünlü ilçesi Karaburun’da rüzgâr enerji santrallerinin (RES) kurulduğu Sarpıncık ve Haseki mahallelerinde yaşayanların kullandığı elektriğin faturalarının bir kısmını enerji şirketi ödüyor.

Sarpıncık ve Haseki mahallelerinde, Kasım 2016’da 32 megavatlık Sarpıncık RES projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında iki mahalleye 10 rüzgâr türbini inşa edildi.

Bazı grupların karşı çıktığı ve yargıya taşıdığı proje üzerine, 100 hane ve 205 kişinin yaşadığı Sarpıncık ve Haseki mahalleleri sakinleri, muhtarları aracılığıyla enerji şirketinden elektrik tüketim bedellerinin aylık bir kısmını ödemelerini istedi.

Mahallelinin bu isteğini olumlu karşılayan enerji firması, Aralık 2016’dan itibaren faturaları ödemeye başladı.

Yaş ortalamasının 65 ila 70 arasında değiştiği mahallelerde bu uygulama en çok yaşlı nüfusu mutlu etti. Daha önce ısınmak için kömür sobası kullananların uygulama sayesinde evlerinde bulunan elektrikli ev aleti sayısı arttı.

Ayda 75 liralık elektrik faturası şirketten

Sarpıncık Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yonca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temiz enerji olarak adlandırılan rüzgâr enerjisinin yıllar sonra RES’ler sayesinde değerlendirilmeye başlandığını belirtti.

Mahalle sakinlerinden gelen öneriye ilk başta çok şaşırdığını dile getiren Yonca, şöyle konuştu:

“Ülkemizin enerjiye ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Benim ülkem 50-60 milyar dolar enerji satın almak için dışarıya para harcarken, ‘Bizim yöremizde bu proje niye olmasın?’ diye düşündük. Mahallemize de katkı koyması adına kafa yorduk. Şirket talebimiz doğrultusunda iki mahallede hane başına aylık 75 lira, yıllık ise 900 liralık elektrik faturasına ödeme kararı aldı.”

Her ay belirlenen günlerde yetkililer tarafından elektrik saatlerinin okunduğunu aktaran Yonca, yıl sonu 900 liranın üzerine çıkan faturada geri kalan kısmın vatandaşlarca ödendiğini ifade etti.

“Yıllık 90 bin lira mahallemizde kalıyor”

Yonca, mahalle sakinlerinin bu uygulamadan mutlu olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Sadece bizim mahallede 100 abone var. Senelik 900 lira, yıllık 90 bin lira gibi bir para mahallemizde kalıyor. İnsanların buna ihtiyacı vardı. Mahalledeki vatandaşlarımızın yaş oranları yüksek. Daha önceleri evlerin çoğunda odun sobaları vardı. Yaşları ilerlediği için onları kaldıramaz duruma geldiler. Artık çoğu elektrik sobasıyla ısınıyor. İnsanlarımız rahata kavuştu. Enerji şirketi elektrik faturamızı ödemesinin yanı sıra mahallemizde yaşayan genç nüfusa da iş imkânı sağladı. Mahallemizde yapılması gereken birçok hizmeti yine enerji şirketlerinin destekleriyle hayata geçiriyoruz.” (Kaynak: AA)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version