Avrupa’nın 4,9 GW Kapasiteli Rüzgar Enerjisi

Yayın tarihi:

-

Wind Europe tarafından yayınlanan rakamlara göre, Avrupa ülkelerinin rüzgar enerjisine bağlı elektrik üretme kapasitesi  2019’un ilk yarısında 4,9 GW artış gösterdi.

Wind Europe verilerine göre, bu 4,9 GW’lık bu artış 2.967 MW’lık karasal rüzgar enerjisinden ve 1.927 MW’lık kıyı ötesi rüzgar enerjisinden oluşmakta.

Karasal rüzgar enerjisi alanındaki artışta en büyük pay 523 MW ile Fransa’nın olurken, ikinci sırada 459 MW ile İsveç, üçüncü sırada 287 MW ile Almanya, dördüncü ve beşinci sırayı İtalya ve Ukrayna aldı. Türkiye ise 229 MW’lık artış ile 6’ıncı sırada yer aldı. Listede 19 ülke yer almakta, Türkiye’yi Yunanistan, Birleşik Krallık, İspanya gibi diğer ülkeler takip etmekte.

Kıyı ötesi rüzgar enerjisinde ise Birleşik Krallık 931 MW ile birinci sıradayken, 374 MW ile Danimarka ikinci, 370 MW ile Belçika üçüncü, 252 MW ile de Almanya dördüncü ve son sırada.

Avrupa, yılın ilk yarısında 2,9 GW karasal rüzgar enerjisi kurdu. Bir düşüş söz konusu çünkü geçen yıl aynı dönemdeki kurulumdan 3.3 GW elde edilmişti. Kurulumlar özellikle 2000’den bu yana yılın ilk yarısını en kötü geçiren Almanya’da zayıflamaya devam etmekte. Enerji endüstrisi, tesislerin yılın ikinci yarısında toplanmasını bekliyor. Ancak 2019’daki Alman şebekesinin toplam hacimleri bir bütün olarak tarihi seviyelerin altında olacak.

2019 yılının ilk yarısında, Avrupa gelecek rüzgar santrallerinin inşasına 8.8 milyar Euro yatırım yaptı; karasalda 6.4 milyar Euro, kıyı ötesinede 2.4 milyar Euro. Yatırımları yöneten ülkeler Fransa ve Hollanda oldu. Bu yatırımlarla önümüzdeki iki ila üç yıl içinde 5.9 GW’lık kapasitenin elde edileceği ön görülüyor.

WindEurope’dan Pierre Tardieu şunları söyledi: “Kıyı ötesi rüzgar gücünde büyümeyle yıla iyi bir başlangıç yapılmış oldu. Ancak karada yapılan rüzgar kurulumları bu son 6 ayda zayıftı. 2000’den bu yana kıyıdaki rüzgar tesislerinde Almanya en düşük paya sahip.  Ülkede 2017’de gerçekleşen değişiklikler ile düzenlenen yarışmalarda, kapasite tahsis hakkı kazanan topluluk projeleri’nin yapılamadı. Ayrıca Almanya’da 11 GW’lık karasal rüzgar yatırımı da izin sürecinde kalmış durumda. Fransa ile birlikte, İspanya, Norveç ve İsveç, yılın ikinci yarısında durgunluğu düzeltmeye yardım etmek durumundalar”

AB, 2030’da elektrik üretimini %32 oranında yenilenebilir enerjiden karşılayacağını öngörürken ayrıca 2050 yılı net sıfır karbon emisyonu hedefi belirledi. Ancak mevcut kurulum düzeyleri bu hedefler için yeterli değil.

Avrupa ülkeleri, Ulusal Enerji Planlarını etkin bir maliyet ile  2030 yılına kadar tamamlıyorlar. Yenilenebilirlerin sorunsuz ve sağlam bir şekilde yayılmasını sağlayacak politika önlemleri ve hedeflerine etkin maliyetle ulaşma konusunda mümkün olduğunca ayrıntılı bilgi vermeleri gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version